Egy arizonai politikus egy maszkellenes tüntetésen használta fel George Floyd utolsó szavait

2020.06.26. 09:58

A republikánus Guy Phillips többször is megismételte Floyd utolsó szavait, hogy nem kap levegőt, viszont a rendőri brutalitás helyett a maszkok kötelező viselését kritizálta ezzel. Ezen nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok jó része is kiakadt.

Egy arizonai politikus egy maszkellenes tüntetésen használta fel George Floyd utolsó szavait

Kiújultak a szimbólumokért zajló harcok Amerikában: miközben szerte az országban tüntetnek a rendőri túlkapások ellen George Floyd halála óta, ahol a többnyire demokratákhoz húzó tüntetők azt követelik, hogy szövetségi szinten reformálják meg a rendőrséget és demilitarizálják a bűnüldöző szerveket, nem kellett sokat várni, hogy a jobboldal is hallassa hangját.

Ugyanis egy arizoniai republikánus, Guy Phillips egy maszkellenes tüntetésen használta fel George Floyd utolsó szavait, miszerint „I can’t breathe” (nem kapok levegőt), utalva arra, hogy a maszkban nehéz a levegővétel.

Csak a jelenlévő tömeg örült

Amerikában még április közepén kezdtek el tüntetni a többnyire konzervatív, fehér szavazók a kijárási korlátozások és a karanténok eltörléséért, azonban a korlátozások fokozatos feloldása, illetve Floyd halála következtében újjáéledő Black Lives Matter (a fekete életek is számítanak) mozgalom tüntetései miatt alábbhagytak az ilyen jellegű tüntetések.

Azonban június 24-én az Arizonában található Scottsdale-ben ismét összegyűlt egy tömeg, akik ezúttal a kötelező maszkviselés ellen szólaltak fel, mivel május 15-én már feloldották a kijárási tilalmat és Arizona államban a polgármesterek dönthetnek arról, hogy előírják-e a kötelező maszkviselést vagy sem.

Az összegyűlt tömeg annak ellenére követeli a kötelező maszkhordás eltörlését, hogy a kijárási korlátozások feloldása után nőtt meg igazán a fertőzöttek száma Arizonában:

míg május 15-én 13 169 fertőzésről tudtak a hatóságok, június 25-én ez a szám már 63 030-ra nőtt és az elmúlt 10 napban naponta átlagosan 3000 új megbetegedésről számoltak be.

Míg május 15-én 9 878 aktív eset volt, ez június 25-re már 53 401 esetre növekedett, a halálesetek száma pedig 651-ről 1 490-re nőtt.

Ennek ellenére a tüntetők kiálltak a maszk viselése ellen, a tüntetés sztárvendége pedig a helyi önkormányzati képviselő, Guy Phillips volt. Phillips először egy fekete maszkban beszélt a tömegnek, akik követelve skandálták neki, hogy vegye le a maszkját, mire Phillips kétszer is elmondta, hogy nem kap levegőt, majd letépte magáról a maszkot, amire a tömeg pozítavan reagált, majd az ováció közepette Phillips elmondta, hogy őrület, hogy maszkot kell hordani.

Azonban a párttársai már nem voltak ennyire elragadtatva Phillips szavaitól: Arizona két republikánus szenátora, Martha McSally és Doug Ducey is elítélte a tüntetésen elhangzottakat. McSally szerint Phillips szavai megvetendők, míg Ducey szerint ez nem elég erős szó, amivel jellemezni lehetne Phillips tetteit.

„George Floyd utolsó szavaira SOHA SEM lehetne ilyen körülmények között hivatkozni. Aki így gúnyolódik egy meggyilkolt emberen, nem szabadna, hogy bármilyen tisztséget töltsön be a politikában. Soha” – írta Twitteren Ducey.

Phillips végül amellett érvelt, hogy a kormány ne kötelezhesse az állampolgárokat a maszkviselésre, mondván, erről az embereknek kell döntenie, nem a kormánynak. Ezenkívül felsorolta, hogy szerinte elég visszás, hogy az üzleteket nem lehet kinyitni, se templomba vagy temetésre elmenni, viszont az emberek tüntetnek az utcán, és olykor gyújtogatnak meg fosztogatnak. „Kiállunk-e magunkért vagy hagyjuk, hogy egy szocialista rendszer felé haladjunk?” – szegezte a kérdést az összegyűlteknek.

Phillips végül elnézést kért szavai miatt mindenkitől, akit megbánhatott vele. Elmondása szerint egyáltalán nem kívánt Floydra utalni szavaival és szerinte egyáltalán nem érdemelte meg Floyd azt, ami történt vele.

A republikánus politikus egyébként idén már másodjára kerül az országos napilapok címlapjára: még március közepén állt elő egyszer azzal, hogy a COVID-19 jelentése a „Chinese Originated Viral Infectious Disease 19” azaz kínai eredetű vírusos fertőző betegség 19, amiben szerinte a szám arra utal, hogy ez a tizenkilencedik vírus, ami Kínából elindul.

NYITÓKÉP: Tüntetők egy karantén-ellenes tüntetésen Ohioban, még májusban. Forrás: Paul Becker / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek