+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 11. csütörtök, 09:00
Boris Johnson miniszterelnököt az orvosok szerint komoly felelősség terheli, amiért kormánya nem elég korán vezetett be kijárási korlátozásokat.

Neil Ferguson, a londoni Imperial College csapatának tagja, amely a brit védekezési stratégia kidolgozásában is részt vett, szerdán parlamenti képviselőknek a Politico szerint arról beszélt beszélt, hogy a kijárási korlátozások március végi bevezetése előtt három-négy nappal már folyamatosan duplázódott a koronavírusos esetek száma Nagy-Britanniában.

 

„Ha a korlátozásokat egy héttel korábban megkezdjük, a halálesetek számát akár felére is csökkenthettük volna”

 

– fogalmazott a szakember, aki egyébként korábban közvetlen tanácsadóként segítette a kormány védekezését a járványban – egészen addig, amíg maga is meg nem szegte a kijárási korlátozásokat, és lemondott a tanácsadói csapatban elfoglalt pozíciójáról.

 

Szerdán Boris Johnson úgy reagált, hogy „korai” lenne még kijelenteni, hogy a kormány későn lépett, Ferguson kijelentésére azonban az ellenzék egyből ráharapott.

 

„A tragikus igazság az, hogy Boris Johnson túl későn rendelt el kijárási korlátozást, lassan érkeztek meg az egészségügyi dolgozók felszerelései és a tesztek is” – mondta Jonathan Ashworth, a Munkáspárt egészségügyi szóvivője. A Liberális Demokratáktól pedig Ed Davey szólalt meg, aki a kormány járványügyi intézkedéseinek alapos kivizsgálását követelte.

 

A konzervatív miniszterelnök a kijelentésekre reagálva azt mondta: „természetesen értékelnünk kell majd a tanulságokat, és tanulnunk kell, amiből csak lehet”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vírussal kapcsolatban sok dolog még nem világos, ráadásul nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte nehezen küzdöttek meg vele.

 

Chris Witty tiszti főorvos ugyanerről beszélve kritikusabban fogalmazott. „Sok problémánk abból adódott, hogy fogalmunk sem volt róla, hol állunk, és egyszerűen a sötétben tapogatóztunk” – ismerte el.

 

Más kormányzati tanácsadók is nehézségekről számoltak be. A Warwicki Egyetem szakértője, Matt Keeling például egyetértett Fergusonnal abban, hogy korábban kellett volna elrendelni kijárási korlátozásokat.

 

„Az egyik legnagyobb nehézségünk az volt, hogy attól tartottunk, a lakosság nagy része nem tartaná be egy hosszú kijárási korlátozás alatt a szabályokat. Ebben kellett középutas megoldást találnunk” – mondta Keeling.

 

Egy londoni szakértő, Nicholas Davies egyértelműbben fogalmazott:

 

„Az általunk felállított modellek alapján egyértelmű, hogy a kijárási korlátozások korábbi bevezetése jelentősen javította volna a halálozási statisztikákat.”

 

Az Egyesült Királyságban csütörtökig 290 ezer regisztrált koronavírusos fertőzöttről és 41 ezer halálesetről adtak hírt. 

 

NYITÓKÉP: EU2017EE Estonian Presidency / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás