+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 22. hétfő, 08:18
A szombat esti Fradi-Újpesten elég egyértelmű drapéria jelent meg arról, mit is kell gondolni a BLM-mozgalomról errefelé.

Szombat este játszották le a minősége ellenére továbbra is a világ, de legalább is Európa legnagyobb fociderbijei között emlegetett Fradi-Újpestet, ahol ráadásul már a távolságtartási korlátozások éltek, ennek megfelelően majdnem meg is telt a Groupama Aréna. A meccs 1-0 lett, akkor már lehetett tudni, hogy harmincegyedik alkalommal is bajnok az FTC, de ahogy lenni szokott, ilyenkor is a lelátó az érdekesebb:

 

például az, hogy a Ferencváros tábora a maga módján újra rácsatlakozott a nemzetközi politikai eseményekre, és feltartottak egy „white lives matter”, azaz „a fehér élet számít” feliratot, illetve egy áthúzott térdelést ábrázoló képet, jelezve, mit is gondolnak arról a nemzetközi jelenségről, ami többek közt a sportban is a földre térdeléssel támogatja a Black Lives Matter mozgalmat.

 

A drapériáról a lelátói élettel foglalkozó Brucki blog készített képet, ide kattintva nézheted meg.

 

Ez rövid idő alatt a második eset, amikor a Ferencváros csapata környékén reagál valaki a George Floyd meggyilkolása óta egyre terjedő antirasszista megmozdulásokra: május végén a dél-szudáni származású focista, Tokmac Chol Nguen egy gólja után követelt a pólóján igazságot George Floydnak, amiért a Magyar Labdarúgó Szövetség megrovásban részesítette a sportolót.

 

Bár azt lehetett sejteni, hogy a kapu mögött álló fradisták nem feltétlenül osztoznak George Floyd fájdalmán, a white lives matter szöveget, illetve a térdelést ellenző képet leginkább a nemzetközi szélsőjobb kezdte el használni mostanában, így a hétvégén tartott budapesti antirasszista tüntetésen a neonáci Légió Hungária ellentüntetőinél is voltak hasonló üzenetek. 

 

Bár jóval kevésbé súlyos a mostani ügy, azért érdemes kiemelni, hogy a Ferencváros táborának szép múltja van a radikális jobboldali üzenetekkel: 2013-ban arra Csatáry Lászlóra emlékeztek meg egy drapériával, aki a vádak szerint 12 ezer zsidó begyűjtésében, kínzásában és kivégzésében segédkezett. Akkor Kubatov Gábor klubelnökkel annyira elmérgesedett a Fradi-tábor viszonya, hogy leginkább miattuk szereltette fel a vénaszkennert az új arénában, emiatt évekig nem is járt meccsre a keménymag. Azóta már változott a helyzet, a vénaszkennert épp az ultráknak nem kell használnia.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség többször is hangsúlyozta, hogy a politikának semmilyen formában nincs helye a magyar lelátókon, bár ezt nyilván nehéz úgy elérni, hogy a magyar futball vezetősége tele van kormánypárti politikusokkal és oligarchákkal. 

 

KIEMELT KÉP: Ultras Avanti / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás