+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 11. csütörtök, 15:55
Az autósok ettől sem fognak repesni, hiszen az amúgy is zsúfolt Hegyalján így csak egy sáv marad nekik. A tömegközlekedők viszont annál inkább örülhetnek.

Újabb közlekedésszervezési intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtökön: a főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében arról ír, hamarosan számos villamoson lehetséges lesz a kerékpárszállítás, sőt, a négyes metrón is lehet majd biciklivel utazni. De a legfontosabb újdonság talán a buszsáv kialakítása a sokszor zsúfolt Hegyalja úton.

 

A városháza az intézkedéseket azzal indokolta, hogy „a járvány hatására megnövekedett az autósforgalom”, de ha ez Budapesten is megtörténik, az egész város bedugul.

 

„A városvezetés feladata az, hogy mindenki számára alternatívát nyújtson az autós közlekedéssel szemben” – írták közleményükben.

 

Buszsáv a Hegyalján és a Baross utcán

 

Ezért a Budapest Restart névre keresztelt program újabb szakaszában buszsávot kap a Hegyalja út: a BAH csomópontot az Erzsébet híddal összekötő, kétszer két sávos szakaszon rendszeresek csúcsidőben a torlódások, és komoly az átmenő forgalom, viszont a Sánc utca és a Döbrentei tér között a buszok számára nincsenek buszsávok felfestve. Így dugóban a buszok a rövid szakaszon akár 20 percet is araszolhatnak, elég kényelmetlenné és kiszámíthatatlanná téve a közlekedést. A Karácsonyék által bejelentett alternatíva viszont az autósoknak lesz fájdalmas: az eddig kétszer két sávos út egyszer egysávosra szűkül,

 

ennek köszönhetően a buszok zavartalanul suhanhatnak, de ugyanannyi autóforgalomra immár feleannyi hely jutna csak.

 

AZ AUTÓKKAL TÖMÖTT HEGYALJA ÚT, ITT MINDKÉT OLDALON BUSZSÁV JÖHET LÉTRE. FOTÓ: GOOGLE MAPS (2019)

 

A másik problémás útszakasz a Nagykörút és az Orczy tér között húzódó józsefvárosi Baross utca, ahol szintén buszsávokat fest fel a városvezetés.

 

További változás, hogy a Bartók Béla úton a buszok ezentúl a villamosvágányokon fognak közlekedni, valamint a budai után megkezdődött a pesti fonódó villamoshálózat kiépítése. A szépen csengő szlogen egyelőre egy deltavágányt takarna a Soroksári út – Haller utca kereszteződésében, ugyanis (mint az már korábban is kiszivárgott)

 

a 2-es és a 24-es villamos vonalát ötvözve egy új vonal jönne létre a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között.

 

Újabb bringasávok, a négyes metrón is lehet majd kerékpárral utazni

 

A járványhelyzet miatt a városvezetés próbált a bringásoknak kedvezni ideiglenes kerékpársávok kialakításával, így új sávokat alakítottak ki a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, az Üllői úton és a Nagykörúton is. A sávok felfestése folytatódik, Karácsonyék közleménye szerint most a Baross utcán az Orczy térig festik fel a bringasávokat, valamint ezt a Nagykörút még hiányzó szakaszain is megteszik.

 

SZERELVÉNY FUT BE A NÉGYES METRÓ EGYIK ÁLLOMÁSÁRA, HAMAROSAN MÁR BRINGÁVAL IS SZABAD A BESZÁLLÁS. FOTÓ: BKK / FACEBOOK

 

További öröm lehet a biciklisek számára, hogy hamarosan az összes Pesten közlekedő csehszlovák Tatra-villamoson lehetséges lesz majd a kerékpárszállítás – bringát szállítani a budai Tatrákon már eddig is lehetett. Emellett bejelentették azt is,

 

hatósági engedélyeztetés után az M4-es metró vonalán is lehet majd bringával utazni.

 

A városvezetés végül arról is szól: megkezdődik a MOL Bubi közbringarendszer megújítása is, igaz, részletekbe nem bocsátkoznak. A közbringákat egyelőre a járvány idején havi 100 forintért lehet használni.

 

BORÍTÓKÉP: BKK / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

Nem csillapodnak a kedélyek Habarovszkban, ahol a tüntetők nem nyugszanak bele a népszerű kormányzó, Szergej Furgal elmozdításába.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás