+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. július 1. szerda, 19:44
Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

Bár még az urnákat sem zárták le, az orosz választási bizottság kiadta a ma záruló, de egy hete tartó országos népszavazás részadatait, ami alapján győzelmet is hirdethet Vlagyimir Putyin:

 

10 százalékos feldolgozottságnál már 72,9 százalék az igenek aránya 63 százalékos részvétel mellett,

 

ami azt jelenti, többek közt, hogy Putyin gyakorlatilag élete végéig vezetheti Oroszországot – írja a Moscow Times

 

A népszavazás eredménye annyira nem meglepő, hiszen a héten több közvélemény-kutató intézet is lemérte, hogy az oroszok 76 százaléka igennel fog szavazni az alkotmánymódosítási csomagról szóló kérdésben, bár az orosz közvéleménykutatások és szavazások tisztasága finoman szólva is megkérdezhető.

 

A Putyin által előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz. A módosított alaptörvény szavatolná a nyugdíjak rendszeres indexálását, és azt, hogy a minimálbér ne lehessen alacsonyabb a létminimumnál. Az elképzelés szerint az alsóháznak a kormánytagok, a felsőháznak pedig a rendvédelmi szervek és bíróságok vezetőinek kinevezésében, illetve leváltásában lesz döntő szerepe.

 

A legfontosabb módosítás viszont az, hogy bár Putyin azt az épp korábban általa megszűnt törvényt megtaratná, hogy egy elnök maximum két cikluson keresztül irányíthatja Oroszországot, rá ez épp nem vonatkozna, hiszen az alkotmánymódosítás előtti ciklusok egyszerűen nem számítanának.

 

Tehát Vlagyimir Putyin 2036-ig is maradhat elnök, és mivel egy 69 éves emberről van szó, egy tulajdonképpen élethosszig tartó uralmat jelent.

 

Annyira nem meglepő persze Putyin nagy győzelme, hiszen a könyvesboltok már a népszavazás előtt elkezdték árulni a módosított alkotmányt, és összességében senki nem gondolta volna, hogy a jó imidzs érdekében még a koronavírus legyőzősét is kikiáltott elnök elvesztheti ezt annak ellenére, hogy jelentősen csökkent a népszerűsége az utóbbi hónapokban.

 

KIEMELT KÉP: MamelAmber / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az eheti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás