Új kórházakat nyitnak meg az ukránok a koronavírusos betegeknek

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.24. 13:21

Az utóbbi napokban megugrott a fertőzésszám Ukrajnában, az eddig kijelölt intézmények már nem tudják biztonságosan ellátni a feladatukat. Az egészségügyi miniszter szerint az emberek könnyelműsége vezetett ide.

Új kórházakat nyitnak meg az ukránok a koronavírusos betegeknek

Szerdán 940 új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír Ukrajnából, és az aktív esetek száma is jelentősen növekedett az elmúlt napokban. Utóbbiból 20 ezret tartanak nyilván, a hivatalos adatok szerint pedig a járvány eddig 1051 halálos áldozatot követelt az országban. A legtöbb új esetet Nyugat-Ukrajnában és Kijevben regisztrálták.

A betegség megjelenésekor az ukrán kormány kettő kategóriára osztotta a kórházakat: a legjobban felszerelt intézményeket jelölték ki, hogy fogadják a koronavírusos betegeket, az úgynevezett másodvonalas kórházakat pedig akkor vonták volna be, amikor előbbiekben már nem volt elég hely. Mostantól kezdve ezekbe az intézményekbe is irányítanak covidos betegeket.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint elsősorban a távolságtartási szabályok megszegése és más elővigyázatossági ajánlások figyelmen kívül hagyása vezetett a fertőzés utóbbi napokban tapasztalt gyorsabb terjedéséhez.

„Az ilyen hozzáállásnak köszönhető, hogy egyes régiókban meredeken emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma. Emiatt kell megnyitnunk a második vonalba tartozó intézményeket”

– mondta a miniszter.

Ukrajna márciusban vezetett be kijárási korlátozásokat, ezeket májusban kezdte feloldani, ezzel segítve a gazdaság újraindulását. Arról nincs hír, hogy a több kórház megnyitása mellé esetleg terveznek-e ismét bizonyos szigorításokat.

Az mindenesetre valószínű, hogy így Ukrajna sem kerülhet be azon országok közé, ahonnan szabad lesz július elsejétől a beutazás az EU-ba. Mi is írtunk a New York Times által szemlézett dokumentumról, amelyről ugyan még tárgyalnak, de úgy tűnik, csak az EU-s átlaghoz hasonló járványügyi adatokkal rendelkező országokból fogadhatnak utazókat az uniós tagállamok.

A New York Times becslései szerint az elmúlt két hétben százezer európai polgárra 16 koronavírusos megbetegedés jutott – ez a szám Brazília esetében 190, az USA-ban 107, Oroszországban pedig 80, és 42 millió ukránnal számolva a több mint 10 ezer, utolsó két hétben regisztrált megbetegedés is lényegesen magasabb az elfogadhatónál. Így ezekből az országokból egy darabig még biztosnak tűnik, hogy nem lépheti át senki az uniós határokat. 

NYITÓKÉP: Zelenszkij ukrán elnök egy építkezésen. Fotó: ukrán elnöki hivatal.

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek