+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 11. csütörtök, 15:55
Az autósok ettől sem fognak repesni, hiszen az amúgy is zsúfolt Hegyalján így csak egy sáv marad nekik. A tömegközlekedők viszont annál inkább örülhetnek.

Újabb közlekedésszervezési intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtökön: a főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében arról ír, hamarosan számos villamoson lehetséges lesz a kerékpárszállítás, sőt, a négyes metrón is lehet majd biciklivel utazni. De a legfontosabb újdonság talán a buszsáv kialakítása a sokszor zsúfolt Hegyalja úton.

 

A városháza az intézkedéseket azzal indokolta, hogy „a járvány hatására megnövekedett az autósforgalom”, de ha ez Budapesten is megtörténik, az egész város bedugul.

 

„A városvezetés feladata az, hogy mindenki számára alternatívát nyújtson az autós közlekedéssel szemben” – írták közleményükben.

 

Buszsáv a Hegyalján és a Baross utcán

 

Ezért a Budapest Restart névre keresztelt program újabb szakaszában buszsávot kap a Hegyalja út: a BAH csomópontot az Erzsébet híddal összekötő, kétszer két sávos szakaszon rendszeresek csúcsidőben a torlódások, és komoly az átmenő forgalom, viszont a Sánc utca és a Döbrentei tér között a buszok számára nincsenek buszsávok felfestve. Így dugóban a buszok a rövid szakaszon akár 20 percet is araszolhatnak, elég kényelmetlenné és kiszámíthatatlanná téve a közlekedést. A Karácsonyék által bejelentett alternatíva viszont az autósoknak lesz fájdalmas: az eddig kétszer két sávos út egyszer egysávosra szűkül,

 

ennek köszönhetően a buszok zavartalanul suhanhatnak, de ugyanannyi autóforgalomra immár feleannyi hely jutna csak.

 

AZ AUTÓKKAL TÖMÖTT HEGYALJA ÚT, ITT MINDKÉT OLDALON BUSZSÁV JÖHET LÉTRE. FOTÓ: GOOGLE MAPS (2019)

 

A másik problémás útszakasz a Nagykörút és az Orczy tér között húzódó józsefvárosi Baross utca, ahol szintén buszsávokat fest fel a városvezetés.

 

További változás, hogy a Bartók Béla úton a buszok ezentúl a villamosvágányokon fognak közlekedni, valamint a budai után megkezdődött a pesti fonódó villamoshálózat kiépítése. A szépen csengő szlogen egyelőre egy deltavágányt takarna a Soroksári út – Haller utca kereszteződésében, ugyanis (mint az már korábban is kiszivárgott)

 

a 2-es és a 24-es villamos vonalát ötvözve egy új vonal jönne létre a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között.

 

Újabb bringasávok, a négyes metrón is lehet majd kerékpárral utazni

 

A járványhelyzet miatt a városvezetés próbált a bringásoknak kedvezni ideiglenes kerékpársávok kialakításával, így új sávokat alakítottak ki a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, az Üllői úton és a Nagykörúton is. A sávok felfestése folytatódik, Karácsonyék közleménye szerint most a Baross utcán az Orczy térig festik fel a bringasávokat, valamint ezt a Nagykörút még hiányzó szakaszain is megteszik.

 

SZERELVÉNY FUT BE A NÉGYES METRÓ EGYIK ÁLLOMÁSÁRA, HAMAROSAN MÁR BRINGÁVAL IS SZABAD A BESZÁLLÁS. FOTÓ: BKK / FACEBOOK

 

További öröm lehet a biciklisek számára, hogy hamarosan az összes Pesten közlekedő csehszlovák Tatra-villamoson lehetséges lesz majd a kerékpárszállítás – bringát szállítani a budai Tatrákon már eddig is lehetett. Emellett bejelentették azt is,

 

hatósági engedélyeztetés után az M4-es metró vonalán is lehet majd bringával utazni.

 

A városvezetés végül arról is szól: megkezdődik a MOL Bubi közbringarendszer megújítása is, igaz, részletekbe nem bocsátkoznak. A közbringákat egyelőre a járvány idején havi 100 forintért lehet használni.

 

BORÍTÓKÉP: BKK / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás