+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 11. csütörtök, 09:00
Boris Johnson miniszterelnököt az orvosok szerint komoly felelősség terheli, amiért kormánya nem elég korán vezetett be kijárási korlátozásokat.

Neil Ferguson, a londoni Imperial College csapatának tagja, amely a brit védekezési stratégia kidolgozásában is részt vett, szerdán parlamenti képviselőknek a Politico szerint arról beszélt beszélt, hogy a kijárási korlátozások március végi bevezetése előtt három-négy nappal már folyamatosan duplázódott a koronavírusos esetek száma Nagy-Britanniában.

 

„Ha a korlátozásokat egy héttel korábban megkezdjük, a halálesetek számát akár felére is csökkenthettük volna”

 

– fogalmazott a szakember, aki egyébként korábban közvetlen tanácsadóként segítette a kormány védekezését a járványban – egészen addig, amíg maga is meg nem szegte a kijárási korlátozásokat, és lemondott a tanácsadói csapatban elfoglalt pozíciójáról.

 

Szerdán Boris Johnson úgy reagált, hogy „korai” lenne még kijelenteni, hogy a kormány későn lépett, Ferguson kijelentésére azonban az ellenzék egyből ráharapott.

 

„A tragikus igazság az, hogy Boris Johnson túl későn rendelt el kijárási korlátozást, lassan érkeztek meg az egészségügyi dolgozók felszerelései és a tesztek is” – mondta Jonathan Ashworth, a Munkáspárt egészségügyi szóvivője. A Liberális Demokratáktól pedig Ed Davey szólalt meg, aki a kormány járványügyi intézkedéseinek alapos kivizsgálását követelte.

 

A konzervatív miniszterelnök a kijelentésekre reagálva azt mondta: „természetesen értékelnünk kell majd a tanulságokat, és tanulnunk kell, amiből csak lehet”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vírussal kapcsolatban sok dolog még nem világos, ráadásul nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte nehezen küzdöttek meg vele.

 

Chris Witty tiszti főorvos ugyanerről beszélve kritikusabban fogalmazott. „Sok problémánk abból adódott, hogy fogalmunk sem volt róla, hol állunk, és egyszerűen a sötétben tapogatóztunk” – ismerte el.

 

Más kormányzati tanácsadók is nehézségekről számoltak be. A Warwicki Egyetem szakértője, Matt Keeling például egyetértett Fergusonnal abban, hogy korábban kellett volna elrendelni kijárási korlátozásokat.

 

„Az egyik legnagyobb nehézségünk az volt, hogy attól tartottunk, a lakosság nagy része nem tartaná be egy hosszú kijárási korlátozás alatt a szabályokat. Ebben kellett középutas megoldást találnunk” – mondta Keeling.

 

Egy londoni szakértő, Nicholas Davies egyértelműbben fogalmazott:

 

„Az általunk felállított modellek alapján egyértelmű, hogy a kijárási korlátozások korábbi bevezetése jelentősen javította volna a halálozási statisztikákat.”

 

Az Egyesült Királyságban csütörtökig 290 ezer regisztrált koronavírusos fertőzöttről és 41 ezer halálesetről adtak hírt. 

 

NYITÓKÉP: EU2017EE Estonian Presidency / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás