+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 29. hétfő, 13:01
Végérvényesen megromlott a kapcsolat a gödi koalíciós pártok között, az LMP, a Jobbik és a DK inkább külön frakciót alapít. Így gyakorlatilag sem nekik, sem a momentumos, sem pedig a fideszes tömbnek nem lesz meg a többsége.

Nem csitulnak az indulatok Gödön. Miután a momentumos polgármester, Balogh Csaba bejelentette: mindenképpen leváltja LMP-s és DK-s alpolgármestereit, hétfőn a két párt és a Jobbik bejelentette: külön frakciót alapítanak. Eddig ugyanis ugyanis az említett pártok, a Momentum és egy párbeszédes képviselő ugyanabban a frakcióban ültek, amelynek neve Gödi Összefogás volt, ám ez megszűnt. 

 

Mint az Azonnali korábban írt róla, a pártok közti feszültség indoka, hogy míg az LMP, a Jobbik és a DK szerint Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan polgármesternek, addig Balogh szerint az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László nem végzi el rendesen a munkáját alpolgármesterként. Bár a feszültség az érintett pártok legfelsőbb vezetéséig is eljutott, és tárgyaltak is erről, megegyezés nem született, aminek a vége az lett, hogy a Momentum vezetése is támogatja polgármesterét az érintettek leváltásában.

 

Az érintett pártok képviselői erre hétfőn azt közölték: azzal, hogy Balogh leváltaná az alpolgármestereket, felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödieket. Szerintük az ellenzéki pártok arra kötöttek szövetséget októberben, hogy településeinet közös erővel nyitottabbá, átláthatóvá és fenntarthatóbbá tesszük.

 

„Ebbe számunkra nem fér bele, hogy Balogh Csaba Mészáros Lőrinc barátját bízza meg Gödön a Samsunggal kapcsolatos ügyek kezelésével, mint ahogy az sem elfogadható, hogy a cégvezetéstől évekre eltiltott Lucsik János, a Sólyom Airways korábbi vezetője adjon közbeszerzési tanácsokat az önkormányzatnak.”

 

Hozzátették: nagyon sajnálják, „hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.” Így a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, „hogy a választási ígéretekhez híven, Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban”.

 

Mi vár Gödre?

 

Talán ez a legnagyobb kérdés, ugyanis úgy tűnik, az eddig többségben lévő koalíciós pártok összeveszésével a Fidesz-KDNP politikusai maradnak a mérleg nyelve. Jelenleg ugyanis a polgármesterrel együtt három momentumos képviselő van a testületben, egy párbeszédes, LMP-s, két DK-s, egy jobbikos és egy párbeszédes, továbbá négy fidesz-KDNP-s.

 

Vagyis külön-külön a három tömbből senkinek sincsen többsége önmagában. 

 

Ígérik, a gödiek érdekében fognak szavazni

 

„Nem bosszúhadjáratról van szó”

 

– kommentálta döntésüket Lőrincz László DK-s alpolgármester az Azonnalinak. Kérdésünkre, hogy a momentumos képviselők ötleteit meg fogják-e szavazni, úgy válaszolt: pártpolitikai hovatartozásra tekintettel nélkül megszavaznak mindent, ami a gödiek érdekét szolgálja, feltéve, hogy az az anyagilag észszerű keretek között mozog. Utóbbira példaként azt említette, jelenleg is van egy olyan utcaépítési projekt Gödön, amely „horror áron” fut.

 

Egyébként az, hogy sikerül-e leváltania az alpolgármestereket Baloghnak, vagy csak a jogköreiket fogja tudni megnyirbálni, hétfőn délután dőlhet el.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás