+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 10. szerda, 14:17
Bekeményít az Európai Bizottság: a koronavírus-járvány alatt megszaporodó álhírek és dezinformációk miatt a nagy techcégektől minden hónapban jelentést kér majd arról, hogyan küzdenek ezek terjedése ellen. Kína és Oroszország sem úszta meg a kritikát.

Az Európai Bizottság két alelnöke, Joseph Borrell és Věra Jourová kedden közös aggodalmuknak adtak hangot a közösségi médiában a járvány alatt a koronavírussal kapcsolatban megjelenő álhírek miatt, no meg azért, mert egyes országok ezeket felhasználva próbáltak nyomást gyakorolni az EU-ra – írja a Reuters.

 

„Tapasztalhattuk, hogy a dezinformációk nemcsak a demokráciát, hanem az emberek egészségét is közvetlenül veszélyeztetik.

 

Negatív hatásuk lehet a gazdaságra és aláaknázhatják a hatóságok intézkedéseit, gyengítve ezzel az egészségügyet” – mondta Jourová egy sajtótájékoztatón.

 

A cseh bizottsági alelnök azt is hangsúlyozta, hogy az álhírek újabban az oltásokat támadják – ennek köszönhetően Németországban már húsz százalékkal zuhant azok aránya, akik egy elkészülő COVID-19 elleni vakcinával beoltatnák magukat.

 

A Bizottság ezért

 

a legnagyobb közösségi médiumokat arra kötelezi, hogy havonta számoljanak be arról, hogyan adnak nagyobb teret a hiteles információk terjedésének,

 

és hogy próbálják elejét venni a koronavírussal kapcsolatos dezinformációknak és azok reklámozásának.

 

Nem csak a címben említett nyugati oldalakat akarja majd figyelemmel kísérni a Bizottság: a népszerű kínai videós alkalmazás, a TikTok ugyanúgy szerepel majd ezen a listán, mint a népszerű webböngészőt kiadó Mozilla.

 

A bizottsági elnökök elmondása alapján a most javasolt intézkedések beépülnek majd az európai demokráciáról szóló cselekvési tervbe és a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályba. A mostani, havonta kért jelentések pedig egy 2018 óta elfogadott trendbe épülnek be. Két évvel ezelőtt ősszel több nagy techcég, valamint reklámipari és hirdetőket tömörítő szervezetek elfogadtak egy gyakorlati kódexet (magyarul tényleg ez a hivatalos neve az EU-s szakzsargonban), ezzel pedig vállalták, hogy küzdenek az álhírek terjedése ellen felületeiken.

 

Első önértékelésüket a cégek 2019 októberében nyújtották be a Bizottságnak – az ígéret szerint ennek véleményezését a következő hetekben teszik közzé.

 

Borrell azt is elmondta: különösen Oroszország és Kína próbált meg zavart okozni álhírek terjesztésével.

 

Gyakorlati ellenlépésként a Bizottság várhatóan új kommunikációs és diplomáciai stratégiát dolgoz ki, valamint több támogatást nyújt majd a független sajtónak, oknyomozóknak és kutatóknak.

 

NYITÓKÉP: Věra Jourová az EP májusi, brüsszeli ülésén / Daina Le Lardic, Európai Parlament

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás