+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 1. szerda, 08:21
Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Már a diplomáciai kapcsolatokra is hatással van az az amerikai tüntetéssorozat, ami George Floyd halála miatt indult Amerikában. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete ugyanis úgy kommentálta az amerikaiak azon tervét, amivel határozatlan időre hosszabbítanák meg az ENSZ-tagállamok a fegyvereladási embargóját Iránnal szemben, hogy

 

„az olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné.”

 

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozattervezetet mutatott be, ami határozatlan időre hosszabbítaná meg a jelenleg októberig érvényes fegyvereladási embargót Teheránnal szemben, ami a tizenöttagú Biztonsági Tanács két állandó tagjának, Kínának és Oroszországnak nem tetszett, és vétójogukkal élve leszavazták azt.

 

Pompeo a virtuális találkozón azzal érvelt, hogy Amerikán kívül a Közel-Kelet országai is támogatnák azt, mondván „Izraeltől a Perzsa-öböl országain keresztül a legtöbb közel-keleti országnak ugyanaz a véleménye: hosszabbítsák meg az embargót.”

 

A 2015-ben kötött iráni atomalkunak megfelelően októberben lejárna a fegyvereladási embargó, amiről Irán az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Kínával, Németországgal, Oroszországgal és az egyezményből már 2017-ben kilépő Egyesült Államokkal megállapodott. Donald Trump már a 2016-os kampánya alatt is többször kritizálta az iráni atomalkut, megválasztása óta pedig folyamatosan nyomás alá próbálja helyezni az iráni rezsimet.

 

Nebenzia, az orosz ENSZ-nagykövet szerint „Washington célja, hogy Iránt olyan helyzetbe hozza, hogy az ország szó szerint ne tudjon levegőt venni. Ez olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné” – véli a nagykövet. Ezzel egyértelműen egy az Egyesült Államokban óriási felháborodás kiváltó esetre utalt, nevezetesen George Floyd halálra. A férfi még május 25-én vesztette életét, miután egy rendőri intézkedés során az egyik rendőr több mint nyolc percen keresztül térdelt a nyakán, amiért szándékos emberölés vádjával áll majd bíróság elé a rendőri állásából már felmentett Derek Chauvin. Miután Floyd afroamerikai származású volt, Chauvin pedig fehér, sokan úgy gondolták, az eset az amerikai rendőrség intézményesült rasszizmusának bizonyítéka, ezért is indult tüntetéssorozat szerte Amerikában.

 

Mit szólnak az európai országok?

 

Az Egyesült Államok most azzal fenyeget, hogyha nem sikerül a fegyvereladási embargót meghosszabbítani, akkor a már korábban feloldott szankciókat is megpróbálják visszaállítani.

 

Az embargó meghosszabbításával egyébként a britek, a franciák és a németek is egyetértenek, ugyanakkor a korábbi szankciók ismételt bevezetését már nem támogatják.

 

Az Egyesült Államok és Irán között régóta komoly feszültség van, ami Kasszem Szulejmáni iráni tábornok megölésével januárban újabb erőre kapott. Akkor Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója bővebben elemezte nekünk, hogy mit jelent a két ország közötti kapcsolatában a tábornok halála, Sárközy Miklós iranista pedig egy interjúban arról beszélt nekünk, hova vezethet a két ország közötti konfliktus.

 

NYITÓKÉP: Max Braun / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás