+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 19. péntek, 17:22
Ami mögött a kormányfő szerint részben az állami rezidencián lakó szomszédja, a bolgár elnök áll: ezért ne költözz a legfőbb politikai ellenfeled mellé.

Sokat kellett magyarázkodnia a bolgár miniszterelnöknek, miután szerdán egy olyan névtelen levelet küldtek körbe a bolgár médiában, melyen az látható:

 

Bojko Boriszov az állami rezidenciában található ágyán szundikál, miközben az éjjeliszekrényén egy pisztoly, a szekrényének fiókjában pedig több köteg ötszázeurós bankjegy és pár aranyrúd lapul.

 

Délutáni alvás

 

A fotókhoz mellékelt vitriolos hangú levél úgy fogalmaz, Boriszov „minden nap azzal kel ki az ágyából, hogyan vihetne be minket az eurózóna előszobájába, vagy akár az eurózónába. Mert Bojko Boriszovnak már most is megvan a maga eurózónája”. „Az éjjeliszekrényén tartja, pont a játékpisztolya alatt. Kicsit egyszerű lélek, nem sokat tud a pénzről, ezért a nagy címleteket összerendezi 50 ezer eurós csomagokba, a szekrényben pedig körülbelül 1 millió euró lapul. Ráadásul az eurózónájának még aranytartalékai is vannak” – fogalmaz a lejáratólevél.

 

 

Persze a mellékelt, rossz minőségű fotók alapján akár még teljes kamu is lehetne a fényképsorozat, hiszen egy hálószobába bárki befektethet egy kopasz, Boriszovra hasonlító embert, és odatehet egy játékpisztolyt és rengeteg (akár hamis) ötszázeuróst a szekrényébe. Csakhogy valószínűleg a képen tényleg Boriszov állami rezidenciabeli hálószobája szerepel, ugyanis

 

a bútorok és a berendezés ugyanazok, mint azokon a 2012-es fényképeken, amikor egy bulvárlap fotósai látogattak el a Bojana nevű rezidenciába.

 

Vagyis a lejáratás kellőképp hihetőre sikeredett ahhoz, hogy Boriszov kénytelen legyen arra válaszolni, csütörtökön össze is hívott egy sajtótájékoztatót, ahol a jobbközép kormánypárt GERB politikusaival a háta mögött magyarázkodott negyven percen keresztül. A miniszterelnök a politikai ellenfeleit okolta, elmondása szerint számított is a támadásokra, hiszen a koronavírus-válság sikeres kezelése után a kabinet támogatottsága igen magas volt. „A politikai ellenfeleink ma elérték a mélypontot” – fogalmazott, majd hosszasan sorolni kezdte a kormány érdemeit a migrációs válság kezelésétől kezdve a koronavíruson át a uniós újjáépítési alapig.

 

KGB-stílusú kompromat? 

 

Ugyanakkor azt maga a miniszterelnök sem tagadta, hogy ő lett volna a fotókon, még a pisztolyt sem szégyellte. A NOVA hírportál tudósítása szerint azt mondta

 

„van pisztolyom, és nem fogok megválni tőle. De nem tartom a fejemnél, mikor alszom. Habár mától fogva elkezdek majd a pisztollyal a fejemnél aludni”

 

– fejtegette, hozzátéve, hogy aggódik a biztonsága miatt. „Persze, hogy aggódom. Mikor alszom, védtelen vagyok (...) Mindenkinek szüksége van magánszférára. Hogy képzelik, hogy odajönnek lefotózni, miközben alszom? És mi van, ha horkoltam? Ez lenne a szabadság, ez lenne a demokrácia?” – fakadt ki a miniszterelnök.

 

Az ötszázeurósok viszont kényesebb témát jelentenek, Boriszov ezzel kapcsolatban azt mondta, a pénzt és az aranyrudakat csak a fotók kedvéért vitték oda, vagy a képeket manipulálták. És azon kívül, hogy nem tagadta, hogy tényleg ő alszik az állami rezidenciában a képen, azt mondta, minden mást a politikai ellenfelei rendeztek be a felvételeken úgy, hogy rá rossz fényt vessenek.

 

Boriszov szerint a szovjet titkosszolgálatokat idézi a lejáratás: „a KGB tankönyvei azt mondják, ha kompromatot (közszereplők ellen készített lejárató anyag, amely az orosz és a posztszovjet országok politikájában játszik nagy szerepet – a szerk.) készítesz, az olyan legyen, ami undort vált ki a képek főhőse iránt (...)

 

már csak egy kisfiút kellett volna odatenniük – és akkor ki is ugorhatok az ablakon”.

 

De a kormányfő ennél is tovább ment: legkomolyabb belpolitikai ellenfelét, a szociáldemokrata Rumen Radev elnököt – aki szintén az állami rezidencián lakik – gyanúsította meg azzal, hogy egy Kína által neki felajánlott drónnal kémkedik utána.

 

Az elnök szerint Boriszov csak fantáziál

 

Másik tettesként Boriszov azt a Cvetan Cvetanovot nevezte meg, aki a GERB-en belül Boriszov jobbkeze volt, és belügyminiszteri ciklusában keveredett már lehallgatási botrányba: 2013-ban azzal gyanúsították meg, hogy a GERB-kormány tagjait és parlamenti képviselőket is lehallgattatott. Cvetanov éppen Boriszov sajtótájékoztatója idején jelentette be ugyanis, hogy kilép a kormánypártból és új pártot alapít. Boriszov két külföldre menekült oligarchát is sejt a háttérben, Cvetan Vasziljevet, aki jelenleg Szerbiában tartózkodik, és Vaszil Bozskovot, aki az Egyesült Arab Emirátusokba menekült.

 

Rumen Radev elnök viszont nem vette túl komolyan Boriszov vele kapcsolatos drónos vádjait: csütörtökön elmondta, tényleg van egy drónja, de ezen kívül minden más „csak Boriszov fantáziája és paranoiája”.

 

Elmondta, nem tudja a miniszterelnök összes kijelentését kommentálni, „a képzeletemnek vannak határai”.

 

Boriszov ellen nem ez az első frissen megjelent kompromat. Egy hete egy névtelen e-mailben egy hangfelvételt küldtek körbe a bolgár médiának, melyben egy Boriszovéra hasonlító hang cinikus megjegyzéseket tesz más politikusokra, elismeri, hogy politikai nyomást gyakorolt egy üzleti cégre, és pár uniós tagállam miniszterelnökein is gúnyolódik. Az a felvétel valószínűleg 2018 áprilisában készült.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Tanács (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás