+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 15. hétfő, 17:12
A német kormány akár 42 százalékkal több pénzt fizethet be az EU-s kasszába a 2021-27 közötti költségvetési ciklusban.

Pénteken ülnek össze az uniós tagállamok vezetői, hogy a következő, 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklus kereteiről tárgyaljanak. Itthon egy ideje már téma, hogy ebben Magyarország kevesebb pénzhez fog jutni – bár februári podcastunkban Zsiday Viktor közgazdász azt mondta, még így is hatalmas összegekre számíthat a magyar költségvetés Brüsszelből, a legutóbbi hírek szerint pedig a korábbiakban becsülthöz képest kisebb lehet a visszaesés.

 

Mindeközben az Európai Bizottság eddigi költségvetési tervezetei alapján a német kormány úgy számol: akár 42 százalékkal is növelnie kell a közös kasszába befizetett összeget. A tárgyalások során ez persze még jelentősen változhat, mindenesetre ha a nagyságrendek megmaradnak, akkor

 

a német pénzügyminisztérium számításai alapján az eddig évente átlagosan befizetett 31 milliárd euró 13 milliárddal növekedne,

 

így körülbelül évi 44 milliárd eurót tenne ki – írja a Die Welt.

 

A lap erre a következtetésre jutott legalábbis a német kormány válaszából, amelyet az az FDP-s Bundestag-képviselő, Gerald Ullrich erre vonatkozó kérdésére adott. A Merkel-kormány számításai azonban egyelőre csak hozzávetőlegesek, és ez az Európai Bizottság konkrét javaslatainak megismeréséig így is marad.

 

A liberális politikus a várhatóan alaposan megugró német költségek miatt az EU-s költségvetés modernizálására szólított fel: szerinte sokkal nagyobb összegeket kellene költeni a közös kasszából digitalizációra, kutatásra, az Erasmus-programra, a külső határok védelmére és klímavédelemre. Egyúttal csökkentené a kiadásokat a védelmi rendszerek és gyógyászati eszközök közös beszerzésével.

 

Az EU állam- és kormányfői pénteken videókonferencián tárgyalnak majd az új költségvetésről, ezzel együtt pedig a Bizottság 750 milliárd eurós, a koronavírus-járványt követő gazdaságvédelmi közös hiteljavaslatáról is.

 

NYITÓKÉP: Jorge Royan / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás