+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 21. vasárnap, 09:26
Ljubiša Manitaševićet 2019-ben fogták el a röszkei határátkelőn. Gyilkosságok is fűződnek a nevéhez a két évig tartó koszovói háborúban.

Magyarország jóváhagyta Ljubiša Manitašević kiadatását Szerbiának, akit azzal gyanúsítanak, hogy Koszovóban háborús bűnöket követett el – írja a Balkan Insight.

 

A szerb igazságügyi tárca pénteki közleményében büszkélkedett el vele, hozzátéve, hogy annak ellenére érték el a kiadatást, hogy „az úgynevezett koszovói önjelölt köztársaság” is kérvényezte,

 

és örülnek neki, hogy a magyar igazságügyi minisztert (nem nevezték meg, de Varga Juditról van szó – a szerk.) kizárólag a nemzetközi jogot és igazságszolgáltatást vette figyelembe, amikor úgy döntött, nekik adja ki Manitaševićet. A Koszovó államiságát már 2008-ban elismerő Magyarország jelenlegi kormányának többször is hangoztatott gyakorlata ilyenkor az, hogy annak az országnak adjuk ki a kiadni kért személyt, amelyik először kéri.

 

A szerb háborús bűnökkel foglalkozó hatóság jelenleg is vizsgálja, igaz-e a vád, ami szerint Manitašević 1998 is 1999 között több ártatlan embert is megölt és megsebesített. A férfit 2019-ben fogták el a röszkei határátkelőn, amikor Magyarországról Szerbiába akart visszaszökni.

 

Manitaševićet az Interpol is körözte, az ő adataik szerint a férfi 1999 júniusában próbálta meg megölni a Koszovói Felszabadító Hadsereg két tagját. Az ügyben aktívan nyilatkozott a testvére is, aki szerint viszont önvédelemről volt szó. De Nikola Manitašević nemcsak nyilatkozott, hanem tüntetett is testvéréért:

 

a magyar nagykövetség előtt 2019 novembere és decembere között éhségsztrájkot tartott Belgrádban azt hangoztatva, hogy a testvére már ugyanebben az ügyben 67 napot ült őrizetben 1999-ben, és akkor kiengedték bizonyíték hiányában.

 

Érdekes, hogy tavaly decemberben még arról írt a szerb sajtó, hogy a magyar állam Koszovónak adja ki Manitaševićet.

 

Szerbiában egyébként vasárnap választást tartanak, az igazságügyi tárca „úgynevezett Koszovózása” pedig azért érdekes, mert a vajdasági újságíró, Pressburger Csaba szerint épp az lehet Aleksandar Vučić elnök finoman szólva sem tiszta újraválasztásának haszna, hogy végre Szerbia is elismerje Koszovó függetlenségét, amit az ország 2008-ban kiáltott ki egyoldalúan, azóta viszont a világ 101 állama ismeri el.

 

Az Azonnali kiemelten foglalkozik a szerb választással, az erről írt cikkeinket ide kattintva olvashatod el.

 

FOTÓ: Egy mitrovicai graffiti egyszerre hívja fel rá a figyelmet, hogy Koszovó Szerbia, a Krím pedig Oroszország része. Forrás: Avalit / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás