+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 17. szerda, 20:12
Oroszországban úgy tűnik, kevesen hisznek abban, hogy nem az történik, amit Vlagyimir Putyin szeretne. A boltok szerint csak jobban meg akarják ismertetni a szöveget.

Az orosz könyvesboltok már el is kezdték árulni az ország alkotmányának módosított kiadását. A gyorsaság azért meglepő, mert hivatalosan még egyáltalán nem biztos, hogy módosítva lesz: július 1-jén népszavazáson döntenek róla – írja a Moscow Times.

 

Ez a módosítás fogja lehetővé tenni, hogy Vlagyimir Putyinnak most már ne pozícióinak cserélgetésével kelljen irányítani folyamatosan az országot (eddig csak két ciklust engedélyezett az orosz alkotmány egy elnöknek, ezt Putyin 2008-tól 2012-ig miniszterelnök lett, utána tért vissza az elnöki székbe, immár hat évig tartó ciklusokat tartva), hanem ha akarja, 2024 és 2036 között is maradhat hat-hat évre.

 

A MÓDOSÍTOTT ALKOTMÁNY (FORRÁS: MATTHEW LUXMOORE / TWITTER)

 

Két könyvesbolt-hálózat is úgy kezdte árulni az Alkotmányt, hogy többek közt ez a módosítás is szerepel benne, de a Csitaj Gorod cég hivatalos álláspontja szerint szó sincs róla, hogy elbagatellizálnák a júliusi népszavazást, hiszen

 

egyrészt semmi nem tiltja a könyv kiadását, másrészt csak azt akarják, megismerhető legyen a szöveg, amiről szavaznak az oroszok.
 

Azt azért elárulták, hogy ha július 1-jén nem mennek át az alkotmánymódosítások, akkor leállítják a terjesztést.

 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is egyetért ezzel, pláne mivel szerinte „egyértelműen tisztázva van a szövegben, hogy mik azok a részek, amik csak a szavazás után kerülnek bele.”

 

A népszavazást eredetileg április 22-én tartották volna meg, ez a koronavírus miatt elmaradt. Közben Putyin június elején már győzelmet hirdetett a vírus felett, de ezt az ország számai egyelőre nem támasztják alá: jelenleg is több, mint félmillió aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

 

Bár kívülről úgy tűnik, mintha lefutott lenne a népszavazás, a Levada Intézet által készített reprezentatív mintán készített telefonos közvélemény-kutatás alapján az orosz elnöknek 59 százalékos a támogatottsága, ami az eddigi legalacsonyabb Putyin 1999-es hatalomra kerülése óta. Emellett a válaszadók 33 százaléka negatív véleménnyel van Putyin munkájáról. Sokan ennek tudják be a koronavírus legyőzésének kijelentését is.

 

Ha érdekel mélyebben Vlagyimir Putyin aktuális helyzete, ide kattintva Karóczkai Balázs tolmácsolásában tudhatsz meg egy csomó érdekességet!

 

KIEMELT KÉP: MamelAmber / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás