+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 24. szerda, 17:54
A momentumos Balogh Csaba polgármester többek közt azért váltaná a szövetséges pártok alpolgármestereit, mert állítása szerint hivatali időben elérhetetlenek voltak.

Úgy tűnik, nem tudták rendezni belső feszültségeiket a Pest megyei Gödöt vezető koalíció tagjai: Balogh Csaba, a majd' 20 ezres város momentumos polgármestere kedden ismételten arra nyújtott be előterjesztést, hogy leváltsa a DK-s Lőrincz László, illetve az LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármestereket. Ezt maga a politikus közölte Facebook-oldalán – vette észre az Azonnali.

 

Balogh már nem az első alkalommal kívánja leváltani az alpolgármestereket, ugyanis már májusban, vagyis még a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején is tett hasonló előterjesztést, míg azt megelőzően az alpolgármesterek panaszkodtak Baloghra, mondván emberileg és politikailag is alkalmatlan a polgármesterségre. A májusi kísérletből végül nem lett semmi, ugyanis a felek végül tárgyalóasztal mellett próbálták rendezni a nézeteltéréseiket. 

 

Az alpolgármesterek menesztéséről szóló döntést Balogh azzal indokolta szerdai posztjában: hatékonyabb, lelkiismeretesebb alpolgármesterekre van szükség. Mint írta, mielőtt a gödiek októberben megválasztották a település élére, multinacionális vállalatoknál menedzserként megtanulta, hogy jól és sikeresen vezetni – legyen szó akár cégről, akár egy nagyobb városról – csak motivált, lelkiismeretes középvezetőkkel lehet.

 

„Sajnos az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a gödi alpolgármesterek feladataikat nem tudják megfelelően ellátni: korlátozottan álltak rendelkezésre, a rájuk bízott feladatokat elhanyagolták, feladat- és hatáskörük meghatározása folyamatos konfliktusforrást jelentett.”

 

Balogh állítása szerint a vállalati világ után számára megdöbbentő volt, hogy egy város második embereit gyakran egyszerűen nem lehet elérni hivatali munkaidejükben, ami nem csak az érdemi munkában való előrelépést nehezítette, de vezetőként az önkormányzatban dolgozók számára sem tanúsítottak motiváló magatartást.

 

Mi volt a gond az LMP-s Fülöp Zoltánnal?

 

A polgármester szerint Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester feladatai közé tartozott többek között az egyik legfontosabb választási ígéretük, a Samsung köré helyezendő mérőállomások beszerzésének teljes körű előkészítése, illetve az önkormányzat korábbi vezetésének átvilágítása, amely vizsgálat hanyag módon zajlott szerinte. „Egyszerűsítve: a vizsgálat szerint a fideszes vezetés alatt minden jogszerűen zajlott – miközben mindenki tudja, hogy más területeken, amelyek nem tartoztak ez alá a vizsgálat alá, már az elmúlt fél évben is előkerültek olyan korrupciógyanús ügyek, melyekkel kapcsolatban feljelentés is történt.

 

A két ügyben sajnos semmilyen előrehaladás nem történt az elmúlt hónapokban.”

 

És a DK-s Lőrinc László bűne mi volt?

 

Balogh úgy véli, az alpolgármester munkája kapcsán több alkalommal felmerült,

 

hogy a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre.

 

Példaként azt állította, a gödi nyaralóházakkal kapcsolatban több kérdéses, szabálytalan részlet is napvilágra került, miután felmondták előző konyhával a szerződéts, sürgősen találni kellett egy szolgáltatót, aki át tudja venni a helyüket. „Ezzel kapcsolatban – a képviselő-testület elé hozott beterjesztésével ellentétben – a beszerzési eljárás nem lett megfelelően lebonyolítva, sőt, mint kiderült, közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatni. Ezek után Lőrincz László a konyhaépítés kivitelezésének teljesítésigazolását annak ellenére aláírta, hogy az nem felelt meg a szerződésben foglaltaknak.”

 

A polgármester összegzése szerint a két alpolgármester nem tudta teljesíteni a gödieknek tett ígéreteit, ezért úgy érzi, akkor tud hű maradni a választóknak tett ígérethez, ha változtat.

 

„Ezért a jövő hétfői ülésre benyújtottam egy javaslatot, amely az alpolgármesterek leváltásáról szól. Remélhetőleg hamar megoldódik az ügy, és új, hatékonyan dolgozó, lelkiismeretes alpolgármesterrel vághatunk neki a következő éveknek.”

 

FRISSÍTÉS (2020. 06.24. 21:27) „Hazug autokratát kellett megismernünk Balogh Csaba személyében” – reagálta a gödi polgármester posztjára az Azonnalinak Fülöp Zoltán alpolgármester, aki határozottan cáfolta az őt és Lőrincz Lászlót ért vádakat, azok szerinte „minden valóságalapot nélkülöznek”. Azzal kapcsolatban, hogy Balogh szerint nem haladt a Samsunggal kapcsolatos megbízásával, azt mondta, valóban csak egyszer tárgyalt a céggel, de csak azért, mert utána Balogh közölte vele, hogy nem mehet többet. A polgármester szerint hanyagul elvégzett vizsgálat kapcsán pedig úgy fogalmazott, valóban nem találtak korrupciógyanúra utaló jeleket az érintett óvodaújjáépítési projekt kapcsán, „műszaki szempontból rendben volt a dolog”, de a polgármester az eredmény ellen nem emelt kifogást, és nem jelezte, hogy további vizsgálatokat végezzenek. Egyébként Fülöp szerint az is nonszensz, hogy ne lettek volna elérhetőek hivatali időben. 

 

Ugyan az alpolgármesterek és Balogh a veszélyhelyzet alatt tárgyaltak egymással a helyzet rendezéséről, ám ez Fülöp szerint azért fulladt kudarcba, mert Balogh gyakorlatilag diktátumként akart velük egy együttműködési megállapodást aláíratni, amelyhez hiába javasoltak módosításokat, arról a polgármester hallani sem akart. Így az alpolgármester szerint Balogh végül az LMP-s és DK-s pártközpontokhoz fordult, hogy ők kényszerítsék a rá Fülöpöt és Lőrinczet annak aláírására, ám erre egyik párt sem volt hajlandó.

 

És hogy most mihez kezdenek? Fülöp szerint továbbra is igyekeznek a város érdekében dolgozni az ellenséges légkör ellenére. Így javaslatokat fognak tenni például az önkormányzatok demokratikus működésének helyreállítása, illetve a Samsunggal való kapcsolat javítása érdekében.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás