+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 1. szerda, 17:29
A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból. Ez legalábbis a török kormány terve.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter (aki egyben az elnök, Recep Tayyip Erdoğan veje) kedden a Twitteren számolt be negyedik gyereke születéséről. Ezek utána közösségi médiában több felhasználó a feleségét, Esrát kezdte gyalázni. Közülük aztán párakat őrizetbe is vettek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

 

Erdoğan ezek után beszélt arról a kormányzópárt AKP tagjainak, hogy hamarosan új, a közösségi médiumokat érintő szabályozásokat ismertetnek, mert szerinte az utóbbi időben ezeken a felületeken tapasztalt „erkölcstelen megnyilvánulások” az ilyen korlátozások hiányának köszönhetőek.

 

„Ezek a felületek nem felelnek meg a nemzetünknek. Betiltjuk vagy ellenőrzésünk alatt fogjuk őket tartani egy törvénnyel, amelyet mihamarabb a parlament elé viszünk” – fogalmazott Erdoğan.

 

A tervek szerint a közösségi médiáknak Törökországban külön képviselőt kellene kinevezniük, akik olyan jogi ügyekkel foglalkoznának, amelyeket korábban nem vettek figyelembe.

 

Erdoğan egyben azzal fenyegetőzött, hogy a törvényeket be nem tartó közösségi oldalakat elérhetetlenné teszik, valamint jogi és pénzügyi szankciókat is bevetnek ellenük.

 

Hogy pontosan milyen törvényről szavazhat majd a török parlament, egyelőre nem tudni, mindenesetre áprilisban az AKP már előállt egy hasonló javaslattal, akkor a koronavírus-járvány miatti gazdasági szükségszerűséggel indokolva a tervezetet. Ebben az állt, hogy a közösségi médiumok vagy kinevezik külön törökországi képviselőiket, vagy a sávszélességüket akár 95 százalékkal is szűkítik. Ezzel gyakorlatilag elérhetetlenné tették volna az együttműködést elutasító oldalakat.

 

Akkor az AKP végül meghátrált, de ellenzéki képviselők szerint nagyon hasonló javaslattal élhet most a kormánypárt.

 

A török vezetésnek és a közösségi oldalaknak nem ez az első csörtéje. Júniusban az Azonnalin is megjelent, hogy a Twitter hétezer törökországi kamuprofilt törölt, amelyeket nagyrészt egyetlen nap alatt hoztak létre, az általuk megosztott üzenetek pedig meglehetősen egyszerűek voltak: vagy Erdoğant dicsőítették, vagy az ellenzékkel szemben vádaskodtak.

 

Erdoğanék szerint azonban a Twitter eleve téves információkra alapozva törölte a profilokat és szó sem volt török kormányzati irányításról.

 

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás