+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 23. kedd, 20:27
Akár hét százalékkal is visszaeshet Németország gazdasága 2020-ban a német kormány tanácsadóinak becslése alapján. Igaz, márciusban még voltak, akik 20 százalékos visszaesést vártak.

Hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási és utazási korlátozások súlyosan érintik minden ország gazdaságát, eddig is egyértelmű volt. Arról viszont rendszerint megoszlanak a vélemények, hogy mekkora kárt okoznak ezek, és hogy mennyi időbe fog telni, amíg újra növekvő pályára áll a GDP.

 

Nincs ez masképp a legnagyobb európai gazdaság, a német esetében sem. A becslések nagy szórására jellemző, hogy márciusban – tehát a járványhelyzet kezdetekor – a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet 2020-ra még 20 százalékos visszaesést és 1,8 millió új munkanélkülit sem tartott elképzelhetetlennek.

 

Úgy tűnik, az Ifo mind a gazdasági visszaeséssel, mind a munkanélküliséggel kapcsolatban túlzottan pesszimista volt.

 

A májusi adatok szerint Németországban a regisztrált álláskeresők száma átlépte ugyan a 2,8 milliót, – ez áprilishoz képest 169 ezres emelkedést jelent –, a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest pedig 577 ezerrel többen keresnek munkát,

 

de még ez is elmarad az 1,8 milliós új munkanélkülit előrejelző borúlátó előrejelzéstől.

 

Most a Handelsblatt által csak „gazdasági bölcseknek” nevezett, a német kormánynak tanácsot adó ötfős testület vezetője, Lars Feld lényegesen megnyugtatóbb számokat ismertetett. Igaz, még ezek is jelentős károkról tanúskodnak.

 

„A német GDP előreláthatóan 6-7 százalékkal esik majd vissza” – mondta. Március végén ugyanez az ötfős csapat több lehetséges forgatókönyvet vázolt fel: akkor úgy számoltak, a legjobb esetben 2,8 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el Németország, az ő legpesszimistább becslésük 5,4 százalékos GDP-csökkenésről szólt.

 

A Handelsblatt megjegyzi: más gazdasági elemzők ennél nagyobb visszaesésre számítanak, a becsléseik 7-10 százalék között mozognak. Ekkora csapást a német gazdaság legutóbb 2009-ben, az akkori válság kezdetén szenvedett. Tizenegy évvel ezelőtt 5,7 százalékos GDP-csökkenést könyveltek el.

 

Ugyanakkor az elemzők abban bíznak, hogy a német kormány által bejelentett 130 milliárd eurós válságkezelő program, hamar rendbe hozza a gazdaságot. A fentebb már idézett Ifo vezetője, Clemens Fuest például azt mondta a csomagról: „Ezek az intézkedések biztosan segíthetnek visszafogni a recessziót, ha már megállítani úgysem lehet.”

 

A német gazdaság helyreállítását emellett az Európai Bizottság 750 milliárd eurós helyreállítási csomagja is segíteni fogja, amiből Berlin 28,8 milliárd eurót fog kapni a jelnlegi tervek szerint.

 

NYITÓKÉP: Thomas Wolf / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás