+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 20. szombat, 09:46
Dél-Amerikában még nagyon nem látszik a járvány vége.

Brazíliában pénteken egymillió-harmincezerre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig egy nap alatt 1206-tal, majdnem 49 ezerre emelkedett – írja a Reuters.

 

Habár a hivatalos számok aggasztóak, Alexandre Naime Barbosa, a São Pauló-i Állami Egyetem orvosprofesszora szerint távolról sem tükrözik a valóságos statisztikákat.

 

„Ennél sokkal több fertőzött lehet, mert nem jelenthetnek minden esetet. A fertőzöttek legalább hárommilliónyian vannak, de akár tízmillióan is lehetnek”

 

– mondta a szakember.

 

Az újfajta koronavírus nagy valószínűséggel Európából visszatérő brazil turistákon keresztül jutott be az országba még év elején, azóta pedig Brazília településeinek háromnegyedében megjelent az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

 

Jair Bolsonaro elnököt rengeteg kritika éri amiatt, hogy nem vette elég komolyan a járványt. A koronavírus brazíliai megjelenése óta elfogyasztott két egészségügyi minisztert, tömegeknek tart kampányrendezvényeket és ellene van a jelentős kijárási korlátozásoknak, mert attól tart, hogy az gazdasági katasztrófával járna az országnak.

 

A távolságtartási szabályokat egyenesen „állásgyilkos” intézkedésnek nevezte.

 

Ez a félelme egyébként nem alaptalan. Ahogy az péntekente jelentkező podcastunk, a Helyzet egy korábbi adásából Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő elmondása alapján kiderült, mivel Dél-Amerikában rengetegen az informális gazdaságban dolgoznak, az Európában látotthoz hasonló szigorú karanténintézkedések ott tényleg milliókat taszíthatnak nyomorba.

 

Nem csak Brazíliában uralkodnak egyre elviselhetetlenebb állapotok. Állandó szerzőnk, Kömlődi Ferenc az utóbbi hónapokat Cartagenában töltötte, és bár eleinte lelkesebbnek tűnt az ottlétével kapcsolatban, legutóbbi cikkében már arról írt, hogy elege van, és már a haza szóló repülőjegyét is beszerezte.

 

Igaz, ott a hivatalos számok jóval kedvezőbbek, mint Brazíliában: szombatig a hatóságok 63 ezer fertőzöttről és kétezer halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben. A fertőzöttek közül 24 ezren pedig már meg is gyógyultak.

 

NYITÓKÉP: Halley Pacheco de Oliveira / Wikimeda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás