+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 17. szerda, 20:12
Oroszországban úgy tűnik, kevesen hisznek abban, hogy nem az történik, amit Vlagyimir Putyin szeretne. A boltok szerint csak jobban meg akarják ismertetni a szöveget.

Az orosz könyvesboltok már el is kezdték árulni az ország alkotmányának módosított kiadását. A gyorsaság azért meglepő, mert hivatalosan még egyáltalán nem biztos, hogy módosítva lesz: július 1-jén népszavazáson döntenek róla – írja a Moscow Times.

 

Ez a módosítás fogja lehetővé tenni, hogy Vlagyimir Putyinnak most már ne pozícióinak cserélgetésével kelljen irányítani folyamatosan az országot (eddig csak két ciklust engedélyezett az orosz alkotmány egy elnöknek, ezt Putyin 2008-tól 2012-ig miniszterelnök lett, utána tért vissza az elnöki székbe, immár hat évig tartó ciklusokat tartva), hanem ha akarja, 2024 és 2036 között is maradhat hat-hat évre.

 

A MÓDOSÍTOTT ALKOTMÁNY (FORRÁS: MATTHEW LUXMOORE / TWITTER)

 

Két könyvesbolt-hálózat is úgy kezdte árulni az Alkotmányt, hogy többek közt ez a módosítás is szerepel benne, de a Csitaj Gorod cég hivatalos álláspontja szerint szó sincs róla, hogy elbagatellizálnák a júliusi népszavazást, hiszen

 

egyrészt semmi nem tiltja a könyv kiadását, másrészt csak azt akarják, megismerhető legyen a szöveg, amiről szavaznak az oroszok.
 

Azt azért elárulták, hogy ha július 1-jén nem mennek át az alkotmánymódosítások, akkor leállítják a terjesztést.

 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is egyetért ezzel, pláne mivel szerinte „egyértelműen tisztázva van a szövegben, hogy mik azok a részek, amik csak a szavazás után kerülnek bele.”

 

A népszavazást eredetileg április 22-én tartották volna meg, ez a koronavírus miatt elmaradt. Közben Putyin június elején már győzelmet hirdetett a vírus felett, de ezt az ország számai egyelőre nem támasztják alá: jelenleg is több, mint félmillió aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

 

Bár kívülről úgy tűnik, mintha lefutott lenne a népszavazás, a Levada Intézet által készített reprezentatív mintán készített telefonos közvélemény-kutatás alapján az orosz elnöknek 59 százalékos a támogatottsága, ami az eddigi legalacsonyabb Putyin 1999-es hatalomra kerülése óta. Emellett a válaszadók 33 százaléka negatív véleménnyel van Putyin munkájáról. Sokan ennek tudják be a koronavírus legyőzésének kijelentését is.

 

Ha érdekel mélyebben Vlagyimir Putyin aktuális helyzete, ide kattintva Karóczkai Balázs tolmácsolásában tudhatsz meg egy csomó érdekességet!

 

KIEMELT KÉP: MamelAmber / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás