+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. június 19. péntek, 17:22
Ami mögött a kormányfő szerint részben az állami rezidencián lakó szomszédja, a bolgár elnök áll: ezért ne költözz a legfőbb politikai ellenfeled mellé.

Sokat kellett magyarázkodnia a bolgár miniszterelnöknek, miután szerdán egy olyan névtelen levelet küldtek körbe a bolgár médiában, melyen az látható:

 

Bojko Boriszov az állami rezidenciában található ágyán szundikál, miközben az éjjeliszekrényén egy pisztoly, a szekrényének fiókjában pedig több köteg ötszázeurós bankjegy és pár aranyrúd lapul.

 

Délutáni alvás

 

A fotókhoz mellékelt vitriolos hangú levél úgy fogalmaz, Boriszov „minden nap azzal kel ki az ágyából, hogyan vihetne be minket az eurózóna előszobájába, vagy akár az eurózónába. Mert Bojko Boriszovnak már most is megvan a maga eurózónája”. „Az éjjeliszekrényén tartja, pont a játékpisztolya alatt. Kicsit egyszerű lélek, nem sokat tud a pénzről, ezért a nagy címleteket összerendezi 50 ezer eurós csomagokba, a szekrényben pedig körülbelül 1 millió euró lapul. Ráadásul az eurózónájának még aranytartalékai is vannak” – fogalmaz a lejáratólevél.

 

 

Persze a mellékelt, rossz minőségű fotók alapján akár még teljes kamu is lehetne a fényképsorozat, hiszen egy hálószobába bárki befektethet egy kopasz, Boriszovra hasonlító embert, és odatehet egy játékpisztolyt és rengeteg (akár hamis) ötszázeuróst a szekrényébe. Csakhogy valószínűleg a képen tényleg Boriszov állami rezidenciabeli hálószobája szerepel, ugyanis

 

a bútorok és a berendezés ugyanazok, mint azokon a 2012-es fényképeken, amikor egy bulvárlap fotósai látogattak el a Bojana nevű rezidenciába.

 

Vagyis a lejáratás kellőképp hihetőre sikeredett ahhoz, hogy Boriszov kénytelen legyen arra válaszolni, csütörtökön össze is hívott egy sajtótájékoztatót, ahol a jobbközép kormánypárt GERB politikusaival a háta mögött magyarázkodott negyven percen keresztül. A miniszterelnök a politikai ellenfeleit okolta, elmondása szerint számított is a támadásokra, hiszen a koronavírus-válság sikeres kezelése után a kabinet támogatottsága igen magas volt. „A politikai ellenfeleink ma elérték a mélypontot” – fogalmazott, majd hosszasan sorolni kezdte a kormány érdemeit a migrációs válság kezelésétől kezdve a koronavíruson át a uniós újjáépítési alapig.

 

KGB-stílusú kompromat? 

 

Ugyanakkor azt maga a miniszterelnök sem tagadta, hogy ő lett volna a fotókon, még a pisztolyt sem szégyellte. A NOVA hírportál tudósítása szerint azt mondta

 

„van pisztolyom, és nem fogok megválni tőle. De nem tartom a fejemnél, mikor alszom. Habár mától fogva elkezdek majd a pisztollyal a fejemnél aludni”

 

– fejtegette, hozzátéve, hogy aggódik a biztonsága miatt. „Persze, hogy aggódom. Mikor alszom, védtelen vagyok (...) Mindenkinek szüksége van magánszférára. Hogy képzelik, hogy odajönnek lefotózni, miközben alszom? És mi van, ha horkoltam? Ez lenne a szabadság, ez lenne a demokrácia?” – fakadt ki a miniszterelnök.

 

Az ötszázeurósok viszont kényesebb témát jelentenek, Boriszov ezzel kapcsolatban azt mondta, a pénzt és az aranyrudakat csak a fotók kedvéért vitték oda, vagy a képeket manipulálták. És azon kívül, hogy nem tagadta, hogy tényleg ő alszik az állami rezidenciában a képen, azt mondta, minden mást a politikai ellenfelei rendeztek be a felvételeken úgy, hogy rá rossz fényt vessenek.

 

Boriszov szerint a szovjet titkosszolgálatokat idézi a lejáratás: „a KGB tankönyvei azt mondják, ha kompromatot (közszereplők ellen készített lejárató anyag, amely az orosz és a posztszovjet országok politikájában játszik nagy szerepet – a szerk.) készítesz, az olyan legyen, ami undort vált ki a képek főhőse iránt (...)

 

már csak egy kisfiút kellett volna odatenniük – és akkor ki is ugorhatok az ablakon”.

 

De a kormányfő ennél is tovább ment: legkomolyabb belpolitikai ellenfelét, a szociáldemokrata Rumen Radev elnököt – aki szintén az állami rezidencián lakik – gyanúsította meg azzal, hogy egy Kína által neki felajánlott drónnal kémkedik utána.

 

Az elnök szerint Boriszov csak fantáziál

 

Másik tettesként Boriszov azt a Cvetan Cvetanovot nevezte meg, aki a GERB-en belül Boriszov jobbkeze volt, és belügyminiszteri ciklusában keveredett már lehallgatási botrányba: 2013-ban azzal gyanúsították meg, hogy a GERB-kormány tagjait és parlamenti képviselőket is lehallgattatott. Cvetanov éppen Boriszov sajtótájékoztatója idején jelentette be ugyanis, hogy kilép a kormánypártból és új pártot alapít. Boriszov két külföldre menekült oligarchát is sejt a háttérben, Cvetan Vasziljevet, aki jelenleg Szerbiában tartózkodik, és Vaszil Bozskovot, aki az Egyesült Arab Emirátusokba menekült.

 

Rumen Radev elnök viszont nem vette túl komolyan Boriszov vele kapcsolatos drónos vádjait: csütörtökön elmondta, tényleg van egy drónja, de ezen kívül minden más „csak Boriszov fantáziája és paranoiája”.

 

Elmondta, nem tudja a miniszterelnök összes kijelentését kommentálni, „a képzeletemnek vannak határai”.

 

Boriszov ellen nem ez az első frissen megjelent kompromat. Egy hete egy névtelen e-mailben egy hangfelvételt küldtek körbe a bolgár médiának, melyben egy Boriszovéra hasonlító hang cinikus megjegyzéseket tesz más politikusokra, elismeri, hogy politikai nyomást gyakorolt egy üzleti cégre, és pár uniós tagállam miniszterelnökein is gúnyolódik. Az a felvétel valószínűleg 2018 áprilisában készült.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Tanács (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás