+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 17. szerda, 15:07
Napokkal azután, hogy a német kormány bevásárolta magát a CureVac-be, a cég ígéretes fejlesztéssel állt elő. Ha a tesztek sikeresek, egy év múlva kerülhet piacra az oltás.
A tübingeni székhelyű CureVac a második német cég a mainzi BioNTech után, amely embereken próbálja ki az általa fejlesztett koronavírus-vakcinát

 

írja a német oltásügyet felügyelő intézetre, a Paul Ehrlich Institutra (PEI) hivatkozva a Deutsche Welle. A klinikai tesztek körülbelül 168 egészséges felnőttel kezdődnek, akik közül 144-et oltanak be a vakcinával.

 

Az első oltásokat még júniusban beadják. A CureVac-nél abban bíznak, hogy ősszel már használható eredményekkel fognak rendelkezni a vakcina hatásairól. Ha ez így lesz, szeptemberben és októberben nagyobb mintán is kipróbálhatják a szert.

 

Ha a CureVac vakcinája jól vizsgázik, a PEI szerint

 

akár 2021 elején már kérheti is a cég az engedélyeztetését. Ebben az esetben akár jövő ilyenkor a piacra kerülhet az oltás.

 

Mindez egyébként azután történik, hogy – ahogy azt megírtuk – hétfőn a német kormány 300 millió eurót áldozott arra, hogy 23 százalékos részesedést vásároljon a CureVac-ben. Márciusban még arról szóltak a hírek, hogy Donald Trump amerikai elnök a cég vezetőivel arról tárgyalt, hogy a kutatásaikat átvigyék az USA-ba, ezután pedig kizárólagos hozzáférése legyen az amerikaiaknak egy a jövőben kifejlesztett vakcinához.

 

Ezeket a híreket az amerikai kormányzat és a cég is tagadta. Mindenesetre a hétfői bejelentéskor Peter Altmaier német gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Németország nem eladó, nem árusítjuk ki az értékeinket”.

 

NYITÓKÉP: Senior Airman Areca Wilson / LAFB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás