A német belügyminiszter úgy bedühödött egy rendőrellenes cikken, hogy majdnem beperelte az újságot

Szerző: Techet Péter
2020.06.26. 08:01

A berlini balliberális taz napilap egyik külsős szerzője szemétdombra küldte volna a rendőröket, mondván: oda valók. Először a német belügyminiszter, Horst Seehofer dühödött be a szerkesztőségre, és akart perelni. Ettől most elállt, de most meg a szerkesztőségen belül alakult ki vita arról, miért is kellett a rendőrellenes cikket leközölniük.

A német belügyminiszter úgy bedühödött egy rendőrellenes cikken, hogy majdnem beperelte az újságot

A berlini balliberális Die Tageszeitung (taz, így, kisbetűvel) napilap egyik külsős szerzője, Hengameh Yaghoobifarah június közepén megjelentetett egy durván rendőrellenes cikket annak kapcsán, hogy az Egyesült Államokban többen is a rendőri erőszak miatt már magának az egész rendőrségnek a megszünését követelik.

A radikálfeminista szerző a tazban azt a kérdést járta körül, hogy

„ha a rendőrséget felszámolják, de a kapitalizmust nem, hol kaphatnak az egykori zsaruk új munkát”.

Meg is válaszolta ezt, miután végigvette, milyen sok helyre (a szolgáltatóipartól a kerámiafestésig) nem lennének valók egykori rendőrök: a szeméttelepre kéne ehelyett menniük,

„de nem szemetesemberként (…), hanem magára a szeméthalomra, ahol csak hulladék venné őket körül. A hozzájuk hasonlók között érzik bizonyosan a legjobban magukat.”

A szerző cikke különösebb figyelmet nem kapott volna, elvégre egy kis, alternatív napilap egyik külsős szerzőjéről van szó. (Hogy a taz maga micsoda, arról itt írtunk a lap 40. születésnapján.) Országosan ismertté Yaghoobifarah munkáját az tette, hogy Horst Seehofer bajor keresztényszociális belügyminiszter – aki eszerint rendszeres és alapos olvasója a Zöldek baloldalához közelálló napilapnak – bejelentette: beperli a szerzőt. Szerinte a szatirikusnak szánt írás gyűlöletet keltett egy embercsoport – nevezetesen a rendőrök – ellen.

HENGAMEH YAGHOOBIFARAH A BERLINI RADIKÁLFEMINISTA SZCÉNA EGYIK ISMERT ALAKJA, DE ORSZÁGOS ISMERTSÉGÉN BIZONYOSAN SOKAT DOBOTT, HOGY A CSU-S HORST SEEHOFER BE AKARTA VOLNA PERELNI. FOTÓ: HY / FB

A taz jogásza azonban már akkor reagált: Seehofer félreérti a sajtó- és véleményszabadságot, elvégre abba igenis beletartozhat a kemény fogalmazás. Yaghoobifarah azonban nem szólított fel erőszakra, nem állított hamis tényeket, nem rágalmazott – azaz valóban a véleményéről van szó, amit a rendőrökről kifejtett, márpedig az nem büntethető büntetőjogilag.

Hogy mégsem volt azért minden rendben az írással, bizonyítja: Barbara Jung, a taz főszerkesztője elnézést kért a cikk hangneme miatt, szerinte „egy írás, legyen bármennyire is ironikusnak szánt, amely úgy érthető, hogy a rendőrök hulladékok lennének, félrement”.

Seehofer viszont arra jöhetett rá, hogy egy véleménnyel szemben tényleg kevés esélye van bíróságon, azaz bejelentette csütörtökön:

eláll a tervétől, hogy keresetet nyújtson be miniszterként.

Ehelyett meghívta a taz újságíróit a belügyminisztériumba, hogy elbeszélgessenek a rendőrség szerepéről. A taz főszerkesztője ennek szívesen eleget tesz, ám mint mondta, a belügy épületét nem tartja alkalmasnak erre a célra, sokkal inkább menne Seehoferrel terepre, mondjuk egy olyan rendőrképzőbe, ahol komolyan foglalkoznak a szervezeten belüli rasszizmus kérdésével. De azért jelezte: ha tényleg sor került volna a perre, azt a sajtószabadság elleni támadásként értékelte volna. A meghívásnak viszont örül, ugyanis a lapon belül is vita tárgyát képezi, miként kell a rendőrségen belüli rasszizmus kérdésével foglalkozni.

Seehofer egy valamit bizonyosan elért: Yaghoobifarah mellett már most több, mint 600 újságíró és értelmiségi állt ki egy petícióban. A levelet, amit Angela Merkelnek címeztek, és amiben felszólítják a kancellárt, hogy belügyminiszterével szemben is képviselje a sajtószabadságot, többek között Carole Rackete, a Földközi-tengeri menekültmentő hajókapitány, Jan Böhmermann, a ZDF műsorvezetője vagy Tim Wolff, a szatirikus Titanic havilap kiadója írta alá további több száz ember mellett. Ennek és az ügy által keltett sajtóvisszhangnak annyi hatása volt, hogy Seehofer a héten a legtöbb programját lemondta, Merkel pedig megüzente szóvivőjén, Steffen Seiberten keresztül, hogy átbeszéli az ügyet miniszterével.

Noha Seehofer végül nem is jelentette fel a radikálfeminista publicistát, a berlini ügyészségre csütörtök délutánig így is húsznál több feljelentés érkezett a szerző ellen a cikke miatt. Az ügyészség már vizsgálja, hogy megáll-e az uszítás vádja.

NYITÓKÉP: A taz első száma mint napilap / taz.de

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek