+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 15. hétfő, 13:31
A koronavírus-járvány egyik hatásaként a British Petrolnál tartós olajárcsökkenésre és felgyorsuló kormányzati zöldberuházásokra számítanak – ezért ők is a fenntarthatóság felé fordítják az üzletpolitikájukat.

Mivel a járvány miatt gyakorlatilag világszerte vezettek be kijárási korlátozásokat, az emberek az autóikat is a garázsban hagyták. Ennek eredményeképp jelentősen visszaesett az üzemanyagok iránti kereslet, ami régen látott árzuhanást hozott magával. Március végén például arról érkezett hír, hogy a kőolaj hordónkénti ára 23 dollár alá esett – ilyen olcsón 2002 november óta nem lehetett hozzájutni a piacon, 2020 pedig még 66 dolláros árral indult.

 

Áprilisban aztán – korábban soha nem látott módon – az olajárak negatívba fordultak. Ez azt a paradox helyzetet eredményezte, hogy az olajtermelők fizettek a vevőknek, csak hogy szabadulni tudjanak a felhalmozódott készleteiktől.

 

Azóta bár stabilizálódni látszott a piac – a hordónkénti olajár egy ideje 37 dollár körül mozog –, a járvány egy esetleges második hulláma újra komoly fejtörést okozna az ágazatban dolgozóknak.

 

Látva a bizonytalan környezetet, van cég, amely inkább előre menekül.

 

Nincs visszaút

 

Legalábbis a világ egyik legnagyobb olajipari óriásánál, a British Petrolnál a BBC híre alapján úgy tűnik, így gondolkoznak. A cég azzal számol, hogy a járvány elvonultával nem állnak majd vissza a korábban megszokott értékre az olajárak. Korábbi becsléseiket újragondolva

 

2050-ig harminc százalékkal olcsóbb, átlagosan 55 dolláros hordónkénti olajárral számolnak.

 

Ez a BP szempontjából azt jelenti, hogy eszközértéküket is csökkentik, 13 és 17,5 milliárd dollár közé. A kiadások csökkentésének egyik jele volt, hogy múlt hétfőn a cég vezetősége egy videókonferencián közölte: 2020 végéig 10 ezer, főleg irodai munkatárstól válnak meg világszerte.

 

A pénzügyi és szervezeti változások nem függetlenek a BP egyéb várakozásaitól. „Azzal számolunk, hogy

 

a világjárvány felgyorsítja a fosszilis energiahordozókról történő átállást,

 

mert az országok hatékonyabban szeretnék újraindítani gazdaságukat, hogy ellenállóbak legyenek a hasonló megrázkódtatások esetén” – közölte a cég.

 

Terveztek a váltással, és ez most gyorsabb lesz

 

Ha ez valóban így lesz, az előrevetítheti az olajárak tartós csökkenését, ami az új lelőhelyek felkutatását és az azokon esetleg megkezdett munkát kevésbé teszi hívogatóvá a cégeknek.

 

Ellenben a kormányok által támogatott zöldberuházásokban új lehetőségek rejlenek a profilváltásra nyitottabb vállalkozásoknak. A BBC környezeti témákkal foglalkozó elemzője, Roger Harrabin arra hívta fel a figyelmet, hogy

 

az új olajlelőhelyek jelentős része az Északi-tenger fenekén van, ahonnan kifejezetten drága hozzájutni a nyersenyaghoz

 

– ezért a BP elhatározása logikus.

 

A cég irányítását februárban átvevő Bernard Looney nem titkolt célja volt már év elején is, hogy zöldberuházások felé terelje a BP-t. Úgy tűnik, a koronavírus-járvány és annak következményei felgyorsíthatják az ő elképzeléseit is.

 

Nem ő egyébként az első, aki a brit olajipari óriás fenntarthatóbbá tételét tűzi ki célul: elődje, John Browne is gyakran beszélt erről. Az utóbbi években azonban a cég magyarázata szerint egyebek mellett azért nem tudtak elég gyorsan haladni az átállással, mert fontmilliárdokat kellett költeniük a 2010-es, Mexikói-öbölben általuk okozott olajkatasztrófa kártértéseire. 

 

Arról egyelőre nem tudni, pontosan milyen zöldberuházások felé terelnék a céget.

 

NYITÓKÉP: Mike Mozart / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás