+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 29. hétfő, 13:01
Végérvényesen megromlott a kapcsolat a gödi koalíciós pártok között, az LMP, a Jobbik és a DK inkább külön frakciót alapít. Így gyakorlatilag sem nekik, sem a momentumos, sem pedig a fideszes tömbnek nem lesz meg a többsége.

Nem csitulnak az indulatok Gödön. Miután a momentumos polgármester, Balogh Csaba bejelentette: mindenképpen leváltja LMP-s és DK-s alpolgármestereit, hétfőn a két párt és a Jobbik bejelentette: külön frakciót alapítanak. Eddig ugyanis ugyanis az említett pártok, a Momentum és egy párbeszédes képviselő ugyanabban a frakcióban ültek, amelynek neve Gödi Összefogás volt, ám ez megszűnt. 

 

Mint az Azonnali korábban írt róla, a pártok közti feszültség indoka, hogy míg az LMP, a Jobbik és a DK szerint Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármesternek, addig Balogh szerint az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László nem végzi el rendesen a munkáját alpolgármesterként. Bár a feszültség az érintett pártok legfelsőbb vezetéséig is eljutott, és tárgyaltak is erről, megegyezés nem született, aminek a vége az lett, hogy a Momentum vezetése is támogatja polgármesterét az érintettek leváltásában.

 

Az érintett pártok képviselői erre hétfőn azt közölték: azzal, hogy Balogh leváltaná az alpolgármestereket, felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödieket. Szerintük az ellenzéki pártok arra kötöttek szövetséget októberben, hogy településeinet közös erővel nyitottabbá, átláthatóvá és fenntarthatóbbá tesszük.

 

„Ebbe számunkra nem fér bele, hogy Balogh Csaba Mészáros Lőrinc barátját bízza meg Gödön a Samsunggal kapcsolatos ügyek kezelésével, mint ahogy az sem elfogadható, hogy a cégvezetéstől évekre eltiltott Lucsik János, a Sólyom Airways korábbi vezetője adjon közbeszerzési tanácsokat az önkormányzatnak.”

 

Hozzátették: nagyon sajnálják, „hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.” Így a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, „hogy a választási ígéretekhez híven, Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban”.

 

Mi vár Gödre?

 

Talán ez a legnagyobb kérdés, ugyanis úgy tűnik, az eddig többségben lévő koalíciós pártok összeveszésével a Fidesz-KDNP politikusai maradnak a mérleg nyelve. Jelenleg ugyanis a polgármesterrel együtt három momentumos képviselő van a testületben, egy párbeszédes, LMP-s, két DK-s, egy jobbikos és egy párbeszédes, továbbá négy fidesz-KDNP-s.

 

Vagyis külön-külön a három tömbből senkinek sincsen többsége önmagában. 

 

Ígérik, a gödiek érdekében fognak szavazni

 

„Nem bosszúhadjáratról van szó”

 

– kommentálta döntésüket Lőrincz László DK-s alpolgármester az Azonnalinak. Kérdésünkre, hogy a momentumos képviselők ötleteit meg fogják-e szavazni, úgy válaszolt: pártpolitikai hovatartozásra tekintettel nélkül megszavaznak mindent, ami a gödiek érdekét szolgálja, feltéve, hogy az az anyagilag észszerű keretek között mozog. Utóbbira példaként azt említette, jelenleg is van egy olyan utcaépítési projekt Gödön, amely „horror áron” fut.

 

Egyébként az, hogy sikerül-e leváltania az alpolgármestereket Baloghnak, vagy csak a jogköreiket fogja tudni megnyirbálni, hétfőn délután dőlhet el.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás