+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 19. péntek, 13:53
Spanyolországban a koronavírus komoly gazdasági pusztítással járt: egyes szektorok 73 százalékos visszaesést produkáltak egy új tanulmány szerint, a kormány strukturális reformokra készül.

Spanyolországot érintette az Európai Unión belül legrosszabbul a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállás: míg az eurozóna tagjai átlagosan 21 százalékos visszaesést szenvedtek el a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások első két hetében, addig Spanyolországban 34 százalékos visszaesést mértek, tudósít az El País spanyol napilap a spanyol jegybank témában készített tanulmányáról.

 

A jegybank által közölt tanulmányban megemlítik, hogy a különböző szektorokat eltérően érintette a járvány miatti visszaesés: míg a kiskereskedelmi, szállás- és étkezési szolgáltatások bevételei közel 50 százalékkal csökkentek, addig például

 

a művészeti tevékenységek, a szabadidő és rekreációs szolgáltatások majdnem 73 százalékkal estek vissza.

 

A tanulmány szerzője ezenkívül megjegyzi, hogy a spanyol és az európai visszaesések nem csak azt mutatják meg, hogy a különböző országokat mennyire másképpen érintette a koronavírus-járvány, hanem az is hatással volt a visszaesésre, hogy milyen járványügyi korlátozásokat vezettek be a különböző országokban, illetve miként épül fel az adott ország gazdasági rendszere.

 

Fáj a turistahiány

 

A szakértő szerint a spanyol gazdaság visszaesésének az oka annak strukturális problémájából fakad: ugyanis Spanyolországban számos idénymunkás dolgozik, akik emiatt nem tudtak a spanyol kurzarbeit rendszerében részt venni. További gondot jelent, hogy a spanyol vállalkozások 95 százaléka kis- és középvállalkozás, amik nem annyira ellenállóak a gazdasági leállással szemben, mint a nagyobb cégek.

 

Ezen kívül hatalmas probléma, hogy a spanyol GDP közel 12 százalékát a turizmus teszi ki, ami a határok lezárása miatt vendégek nélkül maradt.

 

Azonban a spanyolok nem szerették volna elsietni a határok újranyitását, viszont a többi tagállam határnyitásai és az EU célja, hogy a tagállamok egyszerre oldják fel a határzárokat, a spanyolokat is arra ösztökélte, hogy minél hamarabb kinyissanak, hogy ne induljanak hátrányból a turistákért folytatott versenyben. Végül Spanyolország június 21-én nyitja meg a határait a turisták előtt, amik a veszélyhelyzet kihirdetése óta, azaz március eleje óta zárva vannak, de a turizmusbevételek már így is 93-124 milliárd euróval csökkenhetnek a tavalyi évhez képest az Exceltur lobbicsoport számításai szerint.

 

Strukturális változások, EU-s pénzek

 

A spanyol kormány ezért összesen 150 milliárd euró értékben tervez beruházni 2021-ben és 2022-ben. Úgy számolnak: az állami beavatkozást még további 500 milliárd eurónyi magánbefektetés fogja kiegészíteni.

 

Így az látszik, hogy 2008-as válsággal ellentétben (mikor a most is kormányzó szocialisták nagykoalícióztak a jobbközép Néppárttal) a spanyol kormány idén  másképpen tervez: ezúttal nem megszorításokkal, hanem támogatásokkal próbálja a gazdaságot újjáéleszteni, amivel tovább növelnék az államadósságukat.

 

A dokumentum ugyanis úgy számol, hogy az államháztartási hiány 2020-ban a GDP 10 százalékát is elérheti, míg az államadósság a GDP 115 százalékát, miközben a GDP 9,2 százalékkal fog visszaesni idén.

 

Ezt a költségvetési tervet még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, akikkel jelenleg is tárgyal a spanyol kormány, hogy a 750 milliárdos EU-s helyreállítási tervből minél többől részesüljön a déli állam. Az Európai Bizottság jelenlegi, előzetes tervei szerint Spanyolország több, mint 150 milliárd eurót fog majd kapni, amiből 77,3 milliárd vissza nem térítendő támogatás, míg 63,1 milliárd kedvezményes hitel. Ezzel az olaszok után a spanyolok lennének a a csomag második legnagyobb kedvezményezettjei.

 

Arról, hogyan néz ki ez a helyreállítási csomag, bővebben itt írtunk, arról pedig, hogy ez a csomag a V4-eken belül milyen törésvonalakat okozhat, itt írtunk bővebben.

 

FOTÓ: A spanyol jegybank épülete. Luis García / Wikipedia Commons

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

Nem csillapodnak a kedélyek Habarovszkban, ahol a tüntetők nem nyugszanak bele a népszerű kormányzó, Szergej Furgal elmozdításába.

Daniel Ek szerint intenzívebb kapcsolattartásra is nagy szükség lenne a rajongókkal.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás