+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 25. csütörtök, 16:36
A momentumos Balogh Csaba gödi polgármester azt ígéri: ha nem váltják le a DK-s és LMP-s alpolgármestereit, akkor megnyirbálja a jogköreiket. A Momentum vezetősége bízik Balogh személyi döntéseiben.

„Minden jel arra mutat, hogy a konfliktus egyetlen feloldása sajnos pont az, hogy Balogh Csaba leváltja az alpolgármestereit” – így reagált az Azonnalinak Hajnal Miklós, a Momentum nemrégiben újra megválasztott elnökségi tagja arra a kérdésre: mit szólnak ahhoz, hogy Balogh Csaba gödi polgármesterük szerint nem végzik jól a dolgukat a DK-s és az LMP-s alpolgármesterek, ezért szerdán ismét bejelentette: le szeretné váltani őket. De vajon hogyan látja az ügyet a Momentum, Balogh Csaba, illetve maguk az alpolgármesterek?

 

Mi a konfliktus forrása?

 

Balogh Csaba már májusban, a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt is leváltotta volna az alpolgármestereket – mondván sokba kerülnek, de keveset dolgoznak –, akik szerint viszont Balogh alkalmatlan emberileg és politikailag is a polgármesterségre. Akkor viszont még a helyén maradhatott az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László, és tárgyalásba fogtak a helyzet rendezésére a felek helyben, de a pártközpontok is egyeztettek egymással, ám úgy tűnik, eredménytelenül.

 

Utóbbival kapcsolatban Hajnal Miklós az Azonnali kérdésére úgy fogalmazott: „Mindent megpróbáltunk, sok kompromisszumra nyitottak voltunk, és türelmesen törekedtünk arra, hogy pártközi megállapodás útján rendezzük a kérdést. Sajnos azt kellett tapasztalnunk – elsősorban a pártok helyi szereplőinek mozgásából –, hogy részükről hiányzik a közös városvezetéshez szükséges kompromisszumkészség.” Hozzátette: Göd városának és a gödi lakosoknak is az az érdeke, hogy a polgármester és az alpolgármesterek között megfelelő legyen a munkakapcsolat – ezért utolsó lehetőségként elfogadták Balogh Csaba döntését, arról tudtak előre.

 

„Nem hagyjuk, hogy a pártkatonák székfoglalóval foglyul ejtsék a várost. Mi bízunk a vállalati világból érkezett, menedzsment-tapasztalattal rendelkező polgármester személyi döntéseiben”.

 

Végül Hajnalt arról is kérdezzük, mennyire lenne korrekt a koalíciós pártokkal szemben, ha egy momentumos alpolgármester kerülne a helyükre. Ugyanis jelenleg Balogh Csaba azt szeretné, ha az eddigi kettő helyett egy alpolgármestere lenne, még hozzá a momentumos önkormányzati képviselőjük, Andrejka Zombor személyében.

 

Hajnal szerint az alpolgármesterek kinevezése tekintetében a szakmai alkalmasság és a polgármesterrel való együttműködőkészség az első, nem a párthovatartozás. „Semmi kivetnivalót nem látunk abban, hogy egy momentumos polgármester egy momentumos alpolgármestert nevezzen ki – ahogy például Újbudán is van a DK-s polgármesternek DK-s alpolgármestere, és Angyalföldön is van az MSZP-s polgármesternek MSZP-s alpolgármestere – de nem ez alapján fog Balogh Csaba dönteni.”

 

Balogh Csaba: a diktátorság látszatát is el akartam kerülni

 

„Eléggé kellemetlen helyzetben voltam, mert polgármesterként a veszélyhelyzetben bármilyen döntést hoz  az ember, az úgymond ellene felhasználható. Nem akartam még a látszatát sem kelteni annak, hogy én diktátorként hozom meg ezeket a döntéseket” – ezt válaszolta Balogh Csaba az Azonnalinak arra a kérdésre, hogy miért nem váltotta le korábban az LMP-s és DK-s alpolgármestereit, ha egyszer elégedetlen volt velük.

 

Balogh szerint ha egy ellenzéki városvezetés elvárja a kormánytól, hogy cselekedjen, azt saját magától és a társaitól is el kell várnia. Ő eddig is így tett az alpolgármesterekkel, „haladtam a kedvestől a határozottig ezen a skálán”, szeretett volna elérni sikereket, de nem volt erre fogadó fél. 

 

Arra a felvetésre, hogy őt pont azzal szokták kritizálni, hogy diktátorként viselkedik, azt mondta: ezt nem tartja jogosnak, ő kérdezte is tőlük, mit változtasson a vislekedésén, de nem nagyon tudtak erre neki mit felelni.

 

A párbeszédes képviselő nem vállalta volna az alpolgármesterséget

 

Ugyanakkor Baloghnak nem biztos, hogy sikerülni fog az alpolgármesterek leváltása. Ugyanis a gödi képviselő-testületben az alábbi a felállás: vele együtt három momentumos, két DK-s, egy LMP-s, egy jobbikos és egy párbeszédes képviselő ül, illetve négy további Fidesz-KDNP-s. Közülük nyilván az LMP-s és a DK-s szavazatokra nem számíthat, de feltehetően a jobbikosre sem, hiszen utóbbi politikus is aláírta azt a levelet, amelyet az alpolgármesterek írtak, és amelyben megkérdőjelezték Balogh emberi és politikai alkalmasságát a polgármesteri pozícióra.

 

Hogy pontosan kiknek számít a szavazatára az alpolgármesterek leváltásához, például számít-e ebben a Fidesz képviselőire, azzal kapcsolatban azt mondta az Azonnalinak: bízik benne, hogy ők is a leváltásra szavaznak, nekik is érdekük politikailag, hogy azt az interpretációt mutassák, pártok közti összezörrenés van, holott Balogh szerint ez persze nem igaz, csak személyek közti konfliktus van.

 

Ha átmegy az indítvány, akkor Balogh a szintén momentumos Andrejka Zombort látná alpolgármestereként, akiről még akkor is, mikor az ellenzéket le akartja járatni a Fidesz egy fórumon, csak annyit tudtak mondani a polgármester szerint, hogy egy csendes, békés, rendes ember”, tehát „ő egy olyan szenély, aki nem feszültséget fog generálni, hanem a város fejlődését fogja szolgálni”, egyébként szakmailag is megbízhatónak tartja.

 

A felvetésre, hogy a koalíciós pártok kritizálhatják, hogy a Momentum felülreprezentált lesz a vezetésben, úgy reagált: be kell ismerni, hogy nem lehet ugyanazt a reprezentativitást adni a pártoknak, ha egyszer a Momentum egyes körzetekben még a Fidesznél is jóval több szavazatot kapott, és a többi ellenzéki párt eltörpült hozzá képest.

 

Egyébként Balogh egyeztetett mással is a testületből, a párbeszédes Hlavács Juditot is el tudta volna képzelni alpolgármesterként, de ő nem vállalta volna a feladatot

 

– mondta Balogh az Azonnalinak.

 

Ha nem váltják le az alpolgármestereket, a jogköreiket akkor is bukják

 

Balogh arról is beszélt: az előterjesztésben alternatívát is kínált az alpolgármesterek leváltására,

 

ha a leváltás nem nyerne támogatást, akkor még mindig indítható fegyelmi járás az alpolgármesterek ellen.

 

Ha pedig ez sem sikerül? „Eddig sem tudtunk hatékonyan együtt dolgozni, rosszabbnak nem lesz rosszabb a helyzet” – mondta. Ezt azzal indokolta: egy polgármesternek a választók bizalmával kell rendelkeznie, és ha az alpolgármesterek úgy lépnek fel a polgármesterrel szemben, hogy ezt rombolják a nagy nyilvánosság előtt, akkor ezt nem lehet tolerálni.

 

Egyébként ha az alpolgármestereket nem váltja le a testület, akkor Balogh Csaba a jogköreiket fogja visszavonni. Ez azt jelenti, az alpolgármesterek megtartanák a titulusukat, de minden plusz jogosítványukat, ami a képviselőktől megkülönbözteti őket, el fogják venni.

 

Mit szólnak az alpolgármesterek?

 

Az LMP-s Fülöp Zoltán úgy reagált az Azonnalinak szerda este: Balogh személyében egy „hazug autokratát kellett megismerniük”, és visszautasította a munkájával kapcsolatos vádakat. Lőrincz László DK-s alpolgármester pedig Fülöppel közös közleményt rakott ki közösségi oldalára csütörtökön délelőtt. „Eddig tudtuk csendben tűrni a hazug rágalmakat, ideje, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot a valóságról. Balogh Csaba saját alkalmatlanságát és tehetségtelenségét igyekszik kétségbeesetten elfedni. A fejünkre olvasott vádak vagy teljesen hamisak, vagy pont fordítva igazak” – írták.

 

Jelezték azt is, hogy véleményük szerint Balogh Csaba méltatlanná vált Göd vezetésére: „a továbbiakban nem tudjuk nevünket adni Balogh és a Momentum ámokfutásához”.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás