+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 18. csütörtök, 17:23
Mi a feltétele annak, hogy feltételes közbeszerzést írjon ki a főváros a Lánchíd felújítására, és ez mennyibe kerülne? Hány koronavírus-fertőzöttet talált a főváros az általa végzett teszteken? És mennyi plusz pénzbe fog kerülni a fővárosnak, hogy inkább már idén beszerzik az új metrópótló buszokat? Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ezekről is beszélt csütörtökön.

Nem az a kérdés, likvid-e a főváros ebben a pillanatban, hanem hogy fenntartható vagy fenntarthatatlan-e a költségvetési pályája. Márpedig az fenntarthatatlan, így el fogják érni a pontot, mikor külső beavatkozás kell majd – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes csütörtöki háttérbeszélgetésén, amit annak apropóján tartott, hogy jövő szerdán ismét összeül a fővárosi közgyűlés – a járványveszély miatti szünet óta először.

 

Kiss szerint már 2022 előtt „földbe állhat” több önkormányzat is (nem Budapest), hiszen hitelből nem lehet a szabályok szerint finanszírozni a működést.

 

Mi lesz a Lánchíddal?

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt: 180 milliárdja van a fővárosnak államkötvényben, ezért az Azonnali azt kérdezte a főpolgármester-helyettestől, hogy miért nem intézik el akkor ebből a Lánchíd felújítását. Kiss erre azt mondta: a kormányzati döntések és a gazdasági válság miatt nem ilyen egyszerű a kérdés. Például mikor új költségvetést csináltak februárban a fővárosnak, kiterveztek belőle egy 60 milliárdos hitelt, amelyre nem volt felhatalmazásuk, egyébként pedig a források egy része fejlesztési feladatokhoz kötött, miközben a BKV-nak idén 20 milliárdos vesztesége lehet, a kormány pedig a fővárost nettó finanszírozóvá tette. Eközben az iparűzésiadó-feltöltési kötelezettségét eltörlik, nem fog decemberben befolyni adó idén, pedig ez 40 milliárdot adott volna.

 

Tehát most úgy áll a Lánchíd kérdése, hogy augusztus végén, nyáron lehet majd jó eséllyel kiírni rá feltételes közbeszerzést.

 

Ennek legfőbb szakmai feltétele a műszaki keretrendszer szétválasztása, vagyis hogy szétválasszák a hídtestet és a villamosviaduktot

 

(gyakorlatilag a 2-es villamos alagútját a híd lábainál), ezen a Főmterv már dolgozik – mondta Kiss Ambrus az Azonnali kérdésére. Ezek felújítása ugyanis az előző közbeszerzésben nem volt kettébontva, és a villamosviadukt felújítása ráér, az nincs rossz állapotban. Azt, hogy pusztán a hídtest felújítása mennyibe kerül, nem tudta megmondani, mert nem lehet kiindulni az előző közbeszerzésből. Ugyanakkor az a hatmilliárd, amit a kormány erre adna, az Kiss szerint nettóban semmi, vagyis a hatmilliárd csak az áfa összegét fedezné. 

 

Egyébként hangsúlyozta: abban az esetben rögtön lezárják a Lánchidat, ha a hídmester azt mondja, hogy ez szükséges. Vagyis nem kockáztatnak, de ilyen információ nincs a birtokukban. Eleve nagyobb mértékben korlátozták a forgalmat a Lánchídon, mint ahogy azt javasolták, például 16 tonna helyett 5 tonna feletti járműveket tiltottak ki róla. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: egy esetleges augusztus 20-ai tűzijáték kapcsán: a szakértők véleménye az,

 

 „hogy a Lánchídon ne lövöldözzön senki rakétákat”.

 

Egyelőre nem írtak ki pályázatot a BKK vezérigazgatói posztjára

 

Kiss Ambrus egyébként az Azonnali kérdésére nem tudta megmondani, hogy mikor ülésezhet legközelebb a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa – vagyis a főváros és a kormány egyeztető fóruma, amit Karácsony Gergely kérésére halasztottak el, vagyis akkor lehet majd új találkozó, „ha a felek találnak időpontot a naptárban”.

 

Az Azonnali arról is kérdezte Kisst, mi lesz a BKK-vezérigazgatói posztjával, ugyanis mióta Varga Ivettet leváltották, megbízott vezérigazgató áll a cég élén. Kiss arról beszélt, a jövő heti közgyűlésen nincs napirenden a pályáztatás, legközelebb pedig a tervek szerint augusztus végén lesz közgyűlés, tehát akkor kerülhet a pályáztatás kiírása először napirendre (de persze nem biztos, hogy így lesz).

 

Az alábbiak is kiderültek még a beszélgetésen:

 

+ Hetente 800 millió és 1 milliárd forint közötti összeget bukott a főváros a tömegközelekedési jegybevételéek kiesésén, összesen eddig már majdnem 12 milliárdot.

 

A főváros eddig összesen 15 576 PCR-alapú, illetve gyorstesztet csinált koronavírusra. Eredményeik szerint május 1-től június 8-ig mindössze a teszteltek 0,5 százaléka volt fertőzött.

 

A főváros egyébként betárazott az esetleges őszi járványhullámra készülve 3-4 ezer PCR-tesztet.

 

+ Nem vár tovább a főváros a kormányra buszbeszerzés-ügyében. A kormány ugyanis a járványra hivatkozva a korábban ígértekkel ellentétben mégsem fog az idei évben 3,2 milliárd forintot adni 17 csuklós, illetve 17 szóló busz beszerzésére, csak jövőre. De ezekre szüksége van a fővárosnak a metrópótláshoz, így – az árfolyamváltozás miatt – 3,4 milliárd forint értékben saját forrásból megveszi.

 

+ A főváros kedvezményt ad azoknak, akik helyiséget bérelnek tőlük. A mikro-és kisvállalkozások, illetve civil szervezetek március 1-je és június 31-e között 25 százalékos bérleti engedményt kapnak. Ám ha valaki tudja bizonyítani, hogy 25 százaléknál nagyobb bevételkiesést szenvedett a járvány miatt, akkor ez akár 90 százalékos engedmény is lehet.

 

Ennek feltétele, hogy a cég az alkalmazottai nagyrészét megtartotta a járvány ellenére is.

 

+ Továbbra is szeretnének hajléktalanszállót kialakítani a Városházán, amit a fővárosi kormányhivatal először ideiglenesen, majd véglegesen megtiltott. Ezért a főváros bírósághoz fordul. Kiss Ambrus reméli, a második hullám előtt megoldódik a helyzet.

 

+ VEKOP-kerékpáros fejlesztés: amikor megalakult az új közgyűlés, azzal szembesültek, az EU által finanszírozott projekt komoly végrehajtási kockázattal bír, ha nem valósulnak meg az elemei, akkor elveszhetnek a források rá. A dél-pesti bicikliút kapcsán a csepeli önkormányzat kiírt egy közbeszerzést, ami elbukott, ezért veszélybe került az, hogy határidőre végigmehessen a projekt. Ezért vettek ki néhány elemet a kerékpárfejlesztésből, de nyitottak arra, hogy ha a kormány többletet ad, a dél-pesti bicikliutat is befejezzék.

 

+ Patkányirtás: új közbeszerzés kiírásának állnak neki ezügyben. Jelenleg van közbeszerzési szerződése a fővárosnak, de szerintük az rossz módszertani alapon nyugszik. Ezért a mostani közgyűlésen megteremtik annak a feltételeit, hogy ki lehessen újat írni. Először indikatív ajánlokat kértek be, ezek arra szolgálnak, hogy tudják, mekkora összegre írják ki a közbeszerzést. A beérkezett ajánlatok alapján 2 évre nagyságrendileg bruttó 1,3 milliárd forint összegű lenne a közbeszerzés. Ez ugyan többe kerülne, mint a mostani szerződés, de azért nem hasonlítható össze a kettő, mert a jelenlegi szerződésben más műszaki tartalom van, például 1970-es objektumlista alapján írták. Az előző szerződés akkor mondható majd fel, ha megvan az új szerződés.

 

 Gajda Péter kispesti polgármester (akivel kapcsolatban korrupció gyanúja merült fel, amelyekről itt írtunk) éppen Kiss Ambrus ügyét fogja a Fővárosi Közgyűlés elé vinni szerdán, mint a fővárosi összeférhetetlenségi bizottság elnöke. Ugyanis a volt józsefvárosi fideszes polgármester, Sára Botond, aki most a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott, összeférhetetlenségi eljárást indított Kiss ellen, amiért szerkeszti az Új Egyenlőség nevű lapot. Ennek Kiss szerint két következménye lehet: ha összeférhetetlennek bizonyul, akkor Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is le kell mondania a Nimród vadászati magazin főszerkesztéséről, és neki is az Új Egyenlőségéről, de nem számít arra, hogy ilyen döntés születne.

 

FOTÓ: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás