+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 18:42
Szent Mihály és a Sátán harcának ábrázolása a minneapolisi gyilkosságra emlékezteti a petíció elindítóit.

Kampányt indult Nagy-Britanniában, hogy a királynő által adományozott egyik legmagasabb kitüntetés medáljának megváltoztatásáért indult petíció a szigetországban – írja a Guardian.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet hagyományosan a diplomáciai szolgálat elismeréséért adományozza a királynő. Mihály arkangyal a keresztény hagyomány szerint az Istennel szembeforduló Lucifert eltaposta, átszúrta és kitaszította a mennyországból. A Szent Mihály-rend medálján a taposás jelenetét ábrázolják úgy, hogy

 

azon az arkangyal fehér, Lucifer pedig fekete, és Mihály éppen a nyakára lép. Ez emlékezteti a medált megváltoztatni akarókat George Floyd májusi, minneapolisi halálára.

 

A Tracy Reeve aktivista által a change.org honlapon indított petíciót az újratervezett medálért több mint hatezren írták alá hat nap alatt. A cél 7500 szignó begyűjtése, az aláírók ezt követően a brit parlamenthez juttatnák el követelésüket.

 

„Ez egy nagyon sértő kép, amely George Floyd fehér rendőr általi meggyilkolására emlékeztet. Mi, aláírók a medál teljes újratervezését akarjuk, sokkal helyénvalóbb megvalósítással, egyúttal pedig bocsánatkérést is várunk” – írja a petíció oldalán Reeve.

 

A KÉP, AMELY ELLEN A PETÍCIÓ INDULT FOTÓ: DADEROT / WIKIMEDIA

 

A Guardian idézi Bumi Thomas nigériai-brit dzsesszelőadó-aktivistát és vizuális kommunikáció szakértőt, aki szerint egyértelmű, hogy a medálon nem a Sátánt, hanem egy fekete embert akartak ábrázolni.

 

„Ez nem egy démon, hanem egy fekete láncokban, akinek a nyakán éppen egy kékszemű személy áll. Nyilvánvalóan ugyanazt látjuk, mint ami George Floyddal történt, és ami évszázadokon keresztül más feketékkel diplomáciai küldetésnek álcázva:

 

ez egy tudatalatti üzenet a színesbőrűek legyőzéséről és dehumanizálásáról”

 

– állítja Thomas. Szerinte nem is kérdés, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetése a célja a medálnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyítja, a rendszerszintű rasszizmust nemcsak megtűrik Nagy-Britanniában, de egyenesen ünneplik. Úgy látja, miközben az országban ledöntik vagy új helyre szállítják a gyarmati múlt szobrait, figyelmet kell szentelni címereknek és emblémáknak. Ezek újrarajzolása szerinte haladóbb kapcsolatot tudna kialakítani Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség tagjai között.

 

A brit parlament felsőházának színesbőrű tagja, egyben a feketék és más színesbőrűek szélesebb körű politikai képviseletéért küzdő aktivista, Sir Simon Wooley sem hagyta szó nélkül az arkangyal és a Gonosz ábrázolását. „Az eredeti kép talán Szent Mihály és a Sátán harcát mutatja, de utóbbinak se szarva, se farka nincs és egyértelműen egy fekete ember. Sokkoló, az pedig még inkább, hogy ezt az országot külföldön reprezentáló diplomatáknak adják” – mondta a Guardiannek Wooley. Hozzátette, hogy ezzel a képpel „a múlt üzen a jelennek”, és ez mindent szimbolizál, ami miatt a Black Lives Matter-mozgalom tüntet.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet 1818-ban III. György brit király alapította. Eredetileg a napóleoni háborúk során a Mediterrániumban tett szolgálatokért adományozták.

 

NYITÓKÉP: Daderot / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás