A Néppárt elnöke gratulált Vučićnak a választáshoz, ahol alig jutott be ellenzéki a parlamentbe

Szerző: Bakó Bea
2020.06.22. 16:31

Az emberek bizalmának és Vučić hatékonyságának a bizonyítéka Tusk szerint, hogy az ellenzék jórésze által bojkottált választáson Vučićék 62 százalékot szereztek és egyetlen ellenzéki párt került a parlamentbe.

A Néppárt elnöke gratulált Vučićnak a választáshoz, ahol alig jutott be ellenzéki a parlamentbe
„Gratulálok a Szerb Haladó Pártnak és Vučić elnöknek. Ez az eredmény bizonyítéka az állampolgárok bizalmának és az ön hatékonyságának.

Használja ezt a sikert arra, hogy Szerbiát az európai úton vezesse, valamint az emberek hasznára, a legyőzöttekére is. Minél több a hatalom, annál több a felelősség” – írta a Twitteren Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a szerbiai parlamenti választások eredményére reagálva.

Tusknak eddig sem volt baja Vučić-tyal

Tusk barátságos gratulációja nem meglepő annak fényében, hogy már a választás előtt is sok szerencsét kívánt Vučićnak és megdicsérte pont azért, amiért Orbánt bírálni szokta, szebb szóval stabilitásnak nevezve az erőskezű hatalomgyakorlást.

Egyébként Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért felelős magyar biztosa is gratulált a szerb választáshoz: szerinte „fontos nap ez Szerbiának” a parlamenti és helyi választásokkal.

„Várjuk, hogy dolgozhassunk az új kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokon.

Elkötelezettek vagyunk, hogy segítsük Szerbiát, hogy gyorsan közelebb jusson az EU-csatlakozáshoz, és a COVID-19-válságban támogassuk a gazdasági helyreállítást is” – írta a biztos a Twitteren.

Szinte ellenzék nélküli parlament

A vasárnapi szerbiai választáson Vučić pártja, a Szerb Haladó Párt 62 százalékkal nyert, és az exvízilabdás újbelgrádi polgármester pártján kívül csak vele szövetséges pártok kerültek be a parlamentbe még úgy is, hogy nem sokkal a választás előtt 5-ről 3 százalékra szállították le a bejutási küszöböt. 

Az ellenzék jelentős része bojkottálta a választást az egyenlőtlen feltételek és a kampányban elszenvedett hátrányok miatt: az eredmény minden eddiginél alacsonyabb, 47,7 százalékos részvétel.

Az ellenzékiek leginkább azt remélték a bojkottól, hogy azzal felhívják az EU figyelmét a szerb demokrácia hiányosságaira, és az EU majd nem fogja elismerni a választási eredményt.

Tusk természetesen már nem képviseli az EU-t, csak az Európai Néppártot, mindenesetre a nyilatkozata így is beszédes a szerb ellenzéki remények szempontjából.

Ha olvasnál még a szerb választásról az Azonnalin, olvasd el Techet Péter elemzését a tanulságokról, vagy olvasd vissza interjúinkat szerb ellenzékiekkel!

FOTÓ: Európai Tanács (2018)

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek