Kiszivárgott egy fotó, amin egy pisztoly és rengeteg ötszázeurós mellett alszik a bolgár miniszterelnök

Szerző: Illés Gergő
2020.06.19. 17:22

Ami mögött a kormányfő szerint részben az állami rezidencián lakó szomszédja, a bolgár elnök áll: ezért ne költözz a legfőbb politikai ellenfeled mellé.

Kiszivárgott egy fotó, amin egy pisztoly és rengeteg ötszázeurós mellett alszik a bolgár miniszterelnök

Sokat kellett magyarázkodnia a bolgár miniszterelnöknek, miután szerdán egy olyan névtelen levelet küldtek körbe a bolgár médiában, melyen az látható:

Bojko Boriszov az állami rezidenciában található ágyán szundikál, miközben az éjjeliszekrényén egy pisztoly, a szekrényének fiókjában pedig több köteg ötszázeurós bankjegy és pár aranyrúd lapul.

Délutáni alvás

A fotókhoz mellékelt vitriolos hangú levél úgy fogalmaz, Boriszov „minden nap azzal kel ki az ágyából, hogyan vihetne be minket az eurózóna előszobájába, vagy akár az eurózónába. Mert Bojko Boriszovnak már most is megvan a maga eurózónája”. „Az éjjeliszekrényén tartja, pont a játékpisztolya alatt. Kicsit egyszerű lélek, nem sokat tud a pénzről, ezért a nagy címleteket összerendezi 50 ezer eurós csomagokba, a szekrényben pedig körülbelül 1 millió euró lapul. Ráadásul az eurózónájának még aranytartalékai is vannak” – fogalmaz a lejáratólevél.

Persze a mellékelt, rossz minőségű fotók alapján akár még teljes kamu is lehetne a fényképsorozat, hiszen egy hálószobába bárki befektethet egy kopasz, Boriszovra hasonlító embert, és odatehet egy játékpisztolyt és rengeteg (akár hamis) ötszázeuróst a szekrényébe. Csakhogy valószínűleg a képen tényleg Boriszov állami rezidenciabeli hálószobája szerepel, ugyanis

a bútorok és a berendezés ugyanazok, mint azokon a 2012-es fényképeken, amikor egy bulvárlap fotósai látogattak el a Bojana nevű rezidenciába.

Vagyis a lejáratás kellőképp hihetőre sikeredett ahhoz, hogy Boriszov kénytelen legyen arra válaszolni, csütörtökön össze is hívott egy sajtótájékoztatót, ahol a jobbközép kormánypárt GERB politikusaival a háta mögött magyarázkodott negyven percen keresztül. A miniszterelnök a politikai ellenfeleit okolta, elmondása szerint számított is a támadásokra, hiszen a koronavírus-válság sikeres kezelése után a kabinet támogatottsága igen magas volt. „A politikai ellenfeleink ma elérték a mélypontot” – fogalmazott, majd hosszasan sorolni kezdte a kormány érdemeit a migrációs válság kezelésétől kezdve a koronavíruson át a uniós újjáépítési alapig.

KGB-stílusú kompromat? 

Ugyanakkor azt maga a miniszterelnök sem tagadta, hogy ő lett volna a fotókon, még a pisztolyt sem szégyellte. A NOVA hírportál tudósítása szerint azt mondta

„van pisztolyom, és nem fogok megválni tőle. De nem tartom a fejemnél, mikor alszom. Habár mától fogva elkezdek majd a pisztollyal a fejemnél aludni”

– fejtegette, hozzátéve, hogy aggódik a biztonsága miatt. „Persze, hogy aggódom. Mikor alszom, védtelen vagyok (...) Mindenkinek szüksége van magánszférára. Hogy képzelik, hogy odajönnek lefotózni, miközben alszom? És mi van, ha horkoltam? Ez lenne a szabadság, ez lenne a demokrácia?” – fakadt ki a miniszterelnök.

Az ötszázeurósok viszont kényesebb témát jelentenek, Boriszov ezzel kapcsolatban azt mondta, a pénzt és az aranyrudakat csak a fotók kedvéért vitték oda, vagy a képeket manipulálták. És azon kívül, hogy nem tagadta, hogy tényleg ő alszik az állami rezidenciában a képen, azt mondta, minden mást a politikai ellenfelei rendeztek be a felvételeken úgy, hogy rá rossz fényt vessenek.

Boriszov szerint a szovjet titkosszolgálatokat idézi a lejáratás: „a KGB tankönyvei azt mondják, ha kompromatot (közszereplők ellen készített lejárató anyag, amely az orosz és a posztszovjet országok politikájában játszik nagy szerepet – a szerk.) készítesz, az olyan legyen, ami undort vált ki a képek főhőse iránt (...)

már csak egy kisfiút kellett volna odatenniük – és akkor ki is ugorhatok az ablakon”.

De a kormányfő ennél is tovább ment: legkomolyabb belpolitikai ellenfelét, a szociáldemokrata Rumen Radev elnököt – aki szintén az állami rezidencián lakik – gyanúsította meg azzal, hogy egy Kína által neki felajánlott drónnal kémkedik utána.

Az elnök szerint Boriszov csak fantáziál

Másik tettesként Boriszov azt a Cvetan Cvetanovot nevezte meg, aki a GERB-en belül Boriszov jobbkeze volt, és belügyminiszteri ciklusában keveredett már lehallgatási botrányba: 2013-ban azzal gyanúsították meg, hogy a GERB-kormány tagjait és parlamenti képviselőket is lehallgattatott. Cvetanov éppen Boriszov sajtótájékoztatója idején jelentette be ugyanis, hogy kilép a kormánypártból és új pártot alapít. Boriszov két külföldre menekült oligarchát is sejt a háttérben, Cvetan Vasziljevet, aki jelenleg Szerbiában tartózkodik, és Vaszil Bozskovot, aki az Egyesült Arab Emirátusokba menekült.

Rumen Radev elnök viszont nem vette túl komolyan Boriszov vele kapcsolatos drónos vádjait: csütörtökön elmondta, tényleg van egy drónja, de ezen kívül minden más „csak Boriszov fantáziája és paranoiája”.

Elmondta, nem tudja a miniszterelnök összes kijelentését kommentálni, „a képzeletemnek vannak határai”.

Boriszov ellen nem ez az első frissen megjelent kompromat. Egy hete egy névtelen e-mailben egy hangfelvételt küldtek körbe a bolgár médiának, melyben egy Boriszovéra hasonlító hang cinikus megjegyzéseket tesz más politikusokra, elismeri, hogy politikai nyomást gyakorolt egy üzleti cégre, és pár uniós tagállam miniszterelnökein is gúnyolódik. Az a felvétel valószínűleg 2018 áprilisában készült.

BORÍTÓKÉP: Európai Tanács (2020)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek