+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. július 2. csütörtök, 08:41
Míg az EP-képviselők Brüsszeltől távol home office-ban dolgoztak, valakik szisztematikusan végiglopták az irodáikat.

Akár száz európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a koronavírus-járvány alatti leállás alatt, írja a bécsi Die Presse napilap. Az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból különböző értékes dolgok tűntek el: főleg számítógépe, laptopok, tabletek és készpénz. Az informatikai eszközök ellopása azért különösen kényes, mert azok EP-képviselők és velük kapcsolatban álló politikusok, dolgozók, választók személyi adatait tartalmazhatták.

 

Az ügyet a már az Azonnali által is meginterjúvolt német viccpárti politikus, Nico Semsrott robbantotta ki egy videóval, amin bemutatja, hogyan juthattak hozzá a tolvajok többek közt a szekrénye kulcsához, majd a szekrényében található két laptophoz, ami csak azért külön érdekes, mert azok csomagolásait a szekrényben hagyták:

 

 

Semsrott a videóban elmeséli, hogy amint tudomásukra jutott az eset, rögtön kapcsolatba léptek az EP biztonsági szolgálatával és az intézményt elnöklő olasz baloldali politikus, David Sassoli irodájával, ám nem történt azóta semmi, a biztonsági szolgálat annyit közölt, hogy felderítik az ügyet. A humorista-politikus megemlíti: csak ő tíz további érintett EP-képviselőről tud, belső levelezésekben pedig a videó készítésekor 40-50 név keringett, de szerinte összesen akár 100 EP-képviselő is érintett lehet.

 

A Die Presse szerint érintett például az osztrák zöld Thomas Waitz, aki egyben az Európai Zöld Párt társelnöke is. Tőle informatikai eszközöket loptak el. A politikus szerint mindez annak a jele, hogy az adatok már az EP-képviselői irodákban sincsenek biztonságban, és

 

ha ilyen könnyen be lehet oda jutni, mi garantálja, hogy nem helyeztek el egyes EP-képviselők irodáiban például lehallgatóeszközöket is?

 

A Politiconak az EP egyik szóvivője azt mondta, az első esetet áprilisban jelentették. Hogy azóta miért nem derült ki semmi, jó kérdés, már csak azért is, mert március közepe óta, azaz a koronavírus-járvány EU-beli komolyan vétele óta tilos a nem európai parlamenti dolgozóknak a belépés az EP épületeibe. A koronavírus-járvány elleni intézkedések nyomán az EP-képviselők és munkatársaik lényegében azóta home office-ban dolgoztak, csak az elmúlt két hétben kezdték el lassan visszafoglalni brüsszeli irodáikat.

 

Semsrott és Waitz éppen ezért arra tippelnek, hogy EP-beli insiderek, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai lophatták szét az EP-képviselőket. Erre utal szerintük az, hogy az ajtózárakon nincs külsérelmi nyom, azaz a betörők egy minden zárat nyitni képes főkulccssal rendelkezhettek.

 

Utánajárunk, mely magyar EP-képviselők érintettek az ügyben.

 

FOTÓ: Steven Lek / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás