+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 25. csütörtök, 12:52
Ugyan a 12. kerületi önkormányzat arra nem volt nyitott, hogy lakossági konzultációt folytassanak a Turul-szoborról, de bocsánatot kérni fognak miatta.

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, ami a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot inkább első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – derült ki a Hegyvidék tv élő közvetítéséből

 

Mi történik a turulszobor körül?

 

Mint az Azonnali korábban részletesen beszámolt róla, az eleve megosztó turulszobor akkor került a figyelem középpontjába, mikor tavaly kiderült: az áldozatok neve között valójában egy olyan személyé is szerepelt, aki zsidó származású embereket gyilkolt. Az illető Pokorni József volt, aki egyébként a jelenlegi fideszes polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja. A polgármester ennek hallatán rögtön kezdeményezte, tüntessék el nagyapja nevét a szoborról, továbbá felkért három történészt arra, hogy vizsgálják ki, nem szerepelhetett-e más bűnösök neve az áldozatoké között. Az érintettek Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, valamint Ungváry Krisztián történész voltak, akik felhasználták Zoltán Gábor író-rendezői munkáját is.

 

Ráadásul eleve sokan azon az állásponton voltak, hogy miután a a második világháború alatt a nyilasok is használták a turul szimbólumát, ezért az nem lehet alkalmas az áldozatokról való méltó megemlékezésre. 

 

Végül a történészek arra jutottak: további három személy is szerepelt a szobron, akik aktív részesei lehettek a gyilkosságoknak, míg hozzávetőlegesen 370 áldozat neve lemaradt róla, így azt a javaslatot is felvetették, érdemes lenne inkább a szobrot a Farkasréti temetőbe szállíttatni.

 

Az önkormányzat szerint viszont „nem volna helyes és sokakat joggal sértene, ha a szobordöntögetés mai divatjának hódolva” lebontanák a turulszobrot, „mind művészi megformálása, mind pedig a magyar vitézséget, bátorságot és önfeláldozást szimbolizáló jellege miatt indokolt, hogy a helyén maradjon”.

 

Így azt a megoldást találták ki, hogy a turulszobor inkább az első világháborús áldozatoknak állítson emléket, hiszen abban az időben még nem kötődött semmilyen negatív tartalom a turul szimbólumához.

 

Emellett pedig új, második világháborús emlékműre írnak ki pályázatot, „amelynek szimbolikájában minden kioltott élet, minden áldozat és gyász helyet talál”.

 

Mit szólt a képviselő-testület?

 

A 12. kerületi képviselők csütörtökön döntöttek a turulszoborral kapcsolatos előterjesztésekről, ugyanakkor az ellenzéki képviselők közül többeknek voltak fenntartásai az előterjesztés egyes pontjaival kapcsolatban, a legtöbben azt kritizálták, hogy a turulszobor a jelenlegi helyén maradjon, vagyis az Istenhegyi út, Németvölgyi út és a Böszörményi út találkozásánál.

 

 

Ennek oka, hogy mint a Kétfarkú Kutyapárt önkormányzati képviselője, Kovács Gergely is mondta, húsz méterre van attól, ahonnan anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István vagy éppen az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni”.

 

A momentumos Hajnal Miklós többek között azt vetette fel, miután anno a szobor úgy készült el, hogy több száz áldozat neve lemaradt róla, kérjen bocsánatot a testület, illetve folytasson lakossági konzultációt arról, legyen-e a turulból első világháborús emlékmű, mert nem tud róla, hogy lenne erre lakossági igény, „ki lehet nyitni a vitát, hogy hol a szobor helye és minek állítunk szobrot”.

 

A testületi ülésre egyébként külsős vendégként a mihazánkos Nagy Zsolt is elment, aki szeretett volna felszólalni, ám ezt a fideszes többség leszavazta, miközben az ellenzékiek igent nyomtak erre, amit Pokorni Zoltán polgármester úgy kommentált: „ez érdekes”.

 

Pokorni: Nincs mentségem, harctéri vakságban szenvedtem

 

Maga Pokorni Zoltán polgármester is felszólalt az ülésen, arról beszélt: mikor 15 éve felállította a szobrot az akkori testület, nem volt kegyeletsértő szándék ebben, ahogy a helyi történész, Szatucsek Tibor sem direkt csempészett bele olyan neveket az áldozatok listájába, akik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”, egyetért vele.

 

Arról is beszélt, mikor ő 2006-ban polgármester lett a kerületben (amikor ugye még szocialista kormány volt hatalmon, a Fidesz meg ellenzékben),

 

„elég szerencéstlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormány párt önkényével szemben megvédje”.

 

Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle. Igaz, azt se állítja, hogy most objektívebb lenne az ügyben, még rosszabb a helyzete, mint akkor volt érzelemmentesség tekintetében – utalt a nagyapja szerepére. Így Pokorni abban a kérdésben, hol legyen a turulszobor, maradjon-e, nem is szavazott.

 

Miről döntött végül a testület?

 

+ eltávolítják azok nevét a szoborról, akik valójában gyilkosságokhoz voltak köthetőek;

 

megpályáztatják egy új második világháborús emlékmű megalkotását, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadmia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítani fognak 50 millió forintot;

 

lakossági konzultáció nem lesz a turulszoborról, de bocsánatkérés igen;

 

+ marad a turul a helyén, és első világháborús emlékmű lesz.

 

Szerintetek jól döntött a testület? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás