+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. június 17. szerda, 12:13
A 6 méteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

„A lettek hálásak az orvosoknak Lettországban és szerte a világon az önzetlen szolgálatukért a Covid-19 pandémia alatt” – áll a hivatalos közleményben az indoklás, hogy Lettországban miért állítanak szobrot az egészségügyi dolgozók tiszteletére.

 

A balti ország fővárosában, Rigában felállított, és mintegy húsz helyi vállalkozás finanszírozásával készült, hatméteres szobor egy női orvost ábrázol, aki éppen kijön a betegszobából, és már készül is a következő műszakra.

 

Az ötletadó Aigars Bikše amellett, hogy a Lett Művészeti Akadémia tagja, hazája egyik leghíresebb szobrásza is. Mint Aigars Bikše a szobor keddi leleplezésekor fogalmazott: „A három hónapos karantén időszaka és életük féltése megváltoztatta az embereket abban, hogy hogyan néznek az orvosokra, a nővérekre és az orvosi személyzet többi tagjára. Sokan most döbbentek rá életükben először, hogy mennyire létfontosságú az egészségügyi személyzet.”

 

A szobor ünnepélyes átadásán a Lett Ápolói Szövetség elnöke, Dita Raiska a járvány miatt bevezett egészségügyi szabályok (mint a rendszeres kézmosás vagy a társadalmi távolságtartás) betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, és egyúttal háláját fejezte ki, hogy a lettek ezzel a szoborral is elismerik a munkájukat.

 

És valóban, Lettország volt az egyik legsikeresebb a koronavírus-járvány kezelésében: a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a „tesztelés, nyomon követés, izolálás” jelszóval válságot kezelő balti államban a mai napig 1104 koronavírusos esetet regisztráltak, és ebből halálos áldozat mindössze 30 volt. Ez még úgy is impozáns adat, hogy az országot még kétmillióan sem lakják:

 

az 1,92 millió lakosú Lettország mindössze 0,057 százaléka kapta el a betegséget, a halálozási ráta pedig – ilyen kis létszámú fertőzött mellett is – csak 2,7 százalékos volt.

 

NYITÓKÉP: LSM.LV  

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás