+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 20. szombat, 09:46
Dél-Amerikában még nagyon nem látszik a járvány vége.

Brazíliában pénteken egymillió-harmincezerre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig egy nap alatt 1206-tal, majdnem 49 ezerre emelkedett – írja a Reuters.

 

Habár a hivatalos számok aggasztóak, Alexandre Naime Barbosa, a São Pauló-i Állami Egyetem orvosprofesszora szerint távolról sem tükrözik a valóságos statisztikákat.

 

„Ennél sokkal több fertőzött lehet, mert nem jelenthetnek minden esetet. A fertőzöttek legalább hárommilliónyian vannak, de akár tízmillióan is lehetnek”

 

– mondta a szakember.

 

Az újfajta koronavírus nagy valószínűséggel Európából visszatérő brazil turistákon keresztül jutott be az országba még év elején, azóta pedig Brazília településeinek háromnegyedében megjelent az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

 

Jair Bolsonaro elnököt rengeteg kritika éri amiatt, hogy nem vette elég komolyan a járványt. A koronavírus brazíliai megjelenése óta elfogyasztott két egészségügyi minisztert, tömegeknek tart kampányrendezvényeket és ellene van a jelentős kijárási korlátozásoknak, mert attól tart, hogy az gazdasági katasztrófával járna az országnak.

 

A távolságtartási szabályokat egyenesen „állásgyilkos” intézkedésnek nevezte.

 

Ez a félelme egyébként nem alaptalan. Ahogy az péntekente jelentkező podcastunk, a Helyzet egy korábbi adásából Nagy Sándor Gyula Dél-Amerika-szakértő elmondása alapján kiderült, mivel Dél-Amerikában rengetegen az informális gazdaságban dolgoznak, az Európában látotthoz hasonló szigorú karanténintézkedések ott tényleg milliókat taszíthatnak nyomorba.

 

Nem csak Brazíliában uralkodnak egyre elviselhetetlenebb állapotok. Állandó szerzőnk, Kömlődi Ferenc az utóbbi hónapokat Cartagenában töltötte, és bár eleinte lelkesebbnek tűnt az ottlétével kapcsolatban, legutóbbi cikkében már arról írt, hogy elege van, és már a haza szóló repülőjegyét is beszerezte.

 

Igaz, ott a hivatalos számok jóval kedvezőbbek, mint Brazíliában: szombatig a hatóságok 63 ezer fertőzöttről és kétezer halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben. A fertőzöttek közül 24 ezren pedig már meg is gyógyultak.

 

NYITÓKÉP: Halley Pacheco de Oliveira / Wikimeda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás