+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 25. csütörtök, 18:10
A hegyvidéki vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságnak sok haszna nem volt, de tagjai így sem maradtak zsíros tiszteletdíjak nélkül. Megkérdeztük az ügyről az érintett Kovács Gergelyt és Vágó Istvánt is!
Megszüntette a budapesti XII. kerületi önkormányzat azt a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot csütörtökön,

 

amely a bizottságot eddig elnöklő Kutyapárt-elnök Kovács Gergely szerint évi tíz percet ülésezik, és ebből is csak két perc a hasznos munka – erről az MKKP XII. kerületi alapszervezete számolt be Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy közben az eddigi bizottsági elnök Kováccsal ki is próbált szúrni a fideszes többség.

 

Olcsóbb, az nem lett

 

Mint arról az Azonnalin már februárban is írtunk: a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság négy tagja – a DK-s Vágó István és három másik fideszes – havi bruttó 80 ezret kapnak az önkormányzattól a működésért, elnöke pedig (aki egészen eddig a kutyapártos Kovács Gergely volt) havi bruttó 160 ezer tiszteletdíjat vehet fel.

 

A gond azonban az, hogy az érintett bizottságnak évente mindössze egyszer tíz percre kell összeülnie:

 

itt ugyanis csak arról szavaznak a bizottsági tagok, hogy látták-e a képviselők frissen leadott vagyonnyilatkozatait, és hogy elfogadják-e a bizottság előző évi beszámolóját. Ez a nettó 10 perces munka összesen évi 5,76 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, négy évre pedig mindez már több, mint 23 millió forint. 

 

 

Kovács ezért már februárban is beszélt arról, hogy a legfontosabb feladat a bizottság megszüntetése volna, ennek feladatait pedig a továbbiakban a jogi bizottság lássa el. Mostanra ez össze is jött, hiszen a Kétfarkú Kutya Párt elnökeként tevékenykedő Kovács Gergely erről szóló előterjesztését meg is szavazták a képviselők az önkormányzat ülésén, azonban a hoppon maradt bizottsági tagoknak sem kellett aggódniuk. A fideszes Péczely Attila módosítóját is megszavazták ugyanis, amely arról szólt, hogy

 

az eddigi tagokat átültetik más bizottságokba.

 

Kovács Gergely az Azonnalinak azt mondta: a négy tagból hárman a jogi bizottságba ültek át, egy negyedik ember pedig egy másik bizottságba, ahonnan viszont egy másik képviselő ült be a jogi bizottságba.

 

Így sikerült elérni, hogy a négy tag immár ugyanúgy megkapja a tiszteletdíját, míg Kovács Gergelyt már nem tették be másik bizottságba. Ezzel viszont pénzügyileg ugyanott áll a kerület, hiszen a bizottsági tagságért járó havi nyolcvanezer forint az maradt, csak épp ők négyen más bizottságokban elvégzett munkájukért kapják meg azt. 

 

Kovács: Velem nem csesznek ki

 

„Nekem mindegy, én ugyanúgy tudok dolgozni, mint eddig. Az a kár, hogy ez a négy fiú továbbra is ugyanúgy ki lesz fizetve, mint eddig”

 

– így kommentálta a döntést az Azonnalinak az érintett Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Ő elmondta, így már valóban nem kap majd tiszteletdíjat ebből a bizottságból, csak a kulturális bizottságban kapja ezt meg, aminek szintén a tagja. „Ezt találták ki bosszúból. Csak arra nem gondoltak, hogy ez hogy néz majd ki” – tette hozzá.

 

„De én eleve nem a pénzért csinálom, szóval velem ezzel kicseszni nem tudtak, és egyébként is el szoktam járni a többi bizottsági ülésre is, hiszen képviselőként elmehetek és hozzászólhatok” – fűzte tovább, majd felidézte a vele megesett szerdai történetet. Ekkor ugyanis a képviselő szeretett volna felszólalni egy bizottsági ülésen, amit viszont a többi képviselő leszavazott – így megoldásként azt találta ki, hogy

 

halkan, mondatonként elmondja a mellette ülő kutyapártos bizottsági tagnak, mit szeretett volna mondani, aki pedig ugyanazt elmondta hangosan.

 

Végül a komédiát látva mégis megadták Kovácsnak a felszólalás jogát.

 

A pártelnök hozzátette: a bizottságokban igen kevés ember dolgozik érdemben, a tényleges munkát az irodák végzik el, a bizottságok pedig leginkább szavaznak, beszélgetnek. „Engem már nagyon nem szeretnek itt az önkormányzatnál, mert elkezdtem megírogatni a dolgaikat az elmúlt hónapokban” – kommentált az MKKP-s képviselő.

 

Mehetne jobb helyre a pénz?

 

Az Azonnalinak egyébként Vágó István, a most feloszlott bizottság DK-s tagja is megerősítette: úgy történt, ahogyan a kutyapártosok is írták, de ő maga tartózkodott a szavazásnál. „Érintettként nem akartam se pro, se kontra állást foglalni, de maga a bizottság az feloszlott, feloszlatta magát”. Vágó István elmondta: ezzel ő is a jogi bizottságba került át ő is, de hozzátette: egyetértett Kovács Gergely javaslatával.

 

VÁGÓ ISTVÁN IDÉN FEBRUÁRBAN, AZ AZONNALINAK NYILATKOZVA. FOTÓ: BAKÓ BEA

 

A DK-s politikust megkérdeztük: gondolja-e, hogy a jogi bizottság majd hatékonyabban el tudja-e látni a vagyonnyilatkozatok ellenőrzését, mint a most felszámolt szerv. Vágó szerint viszont „nem ez volt a célja Kovács Gergelynek.

 

Az volt a célja, hogy megszűnjön a bizottság, és nem azért, hogy hatékonyabb legyen. Így is hatékony volt”.

 

Vágó István azt is hozzátette, a most feloszlott bizottság évi 5,76 millió forintos tiszteletdíja körülbelül a kerület költségvetésének „nulla egész valahány ezrelékét” tette ki, ám mikor megkérdeztük, hogy ez nem mehetne-e jobb célra, úgy válaszolt, „de, biztos”.

 

BORÍTÓKÉP: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás