+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 18:10
A hegyvidéki vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságnak sok haszna nem volt, de tagjai így sem maradtak zsíros tiszteletdíjak nélkül. Megkérdeztük az ügyről az érintett Kovács Gergelyt és Vágó Istvánt is!
Megszüntette a budapesti XII. kerületi önkormányzat azt a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot csütörtökön,

 

amely a bizottságot eddig elnöklő Kutyapárt-elnök Kovács Gergely szerint évi tíz percet ülésezik, és ebből is csak két perc a hasznos munka – erről az MKKP XII. kerületi alapszervezete számolt be Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy közben az eddigi bizottsági elnök Kováccsal ki is próbált szúrni a fideszes többség.

 

Olcsóbb, az nem lett

 

Mint arról az Azonnalin már februárban is írtunk: a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság négy tagja – a DK-s Vágó István és három másik fideszes – havi bruttó 80 ezret kapnak az önkormányzattól a működésért, elnöke pedig (aki egészen eddig a kutyapártos Kovács Gergely volt) havi bruttó 160 ezer tiszteletdíjat vehet fel.

 

A gond azonban az, hogy az érintett bizottságnak évente mindössze egyszer tíz percre kell összeülnie:

 

itt ugyanis csak arról szavaznak a bizottsági tagok, hogy látták-e a képviselők frissen leadott vagyonnyilatkozatait, és hogy elfogadják-e a bizottság előző évi beszámolóját. Ez a nettó 10 perces munka összesen évi 5,76 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, négy évre pedig mindez már több, mint 23 millió forint. 

 

 

Kovács ezért már februárban is beszélt arról, hogy a legfontosabb feladat a bizottság megszüntetése volna, ennek feladatait pedig a továbbiakban a jogi bizottság lássa el. Mostanra ez össze is jött, hiszen a Kétfarkú Kutya Párt elnökeként tevékenykedő Kovács Gergely erről szóló előterjesztését meg is szavazták a képviselők az önkormányzat ülésén, azonban a hoppon maradt bizottsági tagoknak sem kellett aggódniuk. A fideszes Péczely Attila módosítóját is megszavazták ugyanis, amely arról szólt, hogy

 

az eddigi tagokat átültetik más bizottságokba.

 

Kovács Gergely az Azonnalinak azt mondta: a négy tagból hárman a jogi bizottságba ültek át, egy negyedik ember pedig egy másik bizottságba, ahonnan viszont egy másik képviselő ült be a jogi bizottságba.

 

Így sikerült elérni, hogy a négy tag immár ugyanúgy megkapja a tiszteletdíját, míg Kovács Gergelyt már nem tették be másik bizottságba. Ezzel viszont pénzügyileg ugyanott áll a kerület, hiszen a bizottsági tagságért járó havi nyolcvanezer forint az maradt, csak épp ők négyen más bizottságokban elvégzett munkájukért kapják meg azt. 

 

Kovács: Velem nem csesznek ki

 

„Nekem mindegy, én ugyanúgy tudok dolgozni, mint eddig. Az a kár, hogy ez a négy fiú továbbra is ugyanúgy ki lesz fizetve, mint eddig”

 

– így kommentálta a döntést az Azonnalinak az érintett Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Ő elmondta, így már valóban nem kap majd tiszteletdíjat ebből a bizottságból, csak a kulturális bizottságban kapja ezt meg, aminek szintén a tagja. „Ezt találták ki bosszúból. Csak arra nem gondoltak, hogy ez hogy néz majd ki” – tette hozzá.

 

„De én eleve nem a pénzért csinálom, szóval velem ezzel kicseszni nem tudtak, és egyébként is el szoktam járni a többi bizottsági ülésre is, hiszen képviselőként elmehetek és hozzászólhatok” – fűzte tovább, majd felidézte a vele megesett szerdai történetet. Ekkor ugyanis a képviselő szeretett volna felszólalni egy bizottsági ülésen, amit viszont a többi képviselő leszavazott – így megoldásként azt találta ki, hogy

 

halkan, mondatonként elmondja a mellette ülő kutyapártos bizottsági tagnak, mit szeretett volna mondani, aki pedig ugyanazt elmondta hangosan.

 

Végül a komédiát látva mégis megadták Kovácsnak a felszólalás jogát.

 

A pártelnök hozzátette: a bizottságokban igen kevés ember dolgozik érdemben, a tényleges munkát az irodák végzik el, a bizottságok pedig leginkább szavaznak, beszélgetnek. „Engem már nagyon nem szeretnek itt az önkormányzatnál, mert elkezdtem megírogatni a dolgaikat az elmúlt hónapokban” – kommentált az MKKP-s képviselő.

 

Mehetne jobb helyre a pénz?

 

Az Azonnalinak egyébként Vágó István, a most feloszlott bizottság DK-s tagja is megerősítette: úgy történt, ahogyan a kutyapártosok is írták, de ő maga tartózkodott a szavazásnál. „Érintettként nem akartam se pro, se kontra állást foglalni, de maga a bizottság az feloszlott, feloszlatta magát”. Vágó István elmondta: ezzel ő is a jogi bizottságba került át ő is, de hozzátette: egyetértett Kovács Gergely javaslatával.

 

VÁGÓ ISTVÁN IDÉN FEBRUÁRBAN, AZ AZONNALINAK NYILATKOZVA. FOTÓ: BAKÓ BEA

 

A DK-s politikust megkérdeztük: gondolja-e, hogy a jogi bizottság majd hatékonyabban el tudja-e látni a vagyonnyilatkozatok ellenőrzését, mint a most felszámolt szerv. Vágó szerint viszont „nem ez volt a célja Kovács Gergelynek.

 

Az volt a célja, hogy megszűnjön a bizottság, és nem azért, hogy hatékonyabb legyen. Így is hatékony volt”.

 

Vágó István azt is hozzátette, a most feloszlott bizottság évi 5,76 millió forintos tiszteletdíja körülbelül a kerület költségvetésének „nulla egész valahány ezrelékét” tette ki, ám mikor megkérdeztük, hogy ez nem mehetne-e jobb célra, úgy válaszolt, „de, biztos”.

 

BORÍTÓKÉP: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás