+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 21. vasárnap, 19:09
A szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció tagjai állítólag Putyinéknak adták a bevásárlólistát, ők pedig leszállították nekik a fegyvereket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 1985 és 1990 között a KGB tisztjeként dolgozott Drezdában, és eddigi tudásunk szerint a munkája nagyjából kimerült az aktatologatásban és értelmetlen jelentések írásában.

 

Egy, a témában nemrég megjelent könyv szerint viszont egyáltalán nem volt ilyen unalmas Putyin NDK-s tevékenysége, ugyanis

 

aktívan támogathatta a nyugatellenes, szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció akcióit.

 

Putyin ötéves munkájának ártatlanságában már eddig is lehetett okunk kételkedni, többek közt azért, mert húsz évvel ezelőtti elnökké választásakor mind volt KGB-s kollégái, mind Markus Wolf, az NDK Állambiztonsági Minisztériumának (Stasi) vezetője látványosan elkezdték hangsúlyozni munkájának marginális voltát.

 

Wolf egyszer egy német újságnak konkrétan azt nyilatkozta, hogy a Putyinnak a szolgálataiért ajándékozott bronzmedált akkoriban gyakorlatilag a takarítónők is megkapták.

 

Catherine Belton oknyomozó újságíró új könyvéhez viszont Putyin volt kollégái mellett egy ex-Vörös Hadsereg Frakcióst is megszólaltatott, aki szerint

 

Putyin személyesen segített a terrorszervezetnek káoszt teremteni az akkoriban egyébként is kaotikus térségben.

 

A forrás szerint Putyin állomáshelye, Drezda volt akkoriban a találkozópontjuk, mert az amerikaiak, a franciák és a britek Berlinre fókuszáltak, így ők inkább a vidékben gondolkodtak. Drezda azért is volt jó választás számukra, mert a Stasi vezetőitől távol volt, ők pedig nagyon nem akartak volna lebukni egy terrorszervezet támogatásával.

 

Az ex-terrorista szerint a Vörös Hadsereg Frakciónak nehezen tudott fegyverekhez jutni Nyugat-Németországban, így

 

Putyinnak és kollégáinak adták oda a „bevásárlólistát”, akik aztán egy ügynökkel elküldték a fegyvereket egy titkos átvevőhelyre.

 

A forrás azt is kiemeli, hogy Putyin nemcsak háttérszerepet töltött be a találkozókon, hanem azok vezetői közé tartozott, és itt szerezhette meg tapasztalatát a destabilizációs akciók terén, amit azóta elnökként is gyakran használ.

 

NYITÓKÉP: kremlin.ru

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás