Még le sem ment a népszavazás róla, de már árulják a módosított orosz alkotmányt

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.17. 20:12

Oroszországban úgy tűnik, kevesen hisznek abban, hogy nem az történik, amit Vlagyimir Putyin szeretne. A boltok szerint csak jobban meg akarják ismertetni a szöveget.

Még le sem ment a népszavazás róla, de már árulják a módosított orosz alkotmányt

Az orosz könyvesboltok már el is kezdték árulni az ország alkotmányának módosított kiadását. A gyorsaság azért meglepő, mert hivatalosan még egyáltalán nem biztos, hogy módosítva lesz: július 1-jén népszavazáson döntenek róla – írja a Moscow Times.

Ez a módosítás fogja lehetővé tenni, hogy Vlagyimir Putyinnak most már ne pozícióinak cserélgetésével kelljen irányítani folyamatosan az országot (eddig csak két ciklust engedélyezett az orosz alkotmány egy elnöknek, ezt Putyin 2008-tól 2012-ig miniszterelnök lett, utána tért vissza az elnöki székbe, immár hat évig tartó ciklusokat tartva), hanem ha akarja, 2024 és 2036 között is maradhat hat-hat évre.

A MÓDOSÍTOTT ALKOTMÁNY (FORRÁS: MATTHEW LUXMOORE / TWITTER)

Két könyvesbolt-hálózat is úgy kezdte árulni az Alkotmányt, hogy többek közt ez a módosítás is szerepel benne, de a Csitaj Gorod cég hivatalos álláspontja szerint szó sincs róla, hogy elbagatellizálnák a júliusi népszavazást, hiszen

egyrészt semmi nem tiltja a könyv kiadását, másrészt csak azt akarják, megismerhető legyen a szöveg, amiről szavaznak az oroszok.
 

Azt azért elárulták, hogy ha július 1-jén nem mennek át az alkotmánymódosítások, akkor leállítják a terjesztést.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is egyetért ezzel, pláne mivel szerinte „egyértelműen tisztázva van a szövegben, hogy mik azok a részek, amik csak a szavazás után kerülnek bele.”

A népszavazást eredetileg április 22-én tartották volna meg, ez a koronavírus miatt elmaradt. Közben Putyin június elején már győzelmet hirdetett a vírus felett, de ezt az ország számai egyelőre nem támasztják alá: jelenleg is több, mint félmillió aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Bár kívülről úgy tűnik, mintha lefutott lenne a népszavazás, a Levada Intézet által készített reprezentatív mintán készített telefonos közvélemény-kutatás alapján az orosz elnöknek 59 százalékos a támogatottsága, ami az eddigi legalacsonyabb Putyin 1999-es hatalomra kerülése óta. Emellett a válaszadók 33 százaléka negatív véleménnyel van Putyin munkájáról. Sokan ennek tudják be a koronavírus legyőzésének kijelentését is.

Ha érdekel mélyebben Vlagyimir Putyin aktuális helyzete, ide kattintva Karóczkai Balázs tolmácsolásában tudhatsz meg egy csomó érdekességet!

KIEMELT KÉP: MamelAmber / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek