+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. július 1. szerda, 08:21
Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Már a diplomáciai kapcsolatokra is hatással van az az amerikai tüntetéssorozat, ami George Floyd halála miatt indult Amerikában. Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete ugyanis úgy kommentálta az amerikaiak azon tervét, amivel határozatlan időre hosszabbítanák meg az ENSZ-tagállamok a fegyvereladási embargóját Iránnal szemben, hogy

 

„az olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné.”

 

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy olyan határozattervezetet mutatott be, ami határozatlan időre hosszabbítaná meg a jelenleg októberig érvényes fegyvereladási embargót Teheránnal szemben, ami a tizenöttagú Biztonsági Tanács két állandó tagjának, Kínának és Oroszországnak nem tetszett, és vétójogukkal élve leszavazták azt.

 

Pompeo a virtuális találkozón azzal érvelt, hogy Amerikán kívül a Közel-Kelet országai is támogatnák azt, mondván „Izraeltől a Perzsa-öböl országain keresztül a legtöbb közel-keleti országnak ugyanaz a véleménye: hosszabbítsák meg az embargót.”

 

A 2015-ben kötött iráni atomalkunak megfelelően októberben lejárna a fegyvereladási embargó, amiről Irán az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Kínával, Németországgal, Oroszországgal és az egyezményből már 2017-ben kilépő Egyesült Államokkal megállapodott. Donald Trump már a 2016-os kampánya alatt is többször kritizálta az iráni atomalkut, megválasztása óta pedig folyamatosan nyomás alá próbálja helyezni az iráni rezsimet.

 

Nebenzia, az orosz ENSZ-nagykövet szerint „Washington célja, hogy Iránt olyan helyzetbe hozza, hogy az ország szó szerint ne tudjon levegőt venni. Ez olyan, mintha egy ember a térdét valaki nyakára tenné” – véli a nagykövet. Ezzel egyértelműen egy az Egyesült Államokban óriási felháborodás kiváltó esetre utalt, nevezetesen George Floyd halálra. A férfi még május 25-én vesztette életét, miután egy rendőri intézkedés során az egyik rendőr több mint nyolc percen keresztül térdelt a nyakán, amiért szándékos emberölés vádjával áll majd bíróság elé a rendőri állásából már felmentett Derek Chauvin. Miután Floyd afroamerikai származású volt, Chauvin pedig fehér, sokan úgy gondolták, az eset az amerikai rendőrség intézményesült rasszizmusának bizonyítéka, ezért is indult tüntetéssorozat szerte Amerikában.

 

Mit szólnak az európai országok?

 

Az Egyesült Államok most azzal fenyeget, hogyha nem sikerül a fegyvereladási embargót meghosszabbítani, akkor a már korábban feloldott szankciókat is megpróbálják visszaállítani.

 

Az embargó meghosszabbításával egyébként a britek, a franciák és a németek is egyetértenek, ugyanakkor a korábbi szankciók ismételt bevezetését már nem támogatják.

 

Az Egyesült Államok és Irán között régóta komoly feszültség van, ami Kasszem Szulejmáni iráni tábornok megölésével januárban újabb erőre kapott. Akkor Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója bővebben elemezte nekünk, hogy mit jelent a két ország közötti kapcsolatában a tábornok halála, Sárközy Miklós iranista pedig egy interjúban arról beszélt nekünk, hova vezethet a két ország közötti konfliktus.

 

NYITÓKÉP: Max Braun / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás