+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 26. péntek, 14:17
Egy kiszivárgott jelentés szerint a koronavírus szerbiai áldozatainak tényleges száma majdnem a háromszorosa annak, mint amit a hatóságok beismertek.

Szerbia járványügyi adatai elég jónak számítottak a koronavírus alatt, de a BIRN oknyomozó újságíróhálózat szerint – melynek eredményeit a Deutsche Welle közölte pénteken – felmerült a gyanú, hogy az ország meghamísította a statisztikáit.

 

Az állam belső használatra készített dokumentumait a BIRN kiszivárogtatta a médiának, ezekből pedig az derül ki, hogy

 

június elejére már 632 szerbiai halottja volt a vírusnak, miközben ebben az időszakban a hatóságok 244-et vallottak be.

 

Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy valójában most sem áll különösebben jól Szerbia: a dokumentumok szerint csak az előző héten napi háromszáz új fertőzést regisztráltak, miközben csupán ennek a harmadát hozták nyilvánosságra. 

 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a helyi operatív törzs epidemiológusa, Branislav Tiodorović azt állította a DW-nek, ő például egyáltalán nem kapott hivatalos statisztikákat. Kollégája, Darija Kisić Tepavčević viszont inkább azt magyarázta el,

 

hogy két külön számról van szó: vagyis nem mindegy, hogy valakit konkrétan a koronavírus ölt meg, vagy a vírus jelenléte a szervezetükben csak hozzájárulhatott a halálhoz.

 

A kicsit rázós, eltitkolt belső számokra persze magyarázatot adhat, hogy épp június 28-án tartottak parlamenti választást Szerbiában, ahol a koronavírus elleni kemény és sikeres védekezés tulajdonképpen a finoman szólva is egyenlőtlen körülmények közt újraválasztott kormánypárt, a Szerb Progresszív Párt kampányának képezték a részét.

 

A nyilvánosság szemében Vučić vette az lélegeztetőgépeket, és adta is át őket jó sok fotós jelenlétében egész Szerbiában. Végül a kormánypárt nagyarányú győzelmet aratott a választásokon, de az ellenzék bojkottja miatt ellenzéki párt még annak ellenére is alig jutott a parlamentbe, hogy ezt ösztönzendő Vučić 5-ről 3 százalékra csökkentette a bejutási küszöböt.

 

A német újságnak megszólaló elemzők szerint az elnök minél gyorsabban maga mögött akarta tudni az amúgy is teljesen sima választást, hogy teljes felhatalmazással tárgyalhasson Koszovóról, illetve konkrétan Koszovó elismeréséről. Az ellenzék által nagyrészt bojkottált választásról már elég sokat írtunk, ide kattintva nézheted meg helyszíni interjúinkat és elemzéseinket.

 

A hivatalos (tehát a BIRN szerint igencsak megkérdőjelezhető) adatok szerint jelenleg Szerbiában valamivel több, mint 13 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ebből 264 halálos áldozatot rögzítettek csütörtökig. Ám, ha hihetünk a most megszellőztetett adatoknak, a valós szám ennél jóval magasabb is lehet.

 

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás