+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 1. szerda, 14:58
Hódmezővásárhely polgármestere nemrég bejelentette: elindul egy leendő ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. Csakhogy erről még kevés a konkrétum: ezért az Azonnali megkereste Márki-Zayt az üggyel kapcsolatban. Miért tartja magát ideálisnak, de nem a legesélyesebbnek? Induljon-e ellene Karácsony Gergely? Jobbról vagy balról kéne leváltani Orbánt?

Márki-Zay Péter az ATV-n jelentette be, hogy indul a valamikor majd megtartandó ellenzéki előválasztáson, ahol a budapesti főpolgármester-jelölti pozíció mintájára eldönthetik a szavazók, ki legyen a teljes ellenzéki támogatással induló miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor ellen. Bár Hódmezővásárhely polgármestere azt állítja, különösebben nem szeretne miniszterelnök lenni,

 

szerinte mindenkinek kötelessége indulni az előválasztáson, akit sokan kérnek erre.

 

Persze a hirtelen jött bejelentés mindenkit meglepett, éppen ezért az Azonnali megkérdezte a hódmezővásárhelyi politikust a részletekről.

 

+ + +

 

Mint kiderült, miniszterelnöki ambíciói vannak. Mióta sejti, hogy elindulna az ellenzéki előválasztáson?

 

Miniszterelnöki ambícióim nincsenek, de mivel nagyon sokan kapacitálnak, és szerintem az előválasztáson mindenkinek indulnia kell, akit felkérnek, ezért elindulok. Utána nyerjen az, aki a legalkalmasabb, és én természetesen azt fogom támogatni.

 

Tehát ön nem szeretne miniszterelnök lenni? Nem fura így elindulni a miniszterelnök-jelöltségért?

 

Nekem tényleg nincs ilyen ambícióm, de hozzá kell tenni, hogy ez nem egy díjlovaglás lesz: itt arról van szó, hogy aki elindul miniszterelnöknek, az a nyakába húz egy lejárató kampányt, bár én ezt már két éve egyébként is kapom.

 

De ebben az országban ha valaki tehet valamit azért, hogy megszabaduljunk a korrupciótól, a megfélemlítéstől és a pártállamtól, és tisztességes európai demokratikus jogállamot alakítsunk ki, akkor mindent meg kell tanni, amit tud.

 

Ha ez az, hogy el kell indulni egy előválasztáson, akkor azt. Karácsony Gergely mindig nagyon szerényen visszautasítja ezt, én viszont mindig kapacitálom erre, mert aki a legesélyesebb erre a pozícióra, az nem teheti meg, hogy ne induljon el.

 

Hány jelölt lenne még egészséges az előválasztáson ön és Karácsony mellett?

 

Látom, Jakab Pétert és Vona Gábort, valamint a DK részéről Dobrev Klárát is sokan támogatják. Azt gondolom, jónéhány jelölt van, nem egy-két emberről van szó. Biztos vagyok benne, hogy minden pártnak lesznek jelöltjei, csak az a fontos, hogy ne a 2022-es választáson legyen ez eldöntve, mert akkor tudjuk, hogy Orbán Viktor fog nyerni.

 

Mikor van a legkésőbbi határidő arra, hogy az ellenzék eldöntse, kit indít?

 

2021 ősze, szeptember vége vagy október eleje ideális időpont lehetne egy előválasztásra, és az is felmerült, hogy a budapestihez hasonlóan ez ne egy, hanem kétfordulós legyen. Ekkorra ennek a meccsnek le kell mennie.

 

Ön bevallottan konzervatív ember. Annak van realitása ön szerint, hogy egy jobbközép irány indul el Magyarországon úgy, hogy azt a DK és az MSZP támogatja?

 

Természetesen, máshogy nem is lehet. A siker receptje Hódmezővásárhelyen is az volt, hogy a Jobbik és az MSZP támogatott egy kiábrándult fideszest. Ez nem ideológiai kérdés, nemzeti minimumprogramot kell megvalósítania az Orbán Viktor utáni magyar kormánynak.

 

Akkor nem is országot irányítana, csak kármentene? 

 

Ezt az országot vissza kell terelni a keresztény nyugati kultúrába a kipcsak iszlamista korrupt diktátor-szemléletből, ez a legfontosabb.

 

Akkor ha megnyerné az előválasztást, aztán a választást is, és sikerült a visszaterelés, el is engedné a pozíciót?

 

Szerintem ennyire előre ne szaladjunk. Ráadásul én azt gondolom, valami más lesz a miniszterelnök-jelölt, és óriási munka vár mindenki számára. De a már említett feladat adott: vannak, akik szerint két év alatt el lehet végezni, szerintem ez egy négyéves programot bőven kitölt. Szakértői kormányra van szükség, de már most is megy a munka: az ELEGY nevű kezdeményezés, ők már most közös egészségügyi programon dolgoznak, és egy olyan alkotmányon, amit majd nem egyetlen párt fogad csak el.

 

Azt mondja, nem hiszi, hogy ön lesz a közös jelölt, miközben a hódmezővásárhelyi mintát tartja követendőnek. Szóval inkább egy jobbközép, vagy egy Karácsony Gergely- vagy akár Dobrev Klára-szerű embernek van esélye leváltani Orbán Viktort?

 

Az a véleményem, hogy egy jobbközép beállítottságú vidéki civil polgármester lenne az ideális,

 

de azt is tudjuk, hogy egy előválasztáson egy baloldalinak nagyobb esélye van.

 

Tehát ön lenne a legmegfelelőbb jelölt, de nem ön nyeri meg?

 

Akár ezt is le lehet vonni ebből, de azt is fontos megemlítenem, hogy engem egyik párt sem támogat. Márpedig ha valakit támogat párt, annak nagyobb esélye lesz az előválasztáson. De én bármit vállalok, olyanra soha nem fogok nemet mondani, ami arról szól, Magyarországon élnek-e majd a gyerekeim és az unokáim. Szembeköpném magam, ha valamit nem tennék meg ezért.

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás