Az amszterdamiaknak elegük van a tömegturizmusból, betiltanák az Airbnb-t

Szerző: Bukovics Martin
2020.06.19. 15:02

A koronavírus-járvány alatti relatív nyugalom meghozta az amszterdamiak kedvét ahhoz, hogy ez így maradjon a jövőben is: öntudatos polgárok sokezer aláírást gyűjtöttek a tömegturizmus megfékezéséért, a kezdeményezés már a városháza asztalán van.

Az amszterdamiaknak elegük van a tömegturizmusból, betiltanák az Airbnb-t

Miután elkezdtek lazítani a koronavírus-járvány miatti korlátozásokból, Amszterdamba is elkezdtek vissza-visszaszállingózni a turisták. Csakhogy a holland nagyváros számos lakójának elege lett belőlük, amikor a járvány alatt szembesült azzal, milyen békés is nélkülük az élet. Mint a Kurier írja: az évenként 20 millió vendégéjszakát lebonyolító, 800 ezer lakosú Amszterdamban – összehasonlításként: az 1,8 milliós lakosú Budapesten a 2019-es turisztikai rekordév 10,3 millió vendégéjszakát jelentett – egy civil kezdezményezés 25 ezer aláírást vitt be a városházára, hogy korlátozzák a tömegturizmust. Ennyi aláírással pedig már muszáj foglalkoznia a városvezetésnek.

A lakók azt követelik, hogy legfeljebb évenként 12 millió vendégéjszakára korlátozzák Amszterdam turisztikai befogadóképességét. Mindezt úgy érnék el, hogy betiltanák a lakások airbnbztetését, és új hoteleket se lenne szabad már nyitni. Szintén követelik a híres vöröslámpás negyed átalakítását, a vendégéjszakákra kirótt, jelenleg fejenkénti 3 eurós turizmusadó drasztikus növelését, illetve azt is, hogy a jövőben a coffeeshopokban ne legyen szabad turistákat drogokkal kiszolgálni – a droghasználat márpedig a járvány alatt, turisták hiányában látványosan lecsökkent.

„A válság világossá tette, hogy a koronavírus előtti időszak alatti szituáció tarthatatlan volt” – hangsúlyozza a civil kezdeményezés. Amszterdam történelmi belvárosa ugyanis elsősorban a turistáké volt, olyannyira, hogy egy a városban élő olvasónktól megtudtuk: ezt úgy kell elképzelni, mintha a budapesti V. kerületben direkt nem akarnának lakni helyiek. Az amszterdami civilek

azt szeretnék, ha városuk nem vidámparkként, hanem élő városként fogadná a turistákat.

Az erről való gondolkodás Budapesten is elkezdődött a járvány utolsó szakaszaiban: Káldi Emese és Merker Dávid az Azonnalin írták meg, miért fenntarthatatlan a főváros eddigi turisztikai modellje.

FOTÓ: PxHere

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek