+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 11. csütörtök, 09:00
Boris Johnson miniszterelnököt az orvosok szerint komoly felelősség terheli, amiért kormánya nem elég korán vezetett be kijárási korlátozásokat.

Neil Ferguson, a londoni Imperial College csapatának tagja, amely a brit védekezési stratégia kidolgozásában is részt vett, szerdán parlamenti képviselőknek a Politico szerint arról beszélt beszélt, hogy a kijárási korlátozások március végi bevezetése előtt három-négy nappal már folyamatosan duplázódott a koronavírusos esetek száma Nagy-Britanniában.

 

„Ha a korlátozásokat egy héttel korábban megkezdjük, a halálesetek számát akár felére is csökkenthettük volna”

 

– fogalmazott a szakember, aki egyébként korábban közvetlen tanácsadóként segítette a kormány védekezését a járványban – egészen addig, amíg maga is meg nem szegte a kijárási korlátozásokat, és lemondott a tanácsadói csapatban elfoglalt pozíciójáról.

 

Szerdán Boris Johnson úgy reagált, hogy „korai” lenne még kijelenteni, hogy a kormány későn lépett, Ferguson kijelentésére azonban az ellenzék egyből ráharapott.

 

„A tragikus igazság az, hogy Boris Johnson túl későn rendelt el kijárási korlátozást, lassan érkeztek meg az egészségügyi dolgozók felszerelései és a tesztek is” – mondta Jonathan Ashworth, a Munkáspárt egészségügyi szóvivője. A Liberális Demokratáktól pedig Ed Davey szólalt meg, aki a kormány járványügyi intézkedéseinek alapos kivizsgálását követelte.

 

A konzervatív miniszterelnök a kijelentésekre reagálva azt mondta: „természetesen értékelnünk kell majd a tanulságokat, és tanulnunk kell, amiből csak lehet”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vírussal kapcsolatban sok dolog még nem világos, ráadásul nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte nehezen küzdöttek meg vele.

 

Chris Witty tiszti főorvos ugyanerről beszélve kritikusabban fogalmazott. „Sok problémánk abból adódott, hogy fogalmunk sem volt róla, hol állunk, és egyszerűen a sötétben tapogatóztunk” – ismerte el.

 

Más kormányzati tanácsadók is nehézségekről számoltak be. A Warwicki Egyetem szakértője, Matt Keeling például egyetértett Fergusonnal abban, hogy korábban kellett volna elrendelni kijárási korlátozásokat.

 

„Az egyik legnagyobb nehézségünk az volt, hogy attól tartottunk, a lakosság nagy része nem tartaná be egy hosszú kijárási korlátozás alatt a szabályokat. Ebben kellett középutas megoldást találnunk” – mondta Keeling.

 

Egy londoni szakértő, Nicholas Davies egyértelműbben fogalmazott:

 

„Az általunk felállított modellek alapján egyértelmű, hogy a kijárási korlátozások korábbi bevezetése jelentősen javította volna a halálozási statisztikákat.”

 

Az Egyesült Királyságban csütörtökig 290 ezer regisztrált koronavírusos fertőzöttről és 41 ezer halálesetről adtak hírt. 

 

NYITÓKÉP: EU2017EE Estonian Presidency / Wikimedia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás