+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 2. csütörtök, 08:41
Míg az EP-képviselők Brüsszeltől távol home office-ban dolgoztak, valakik szisztematikusan végiglopták az irodáikat.

Akár száz európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a koronavírus-járvány alatti leállás alatt, írja a bécsi Die Presse napilap. Az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból különböző értékes dolgok tűntek el: főleg számítógépe, laptopok, tabletek és készpénz. Az informatikai eszközök ellopása azért különösen kényes, mert azok EP-képviselők és velük kapcsolatban álló politikusok, dolgozók, választók személyi adatait tartalmazhatták.

 

Az ügyet a már az Azonnali által is meginterjúvolt német viccpárti politikus, Nico Semsrott robbantotta ki egy videóval, amin bemutatja, hogyan juthattak hozzá a tolvajok többek közt a szekrénye kulcsához, majd a szekrényében található két laptophoz, ami csak azért külön érdekes, mert azok csomagolásait a szekrényben hagyták:

 

 

Semsrott a videóban elmeséli, hogy amint tudomásukra jutott az eset, rögtön kapcsolatba léptek az EP biztonsági szolgálatával és az intézményt elnöklő olasz baloldali politikus, David Sassoli irodájával, ám nem történt azóta semmi, a biztonsági szolgálat annyit közölt, hogy felderítik az ügyet. A humorista-politikus megemlíti: csak ő tíz további érintett EP-képviselőről tud, belső levelezésekben pedig a videó készítésekor 40-50 név keringett, de szerinte összesen akár 100 EP-képviselő is érintett lehet.

 

A Die Presse szerint érintett például az osztrák zöld Thomas Waitz, aki egyben az Európai Zöld Párt társelnöke is. Tőle informatikai eszközöket loptak el. A politikus szerint mindez annak a jele, hogy az adatok már az EP-képviselői irodákban sincsenek biztonságban, és

 

ha ilyen könnyen be lehet oda jutni, mi garantálja, hogy nem helyeztek el egyes EP-képviselők irodáiban például lehallgatóeszközöket is?

 

A Politiconak az EP egyik szóvivője azt mondta, az első esetet áprilisban jelentették. Hogy azóta miért nem derült ki semmi, jó kérdés, már csak azért is, mert március közepe óta, azaz a koronavírus-járvány EU-beli komolyan vétele óta tilos a nem európai parlamenti dolgozóknak a belépés az EP épületeibe. A koronavírus-járvány elleni intézkedések nyomán az EP-képviselők és munkatársaik lényegében azóta home office-ban dolgoztak, csak az elmúlt két hétben kezdték el lassan visszafoglalni brüsszeli irodáikat.

 

Semsrott és Waitz éppen ezért arra tippelnek, hogy EP-beli insiderek, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai lophatták szét az EP-képviselőket. Erre utal szerintük az, hogy az ajtózárakon nincs külsérelmi nyom, azaz a betörők egy minden zárat nyitni képes főkulccssal rendelkezhettek.

 

Utánajárunk, mely magyar EP-képviselők érintettek az ügyben.

 

FOTÓ: Steven Lek / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás