+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 17. szerda, 15:07
Napokkal azután, hogy a német kormány bevásárolta magát a CureVac-be, a cég ígéretes fejlesztéssel állt elő. Ha a tesztek sikeresek, egy év múlva kerülhet piacra az oltás.
A tübingeni székhelyű CureVac a második német cég a mainzi BioNTech után, amely embereken próbálja ki az általa fejlesztett koronavírus-vakcinát

 

írja a német oltásügyet felügyelő intézetre, a Paul Ehrlich Institutra (PEI) hivatkozva a Deutsche Welle. A klinikai tesztek körülbelül 168 egészséges felnőttel kezdődnek, akik közül 144-et oltanak be a vakcinával.

 

Az első oltásokat még júniusban beadják. A CureVac-nél abban bíznak, hogy ősszel már használható eredményekkel fognak rendelkezni a vakcina hatásairól. Ha ez így lesz, szeptemberben és októberben nagyobb mintán is kipróbálhatják a szert.

 

Ha a CureVac vakcinája jól vizsgázik, a PEI szerint

 

akár 2021 elején már kérheti is a cég az engedélyeztetését. Ebben az esetben akár jövő ilyenkor a piacra kerülhet az oltás.

 

Mindez egyébként azután történik, hogy – ahogy azt megírtuk – hétfőn a német kormány 300 millió eurót áldozott arra, hogy 23 százalékos részesedést vásároljon a CureVac-ben. Márciusban még arról szóltak a hírek, hogy Donald Trump amerikai elnök a cég vezetőivel arról tárgyalt, hogy a kutatásaikat átvigyék az USA-ba, ezután pedig kizárólagos hozzáférése legyen az amerikaiaknak egy a jövőben kifejlesztett vakcinához.

 

Ezeket a híreket az amerikai kormányzat és a cég is tagadta. Mindenesetre a hétfői bejelentéskor Peter Altmaier német gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Németország nem eladó, nem árusítjuk ki az értékeinket”.

 

NYITÓKÉP: Senior Airman Areca Wilson / LAFB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás