+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 18:10
A hegyvidéki vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságnak sok haszna nem volt, de tagjai így sem maradtak zsíros tiszteletdíjak nélkül. Megkérdeztük az ügyről az érintett Kovács Gergelyt és Vágó Istvánt is!
Megszüntette a budapesti XII. kerületi önkormányzat azt a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot csütörtökön,

 

amely a bizottságot eddig elnöklő Kutyapárt-elnök Kovács Gergely szerint évi tíz percet ülésezik, és ebből is csak két perc a hasznos munka – erről az MKKP XII. kerületi alapszervezete számolt be Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy közben az eddigi bizottsági elnök Kováccsal ki is próbált szúrni a fideszes többség.

 

Olcsóbb, az nem lett

 

Mint arról az Azonnalin már februárban is írtunk: a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság négy tagja – a DK-s Vágó István és három másik fideszes – havi bruttó 80 ezret kapnak az önkormányzattól a működésért, elnöke pedig (aki egészen eddig a kutyapártos Kovács Gergely volt) havi bruttó 160 ezer tiszteletdíjat vehet fel.

 

A gond azonban az, hogy az érintett bizottságnak évente mindössze egyszer tíz percre kell összeülnie:

 

itt ugyanis csak arról szavaznak a bizottsági tagok, hogy látták-e a képviselők frissen leadott vagyonnyilatkozatait, és hogy elfogadják-e a bizottság előző évi beszámolóját. Ez a nettó 10 perces munka összesen évi 5,76 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, négy évre pedig mindez már több, mint 23 millió forint. 

 

 

Kovács ezért már februárban is beszélt arról, hogy a legfontosabb feladat a bizottság megszüntetése volna, ennek feladatait pedig a továbbiakban a jogi bizottság lássa el. Mostanra ez össze is jött, hiszen a Kétfarkú Kutya Párt elnökeként tevékenykedő Kovács Gergely erről szóló előterjesztését meg is szavazták a képviselők az önkormányzat ülésén, azonban a hoppon maradt bizottsági tagoknak sem kellett aggódniuk. A fideszes Péczely Attila módosítóját is megszavazták ugyanis, amely arról szólt, hogy

 

az eddigi tagokat átültetik más bizottságokba.

 

Kovács Gergely az Azonnalinak azt mondta: a négy tagból hárman a jogi bizottságba ültek át, egy negyedik ember pedig egy másik bizottságba, ahonnan viszont egy másik képviselő ült be a jogi bizottságba.

 

Így sikerült elérni, hogy a négy tag immár ugyanúgy megkapja a tiszteletdíját, míg Kovács Gergelyt már nem tették be másik bizottságba. Ezzel viszont pénzügyileg ugyanott áll a kerület, hiszen a bizottsági tagságért járó havi nyolcvanezer forint az maradt, csak épp ők négyen más bizottságokban elvégzett munkájukért kapják meg azt. 

 

Kovács: Velem nem csesznek ki

 

„Nekem mindegy, én ugyanúgy tudok dolgozni, mint eddig. Az a kár, hogy ez a négy fiú továbbra is ugyanúgy ki lesz fizetve, mint eddig”

 

– így kommentálta a döntést az Azonnalinak az érintett Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Ő elmondta, így már valóban nem kap majd tiszteletdíjat ebből a bizottságból, csak a kulturális bizottságban kapja ezt meg, aminek szintén a tagja. „Ezt találták ki bosszúból. Csak arra nem gondoltak, hogy ez hogy néz majd ki” – tette hozzá.

 

„De én eleve nem a pénzért csinálom, szóval velem ezzel kicseszni nem tudtak, és egyébként is el szoktam járni a többi bizottsági ülésre is, hiszen képviselőként elmehetek és hozzászólhatok” – fűzte tovább, majd felidézte a vele megesett szerdai történetet. Ekkor ugyanis a képviselő szeretett volna felszólalni egy bizottsági ülésen, amit viszont a többi képviselő leszavazott – így megoldásként azt találta ki, hogy

 

halkan, mondatonként elmondja a mellette ülő kutyapártos bizottsági tagnak, mit szeretett volna mondani, aki pedig ugyanazt elmondta hangosan.

 

Végül a komédiát látva mégis megadták Kovácsnak a felszólalás jogát.

 

A pártelnök hozzátette: a bizottságokban igen kevés ember dolgozik érdemben, a tényleges munkát az irodák végzik el, a bizottságok pedig leginkább szavaznak, beszélgetnek. „Engem már nagyon nem szeretnek itt az önkormányzatnál, mert elkezdtem megírogatni a dolgaikat az elmúlt hónapokban” – kommentált az MKKP-s képviselő.

 

Mehetne jobb helyre a pénz?

 

Az Azonnalinak egyébként Vágó István, a most feloszlott bizottság DK-s tagja is megerősítette: úgy történt, ahogyan a kutyapártosok is írták, de ő maga tartózkodott a szavazásnál. „Érintettként nem akartam se pro, se kontra állást foglalni, de maga a bizottság az feloszlott, feloszlatta magát”. Vágó István elmondta: ezzel ő is a jogi bizottságba került át ő is, de hozzátette: egyetértett Kovács Gergely javaslatával.

 

VÁGÓ ISTVÁN IDÉN FEBRUÁRBAN, AZ AZONNALINAK NYILATKOZVA. FOTÓ: BAKÓ BEA

 

A DK-s politikust megkérdeztük: gondolja-e, hogy a jogi bizottság majd hatékonyabban el tudja-e látni a vagyonnyilatkozatok ellenőrzését, mint a most felszámolt szerv. Vágó szerint viszont „nem ez volt a célja Kovács Gergelynek.

 

Az volt a célja, hogy megszűnjön a bizottság, és nem azért, hogy hatékonyabb legyen. Így is hatékony volt”.

 

Vágó István azt is hozzátette, a most feloszlott bizottság évi 5,76 millió forintos tiszteletdíja körülbelül a kerület költségvetésének „nulla egész valahány ezrelékét” tette ki, ám mikor megkérdeztük, hogy ez nem mehetne-e jobb célra, úgy válaszolt, „de, biztos”.

 

BORÍTÓKÉP: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Sebastian Kurz körüli korrupciós ügyek felderítése sajátos fordulatot vett. Az osztrák állami vagyonkezelő igazgatójának mobilján ugyanis nem csak azon kancellári üzeneteket találták meg, amelyek arról szóltak, "mindent megkapsz, amit akarsz“, de egy 2500 férfi nemi szervről készült fotógyüjteményt is.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás