Megvan, mely országok előtt nyitja meg külső határait az EU szerdától

2020.06.30. 20:18

Július elsejétől tizenöt országgal nyitja meg a határát az Európai Unió, annak ellenére, hogy van, ahol ismét növekedni kezdett az aktív fertőzöttek száma.

Megvan, mely országok előtt nyitja meg külső határait az EU szerdától

Július elsejétől több afrikai, amerikai és ázsiai ország előtt is megnyitja határait az Európai Unió, amennyiben azok járványügyileg már nem jelentenek akkora veszélyforrást, miután hétfőn az Európai Unió Tanácsa többségben támogatta a javaslatot. Vagyis ahogy az várható volt, az alábbi ország előtt fognak megnyílni a határok szerdától: 

Algéria, Ausztrália, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Kanada, Marokkó, Montenegró, Ruanda, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Új-Zéland, Uruguay és Kína.

Ezen országokkal az Európai Unió kölcsönös megállapodást kötött, azaz ezekből az országokból is szabadon lehet beutazni a schengeni övezetbe. Azonban a tagállamok a saját körükben dönthetnek arról, hogy végül mely országból fogadnak utazókat, mivel a Tanács döntése jogilag nem kötelező érvényű. Erre jó példa Kína, ahonnan csak akkor érkezhetnek utasok a kéthetes kötelező karantén nélkül, ha az EU-ból érkező látogatók is kölcsönös bánásmódban részesülnek.

A döntés mögött járványügyi megfontolások állnak: a Tanács döntése alapján az EU azon országok előtt nyitja meg a határait, ahol az elmúlt két hétben a százezer főre jutó aktív fertőzöttek száma nem haladta meg az uniós átlagot, illetve a koronavírus-járványt is kontroll alatt tartották.

A Tanács a listát kéthetente fogja felülvizsgálni, és amennyiben úgy látják, hogy az adott országban rosszabbodik a járvány-helyzet, akkor ismét betilthatják a szabad beutazást az adott országból. Az Euronews információi szerint a listát több ország is kritizálta, mondván, a hivatalos adatok nem minden esetben megbízhatóak. Ilyen ország lehet például Szerbia, ahol a múlt héten derült ki, hogy a hivatalos központi adatokat meghamisították és közel háromszor többen halhattak meg a koronavírusban mint amit a statisztikákban közölnek (erről bővebben itt írtunk).

Még az EU-n belül se lélegezhetünk fel teljesen

A Tanács még korábban azt ajánlotta a schengeni övezet tagállamainak, hogy június 15-től ismét nyissák meg a határaikat egymás között, habár ezt nem minden tagállam fogadta meg. A határok újranyitása, a bizonyos kijárási korlátozások feloldása és enyhítése következtében ugyanis Európában is ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma néhány tagállamban: például a Cseh Köztársaságban, ahova június 15-től Magyarországról is lehet utazni, továbbra is nő az aktív esetek száma. Míg június 15-én 2 422 aktív esetről tudtak, azóta eltelt két hétben már 3 776 főre nőtt az aktív fertőzöttek száma.

De ugyanúgy nem áll jól például Franciaország sem, ahol még továbbra is naponta több száz esetet rögzítenek és jelenleg 58 798 aktív fertőzött van továbbra is, míg az ugyanúgy kedvelt turistaparadicsomban, Spanyolországban is még naponta 100-300 ember fertőződik meg, azonban június 21-én ott is megnyitották már a határokat.

A spanyol El País által megkérdezett szakértők elmondták, hogy ugyan a kockázatok csökkentek, de a koronavírus veszélye még továbbra sem múlt el, ezért fontos lenne, hogy az utazók betartsák a kötelező távolságtartást, ne alakuljon ki tömeg. Ugyanis a szakértők szerint a turisták megjelenésével még nehezebbé válhat a kontaktkutatás, illetve

az is problémát okozhat, ha például rosszabbodik a járványhelyzet egy országban, akkor haza tudnak-e térni a turisták, vagy ha megbetegednének, a biztosításuk fedezné-e a kórházi költségeket.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány az egyes országokon belül nem egyenletesen oszlik el, ezért gondosan kell megválasztani az úticélt.

Magyarországon az operatív törzs közlése szerint jelenleg 878 aktív fertőzött van, így összesen már 4 155 főnél azonosították az új típusú koronavírust, amiből 2 692-en már meggyógyultak, míg 585 fő életét vesztette. A kijárási korlátozások feloldása és a határok újranyítása következtében itthon érdemben nem nőtt az esetszám a hivatalos adatok szerint.

FOTÓ: GoToVan / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek