+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 22. hétfő, 08:18
A szombat esti Fradi-Újpesten elég egyértelmű drapéria jelent meg arról, mit is kell gondolni a BLM-mozgalomról errefelé.

Szombat este játszották le a minősége ellenére továbbra is a világ, de legalább is Európa legnagyobb fociderbijei között emlegetett Fradi-Újpestet, ahol ráadásul már a távolságtartási korlátozások éltek, ennek megfelelően majdnem meg is telt a Groupama Aréna. A meccs 1-0 lett, akkor már lehetett tudni, hogy harmincegyedik alkalommal is bajnok az FTC, de ahogy lenni szokott, ilyenkor is a lelátó az érdekesebb:

 

például az, hogy a Ferencváros tábora a maga módján újra rácsatlakozott a nemzetközi politikai eseményekre, és feltartottak egy „white lives matter”, azaz „a fehér élet számít” feliratot, illetve egy áthúzott térdelést ábrázoló képet, jelezve, mit is gondolnak arról a nemzetközi jelenségről, ami többek közt a sportban is a földre térdeléssel támogatja a Black Lives Matter mozgalmat.

 

A drapériáról a lelátói élettel foglalkozó Brucki blog készített képet, ide kattintva nézheted meg.

 

Ez rövid idő alatt a második eset, amikor a Ferencváros csapata környékén reagál valaki a George Floyd meggyilkolása óta egyre terjedő antirasszista megmozdulásokra: május végén a dél-szudáni származású focista, Tokmac Chol Nguen egy gólja után követelt a pólóján igazságot George Floydnak, amiért a Magyar Labdarúgó Szövetség megrovásban részesítette a sportolót.

 

Bár azt lehetett sejteni, hogy a kapu mögött álló fradisták nem feltétlenül osztoznak George Floyd fájdalmán, a white lives matter szöveget, illetve a térdelést ellenző képet leginkább a nemzetközi szélsőjobb kezdte el használni mostanában, így a hétvégén tartott budapesti antirasszista tüntetésen a neonáci Légió Hungária ellentüntetőinél is voltak hasonló üzenetek. 

 

Bár jóval kevésbé súlyos a mostani ügy, azért érdemes kiemelni, hogy a Ferencváros táborának szép múltja van a radikális jobboldali üzenetekkel: 2013-ban arra Csatáry Lászlóra emlékeztek meg egy drapériával, aki a vádak szerint 12 ezer zsidó begyűjtésében, kínzásában és kivégzésében segédkezett. Akkor Kubatov Gábor klubelnökkel annyira elmérgesedett a Fradi-tábor viszonya, hogy leginkább miattuk szereltette fel a vénaszkennert az új arénában, emiatt évekig nem is járt meccsre a keménymag. Azóta már változott a helyzet, a vénaszkennert épp az ultráknak nem kell használnia.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség többször is hangsúlyozta, hogy a politikának semmilyen formában nincs helye a magyar lelátókon, bár ezt nyilván nehéz úgy elérni, hogy a magyar futball vezetősége tele van kormánypárti politikusokkal és oligarchákkal. 

 

KIEMELT KÉP: Ultras Avanti / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás