+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. július 1. szerda, 17:29
A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból. Ez legalábbis a török kormány terve.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter (aki egyben az elnök, Recep Tayyip Erdoğan veje) kedden a Twitteren számolt be negyedik gyereke születéséről. Ezek utána közösségi médiában több felhasználó a feleségét, Esrát kezdte gyalázni. Közülük aztán párakat őrizetbe is vettek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

 

Erdoğan ezek után beszélt arról a kormányzópárt AKP tagjainak, hogy hamarosan új, a közösségi médiumokat érintő szabályozásokat ismertetnek, mert szerinte az utóbbi időben ezeken a felületeken tapasztalt „erkölcstelen megnyilvánulások” az ilyen korlátozások hiányának köszönhetőek.

 

„Ezek a felületek nem felelnek meg a nemzetünknek. Betiltjuk vagy ellenőrzésünk alatt fogjuk őket tartani egy törvénnyel, amelyet mihamarabb a parlament elé viszünk” – fogalmazott Erdoğan.

 

A tervek szerint a közösségi médiáknak Törökországban külön képviselőt kellene kinevezniük, akik olyan jogi ügyekkel foglalkoznának, amelyeket korábban nem vettek figyelembe.

 

Erdoğan egyben azzal fenyegetőzött, hogy a törvényeket be nem tartó közösségi oldalakat elérhetetlenné teszik, valamint jogi és pénzügyi szankciókat is bevetnek ellenük.

 

Hogy pontosan milyen törvényről szavazhat majd a török parlament, egyelőre nem tudni, mindenesetre áprilisban az AKP már előállt egy hasonló javaslattal, akkor a koronavírus-járvány miatti gazdasági szükségszerűséggel indokolva a tervezetet. Ebben az állt, hogy a közösségi médiumok vagy kinevezik külön törökországi képviselőiket, vagy a sávszélességüket akár 95 százalékkal is szűkítik. Ezzel gyakorlatilag elérhetetlenné tették volna az együttműködést elutasító oldalakat.

 

Akkor az AKP végül meghátrált, de ellenzéki képviselők szerint nagyon hasonló javaslattal élhet most a kormánypárt.

 

A török vezetésnek és a közösségi oldalaknak nem ez az első csörtéje. Júniusban az Azonnalin is megjelent, hogy a Twitter hétezer törökországi kamuprofilt törölt, amelyeket nagyrészt egyetlen nap alatt hoztak létre, az általuk megosztott üzenetek pedig meglehetősen egyszerűek voltak: vagy Erdoğant dicsőítették, vagy az ellenzékkel szemben vádaskodtak.

 

Erdoğanék szerint azonban a Twitter eleve téves információkra alapozva törölte a profilokat és szó sem volt török kormányzati irányításról.

 

NYITÓKÉP: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás