+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 14. vasárnap, 09:28
Illetve egy, a határ mentén fekvő kápolnát, amelyet gépfegyveres lengyel katonák őriztek, míg rá nem jöttek, hogy cseh területen vannak.

Szórakoztató diplomáciai csetepaté alakult ki Lengyelország és Csehország között az elmúlt napokban, miután a Deník cseh lap tudósítása szerint a lengyelek – lehet, hogy tudtuk nélkül, de – megszállták Csehország területét.

 

Megszállás harminc méteren

 

A lengyelek először a határ lengyel oldalán, Pielgrzymówban táboroztak le, majd ismeretlen okból átkeltek a cseh oldalra vezető hídon. Így a katonák 30 méterre nyomultak be Csehország területére, hogy aztán egy – mint kiderült, cseh területen álló – kápolna előtt táborozzanak le. A lengyel katonák természetesen azt gondolták, hogy még lengyel területen állnak, így –

 

miután a lengyel határ egészen szombatig mindenki előtt zárva volt a koronavírus miatt – nem engedték oda a turistákat, de senki mást sem a kápolnához.

 

 

Még egy felújítást végző szakértőt sem, aki május 28-án a kápolna vakolatát fotózta volna be, hogy megnézze, hogyan áll az ellen az időjárás változásainak – de a katonák hajthatatlanok voltak, még cseh állampolgárok sem léphetnek a kápolnához. Nemcsak ő, hanem egy civil szervezet munkatársa is megpróbálta meggyőzni a lengyeleket, sikertelenül: a gépfegyveres katonák nem engedték a férfit tíz méternél közelebb a cseh területen álló kápolnához.

 

A kápolna a Slezské Rudoltice-i önkormányzat tulajdonában áll, de még maga a polgármester sem tudott előre semmit a lengyelek terveiről: kifejtette, a lengyelek nem konzultáltak vele arról, hogy mi is a szándékuk a megszállással, úgyhogy a cseh rendőrséghez irányították az ügyet.

 

Az üggyel kapcsolatban Jan Hamáček cseh belügyminiszter gúnyosan meg is jegyezte, hogy

 

a lengyel félnek „kicsit más” elképzelései vannak a határnyitásról, mint neki.

 

A kápolna kérdése viszont innentől hamar rendeződött, a lengyelek pedig kivonultak a területről: „a határposzt elhelyezése egy félreértés eredménye volt, nem pedig szándékos akció” – magyarázkodott később a lengyel védelmi minisztérium. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a kápolna lengyel megszállása mennyi ideig tartott.

 

Már nem kellenek a katonák a cseh határra

 

Így vagy úgy, de a katonai határellenőrzés már Lengyelországban is elveszítette a jelentőségét az uniós tagállamok felé: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy június 13-tól Lengyelország megszünteti a határzárat és a beutazási tilalmat az uniós országokkal, jövő keddtől pedig még a nemzetközi repülőjáratok is újraindulnak. És ha nem ugranak ki drasztikusan a koronavírusos esetszámok, akkor folytatódik a lefagyasztott gazdaság újraindítása is.

 

Szóval Lengyelországba már uniós állampolgárok szombat óta újra beléphetnek, igaz, például a magyaroknak a magyar szabályozás miatt kötelező egyelőre két hét karanténba vonulni visszatérés után. Ez persze nem azt jelenti, hogy Lengyelországban már ne lenne gond a koronavírussal, sőt:

 

a 29 ezer lengyel esetből 13 676 még mindig aktív, és az aktív esetszámok továbbra is növekednek.

 

Ennek oka leginkább Sziléziában keresendő, ahol a hivatalos szombati adatok szerint egyedül több, mint tízezer esetet regisztráltak. Mint arról az Azonnalin is írtunk, a zsúfolt iparvidék Sziléziában a szénbányákban dolgozó munkások között terjed rohamos mértékben a járvány.

 

BORÍTÓKÉP: Lengyelország védelmi minisztériuma / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás