+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 28. vasárnap, 21:19
Óriási mozgósítás, óriási sorok a lengyel elnökválasztás első fordulójában, amelyet viszonylag simán húzott be az újraválasztásért küzdő Andrzej Duda. Az igazi harc viszont a második körben jöhet, ahol nagyon szoros verseny várható. A kihívó: Varsó főpolgármestere, Rafał Trzaskowski. Mutatjuk az eredményeket!

A IPSOS által készített, majd a TVN24 által publikált exit poll szerint 41,8 százalékos eredménnyel

 

megnyerte a lengyel elnökválasztás első fordulóját a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság kormánypárt (PiS) jelöltje, Andrzej Duda,

 

de a két hét múlva esedékes második forduló előtt a PiS-es jelölt nem dőlhet hátra: a második helyre az első körben 30,4 százalékkal befutó Rafał Trzaskowski a becslések szerint alaposan megszorongathatja, sőt, meg is előzheti őt július 12-én. (UPDATE: Az eredmények lényegileg nem változtak, de hétfő reggelre azért sokat javultak Duda számai: 99,77 százalékos feldolgozottságnál 43,7 százaléknál jár, míg Trzakowski pedig 30,3 százalékkal lényegében maradt, ahol volt)

 

Az első fordulóban országszerte komoly sorokról és nagy tömegekről számoltak be a résztvevők, nem véletlenül: délután 5-ig 47,89 százalékos volt a részvétel, míg a csekély részvétel mellett lezajló 2015-ös elnökválasztáson ugyanekkor 34,41 százaléknyian szavaztak csak. Az este 9-es urnazárás utáni előzetes adatok pedig még komolyabb részvételi hajlandóságot mutatnak: eszerint a választásra jogosultak 62,9 százaléka élt a szavazati jogával az első körben,

 

ilyen magas részvételi arány elnökválasztáson 1994 óta nem volt. 

 

 

Nagy fordulat ez, hiszen két hónapja még úgy tűnt, az egész elnökválasztás lefutott meccs: a koronavírus idején az ellenzék kampányolási lehetőségei beszűkültek, és borítékolható volt, hogy Duda simán behúzza a második ötéves ciklusát. Hogy ez végül nem így alakult, ahhoz kellett egyrészt az ellenzéki többségű felsőház, amely jogilag lényegében ellehetetlenítette, hogy a PiS terve, amely postai úton rendezte volna meg a járvány miatt az elnökválasztást, megvalósuljon. Másrészt pedig kellett Jaroslaw Kaczyński egyik kis koalíciós partnerének ellenkezése, így végül a választást nyárra halasztották, és immár a hagyományos formában rendezik meg.

 

Ez lehetőséget adott az ellenzéknek, hogy rendezze a sorait: a jobbközép Polgári Platform a varsói főpolgármester Rafał Trzaskowskit indította, ezzel egyidejűleg pedig a lengyel PO-PiS-kétpártrendszerből kiábrándult szavazókat, az ellenzékieket, és a PiS-árvákat is táborában egyesítő konzervatív tévésztár Szymon Hołownia esélyei vesztek el: úgy tűnt, hosszú idő óta először ő független jelöltként juthat a második körbe, de Trzaskowski jóval erősebb jelölt volt, és végül nem jelentett problémát behúznia a biztos második helyet.

 

Hołownia így sem lehet elégedetlen, hiszen végül 13,9 százalékot kapott,

 

míg a szélsőjobbos-nacionalista Krzysztof Bosak 6.8 százalékkal vigasztalódhat. A többi jelölt nagyon leszerepelt, a baloldali Robert Biedroń 2,2 százalékot szerzett, míg a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamysz 2,4-ot.

 

Az elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják Lengyelországban. Az esélyekről, kilátásokról az Azonnali elemzésében olvashatsz részletesebben!

 

BORÍTÓKÉP: Andrzej Duda / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás