+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 13:21
Az utóbbi napokban megugrott a fertőzésszám Ukrajnában, az eddig kijelölt intézmények már nem tudják biztonságosan ellátni a feladatukat. Az egészségügyi miniszter szerint az emberek könnyelműsége vezetett ide.

Szerdán 940 új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír Ukrajnából, és az aktív esetek száma is jelentősen növekedett az elmúlt napokban. Utóbbiból 20 ezret tartanak nyilván, a hivatalos adatok szerint pedig a járvány eddig 1051 halálos áldozatot követelt az országban. A legtöbb új esetet Nyugat-Ukrajnában és Kijevben regisztrálták.

 

A betegség megjelenésekor az ukrán kormány kettő kategóriára osztotta a kórházakat: a legjobban felszerelt intézményeket jelölték ki, hogy fogadják a koronavírusos betegeket, az úgynevezett másodvonalas kórházakat pedig akkor vonták volna be, amikor előbbiekben már nem volt elég hely. Mostantól kezdve ezekbe az intézményekbe is irányítanak covidos betegeket.

 

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerint elsősorban a távolságtartási szabályok megszegése és más elővigyázatossági ajánlások figyelmen kívül hagyása vezetett a fertőzés utóbbi napokban tapasztalt gyorsabb terjedéséhez.

 

„Az ilyen hozzáállásnak köszönhető, hogy egyes régiókban meredeken emelkedett a kórházi kezelésre szorulók száma. Emiatt kell megnyitnunk a második vonalba tartozó intézményeket”

 

– mondta a miniszter.

 

Ukrajna márciusban vezetett be kijárási korlátozásokat, ezeket májusban kezdte feloldani, ezzel segítve a gazdaság újraindulását. Arról nincs hír, hogy a több kórház megnyitása mellé esetleg terveznek-e ismét bizonyos szigorításokat.

 

Az mindenesetre valószínű, hogy így Ukrajna sem kerülhet be azon országok közé, ahonnan szabad lesz július elsejétől a beutazás az EU-ba. Mi is írtunk a New York Times által szemlézett dokumentumról, amelyről ugyan még tárgyalnak, de úgy tűnik, csak az EU-s átlaghoz hasonló járványügyi adatokkal rendelkező országokból fogadhatnak utazókat az uniós tagállamok.

 

A New York Times becslései szerint az elmúlt két hétben százezer európai polgárra 16 koronavírusos megbetegedés jutott – ez a szám Brazília esetében 190, az USA-ban 107, Oroszországban pedig 80, és 42 millió ukránnal számolva a több mint 10 ezer, utolsó két hétben regisztrált megbetegedés is lényegesen magasabb az elfogadhatónál. Így ezekből az országokból egy darabig még biztosnak tűnik, hogy nem lépheti át senki az uniós határokat. 

 

NYITÓKÉP: Zelenszkij ukrán elnök egy építkezésen. Fotó: ukrán elnöki hivatal.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás