+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 25. csütörtök, 12:52
Ugyan a 12. kerületi önkormányzat arra nem volt nyitott, hogy lakossági konzultációt folytassanak a Turul-szoborról, de bocsánatot kérni fognak miatta.

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, ami a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot inkább első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – derült ki a Hegyvidék tv élő közvetítéséből

 

Mi történik a turulszobor körül?

 

Mint az Azonnali korábban részletesen beszámolt róla, az eleve megosztó turulszobor akkor került a figyelem középpontjába, mikor tavaly kiderült: az áldozatok neve között valójában egy olyan személyé is szerepelt, aki zsidó származású embereket gyilkolt. Az illető Pokorni József volt, aki egyébként a jelenlegi fideszes polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja. A polgármester ennek hallatán rögtön kezdeményezte, tüntessék el nagyapja nevét a szoborról, továbbá felkért három történészt arra, hogy vizsgálják ki, nem szerepelhetett-e más bűnösök neve az áldozatoké között. Az érintettek Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, valamint Ungváry Krisztián történész voltak, akik felhasználták Zoltán Gábor író-rendezői munkáját is.

 

Ráadásul eleve sokan azon az állásponton voltak, hogy miután a a második világháború alatt a nyilasok is használták a turul szimbólumát, ezért az nem lehet alkalmas az áldozatokról való méltó megemlékezésre. 

 

Végül a történészek arra jutottak: további három személy is szerepelt a szobron, akik aktív részesei lehettek a gyilkosságoknak, míg hozzávetőlegesen 370 áldozat neve lemaradt róla, így azt a javaslatot is felvetették, érdemes lenne inkább a szobrot a Farkasréti temetőbe szállíttatni.

 

Az önkormányzat szerint viszont „nem volna helyes és sokakat joggal sértene, ha a szobordöntögetés mai divatjának hódolva” lebontanák a turulszobrot, „mind művészi megformálása, mind pedig a magyar vitézséget, bátorságot és önfeláldozást szimbolizáló jellege miatt indokolt, hogy a helyén maradjon”.

 

Így azt a megoldást találták ki, hogy a turulszobor inkább az első világháborús áldozatoknak állítson emléket, hiszen abban az időben még nem kötődött semmilyen negatív tartalom a turul szimbólumához.

 

Emellett pedig új, második világháborús emlékműre írnak ki pályázatot, „amelynek szimbolikájában minden kioltott élet, minden áldozat és gyász helyet talál”.

 

Mit szólt a képviselő-testület?

 

A 12. kerületi képviselők csütörtökön döntöttek a turulszoborral kapcsolatos előterjesztésekről, ugyanakkor az ellenzéki képviselők közül többeknek voltak fenntartásai az előterjesztés egyes pontjaival kapcsolatban, a legtöbben azt kritizálták, hogy a turulszobor a jelenlegi helyén maradjon, vagyis az Istenhegyi út, Németvölgyi út és a Böszörményi út találkozásánál.

 

 

Ennek oka, hogy mint a Kétfarkú Kutyapárt önkormányzati képviselője, Kovács Gergely is mondta, húsz méterre van attól, ahonnan anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István vagy éppen az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni”.

 

A momentumos Hajnal Miklós többek között azt vetette fel, miután anno a szobor úgy készült el, hogy több száz áldozat neve lemaradt róla, kérjen bocsánatot a testület, illetve folytasson lakossági konzultációt arról, legyen-e a turulból első világháborús emlékmű, mert nem tud róla, hogy lenne erre lakossági igény, „ki lehet nyitni a vitát, hogy hol a szobor helye és minek állítunk szobrot”.

 

A testületi ülésre egyébként külsős vendégként a mihazánkos Nagy Zsolt is elment, aki szeretett volna felszólalni, ám ezt a fideszes többség leszavazta, miközben az ellenzékiek igent nyomtak erre, amit Pokorni Zoltán polgármester úgy kommentált: „ez érdekes”.

 

Pokorni: Nincs mentségem, harctéri vakságban szenvedtem

 

Maga Pokorni Zoltán polgármester is felszólalt az ülésen, arról beszélt: mikor 15 éve felállította a szobrot az akkori testület, nem volt kegyeletsértő szándék ebben, ahogy a helyi történész, Szatucsek Tibor sem direkt csempészett bele olyan neveket az áldozatok listájába, akik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”, egyetért vele.

 

Arról is beszélt, mikor ő 2006-ban polgármester lett a kerületben (amikor ugye még szocialista kormány volt hatalmon, a Fidesz meg ellenzékben),

 

„elég szerencéstlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormány párt önkényével szemben megvédje”.

 

Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle. Igaz, azt se állítja, hogy most objektívebb lenne az ügyben, még rosszabb a helyzete, mint akkor volt érzelemmentesség tekintetében – utalt a nagyapja szerepére. Így Pokorni abban a kérdésben, hol legyen a turulszobor, maradjon-e, nem is szavazott.

 

Miről döntött végül a testület?

 

+ eltávolítják azok nevét a szoborról, akik valójában gyilkosságokhoz voltak köthetőek;

 

megpályáztatják egy új második világháborús emlékmű megalkotását, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadmia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítani fognak 50 millió forintot;

 

lakossági konzultáció nem lesz a turulszoborról, de bocsánatkérés igen;

 

+ marad a turul a helyén, és első világháborús emlékmű lesz.

 

Szerintetek jól döntött a testület? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

Beismerik, hogy kevés idejük volt a fejlesztésre, de szerintük jól csináltak mindent.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Miért tudott nyerni Temesváron a német jelölt? Mennyire volt befolyással a járvány a románokra? Interjú Claudiu D. Tufiș bukaresti politológussal!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás