+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 18. csütörtök, 11:27
Budapest főpolgármesterének minden szám szerint igaza van, amikor azt mondja, inkább adjon pénzt a kormány a Lánchídra, mint tűzijátékra. Csakhogy az ország nagyrészét nem a számok érdeklik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Karácsony Gergely talán először talált főpolgármesterré válása óta igazán szimbolikus ügyet a kormánnyal szembeni csatározásban: a Lánchidat, illetve augusztus 20-át. Bár hosszú ideje folyik a csapból is, hogy tulajdonképpen egy tutyimutyi lúzerről van szó, most mégis egészen profánul megüzente, hogy ő nem kér az egyre rosszabb állapotban lévő Lánchíd és környékén tartandó augusztus 20-i tűzijátékokból, inkább adja oda a magyar kormány a felújításra ezt a pénzt, majd kiemelte, hogy az államalapítás ünnepségére szánt buli többe kerülne, mint amennyit Budapest egyik legikonikusabb részének felhúzására szánnak.

 

Egyrészről jó gondolat, hiszen első ránézésre a koronavírus miatt kissé bedőlt gazdaságban milliárdokért parádézni a hídon tényleg olyasmi, mint amikor láttam gyerekkoromban, hogy a kilencedik emeleten lakó Lázár bácsi egy hirtelen ötlettől vezérelve flatron tévét vett a hitelből nyílászárók helyett. 

 

Csak aztán az is kiderült: Lázár bácsiék sem haltak bele a nyílászárók elhalasztásába, ő pedig menő képernyőn tudta nézni a meccset, és büszkén érezhette, hogy van valamije.

 

Lázár bácsit nem különösebben érti meg Karácsony Gergely, és bár a Lánchíd körüli problémák egyre súlyosabbak, az egész mégis tökéletesen illeszkedik a szokásos bal-jobboldali vitába, amiből már annyit hallottunk. Röviden arról van szó, hogy a baloldal kézzelfogható dolgokat akar, a jobboldal pedig büszkeséget.

 

Nyilván lehetne egyszerre is a kettőt augusztus 20. esetében, mondjuk Tarlós István kijárhatta volna valamelyik térkövezésre szánt pénzcsomag átirányítását a Lánchíd felújítása felé. Most viszont marad a mutogatás, amiből nem csak az jön le, hogy a Fidesz szándékosan szívatja Budapestet, amiért élt a demokratikus jogaival októberben, hanem az is, hogy

 

Karácsony nem hiszi el, hogy nemcsak a város, de az ország meglepően nagyrészének is valamiért nagyon fontos a tűzijáték.

 

Ezek azok a helyzetek, amikor egy politikus megpróbálhat várospolitikát folytatni: bármekkora populizmus is, ha az emberek szeretnének tűzijátékot nézni, és a Lánchídra nézve megélni mindazt, amit adott nekik István, a király, akkor valaminek történnie kell, ami emlékezteti őket a tűzijátékra. Ha nem, akkor ezek az emberek megint csak azt látják, hogy a libsi polgármester elvesz tőlük valamit.

 

Sajnos azzal Karácsony már sokszor szembesült, hogy a Fidesznek mindennél jobban megy a szimbolikus politizálás: konkrétumokról általában nem is szeretnek beszélni, ha pedig mégis megteszik, az általában úgy néz ki, mint amikor Tarlós István évek távlatából sem tudja megemészteni a fakocka kinevetését. A Fidesz akkor érzi magát elemében, amikor egy vitából kihozhatja, hogy a baloldal gyűlöli a magyarokat (főleg a határon túliakat), nem érdekli a nemzet sorsa, vagy mondjuk nem akarja hagyni, hogy megéljük összetartozásunkat augusztus 20-án.

 

Innentől akármi történik, az sajnos mellékes: noha minden létező logikus érv a tűzijáték ellen szól, csak hát ez a világ nem az, amiben logikus érvekhez kötődünk. A probléma az, hogy nem csak a Fidesz nem vevő a logikus dolgokra (amúgy vevő lesz később, azt azért élő ember nem gondolja, hogy hagyják beomlani a Lánchidat), az ellenzék pedig nem vevő az érzelmi kötődésre.

 

A világ sokkal boldogabb hely lenne, ha a száraz technokraták el tudnák magyarázni mindenkinek akár azt is, hogy a tűzijáték nem csak idén, hanem minden évben pénzpocsékolás, amiből sok-sok éhes szájat lehetne etetni, de belül mindenki tudja, hogy ez soha nem fog menni.

 

Elfogadni viszont sokkal egyszerűbb lenne, esetleg a rossz példát eltolva megpróbálni azokat is képviselni, akik nem ránk szavaztak. Vagy ha ránk is szavaztak, akarnak látni tűzijátékot valamiért.

 

Ez nem azt jelenti, hogy Karácsony Gergelynek tapsolnia kéne, amiért a magyar kormány a szokásos megalomániájában elpuffogtat pármilliárd forintot, hanem azt, hogy legalább kicsit meg lehetne próbálni nyitni: legyen fapadosabb a tűzijáték, rakják ki csak minden második rakétát, az ünnepségben csak közepesen unalmasra elhúzott kortárs táncművészetet kelljen végigszenvedni, ilyesmi.

 

A közpénzmédiát ez sem tartaná vissza a hazaárulózástól, de azok az állítólagos polgári szellemet követő emberek, akikre még a régmúltban szeretett hivatkozni a Fidesz, talán végre azt is láthatnák, hogy Karácsony Gergely nem csak le akar mondani dolgokat, amiket a nagylelkű kormány adni szeretne. És talán egy kicsit ahhoz is közelebb kerülnénk, hogy az ellenzék elfogadná, hogy vannak, akiknek tényleg fontos elénekelni a Nélküledet, vagy megnézni az ismert slágerekre puffogó tűzijátékot.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás