+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 24. szerda, 18:42
Szent Mihály és a Sátán harcának ábrázolása a minneapolisi gyilkosságra emlékezteti a petíció elindítóit.

Kampányt indult Nagy-Britanniában, hogy a királynő által adományozott egyik legmagasabb kitüntetés medáljának megváltoztatásáért indult petíció a szigetországban – írja a Guardian.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet hagyományosan a diplomáciai szolgálat elismeréséért adományozza a királynő. Mihály arkangyal a keresztény hagyomány szerint az Istennel szembeforduló Lucifert eltaposta, átszúrta és kitaszította a mennyországból. A Szent Mihály-rend medálján a taposás jelenetét ábrázolják úgy, hogy

 

azon az arkangyal fehér, Lucifer pedig fekete, és Mihály éppen a nyakára lép. Ez emlékezteti a medált megváltoztatni akarókat George Floyd májusi, minneapolisi halálára.

 

A Tracy Reeve aktivista által a change.org honlapon indított petíciót az újratervezett medálért több mint hatezren írták alá hat nap alatt. A cél 7500 szignó begyűjtése, az aláírók ezt követően a brit parlamenthez juttatnák el követelésüket.

 

„Ez egy nagyon sértő kép, amely George Floyd fehér rendőr általi meggyilkolására emlékeztet. Mi, aláírók a medál teljes újratervezését akarjuk, sokkal helyénvalóbb megvalósítással, egyúttal pedig bocsánatkérést is várunk” – írja a petíció oldalán Reeve.

 

A KÉP, AMELY ELLEN A PETÍCIÓ INDULT FOTÓ: DADEROT / WIKIMEDIA

 

A Guardian idézi Bumi Thomas nigériai-brit dzsesszelőadó-aktivistát és vizuális kommunikáció szakértőt, aki szerint egyértelmű, hogy a medálon nem a Sátánt, hanem egy fekete embert akartak ábrázolni.

 

„Ez nem egy démon, hanem egy fekete láncokban, akinek a nyakán éppen egy kékszemű személy áll. Nyilvánvalóan ugyanazt látjuk, mint ami George Floyddal történt, és ami évszázadokon keresztül más feketékkel diplomáciai küldetésnek álcázva:

 

ez egy tudatalatti üzenet a színesbőrűek legyőzéséről és dehumanizálásáról”

 

– állítja Thomas. Szerinte nem is kérdés, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetése a célja a medálnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyítja, a rendszerszintű rasszizmust nemcsak megtűrik Nagy-Britanniában, de egyenesen ünneplik. Úgy látja, miközben az országban ledöntik vagy új helyre szállítják a gyarmati múlt szobrait, figyelmet kell szentelni címereknek és emblémáknak. Ezek újrarajzolása szerinte haladóbb kapcsolatot tudna kialakítani Nagy-Britannia és a brit nemzetközösség tagjai között.

 

A brit parlament felsőházának színesbőrű tagja, egyben a feketék és más színesbőrűek szélesebb körű politikai képviseletéért küzdő aktivista, Sir Simon Wooley sem hagyta szó nélkül az arkangyal és a Gonosz ábrázolását. „Az eredeti kép talán Szent Mihály és a Sátán harcát mutatja, de utóbbinak se szarva, se farka nincs és egyértelműen egy fekete ember. Sokkoló, az pedig még inkább, hogy ezt az országot külföldön reprezentáló diplomatáknak adják” – mondta a Guardiannek Wooley. Hozzátette, hogy ezzel a képpel „a múlt üzen a jelennek”, és ez mindent szimbolizál, ami miatt a Black Lives Matter-mozgalom tüntet.

 

A Szent Mihály- és Szent György-rendet 1818-ban III. György brit király alapította. Eredetileg a napóleoni háborúk során a Mediterrániumban tett szolgálatokért adományozták.

 

NYITÓKÉP: Daderot / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás