+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 10. szerda, 14:17
Bekeményít az Európai Bizottság: a koronavírus-járvány alatt megszaporodó álhírek és dezinformációk miatt a nagy techcégektől minden hónapban jelentést kér majd arról, hogyan küzdenek ezek terjedése ellen. Kína és Oroszország sem úszta meg a kritikát.

Az Európai Bizottság két alelnöke, Joseph Borrell és Věra Jourová kedden közös aggodalmuknak adtak hangot a közösségi médiában a járvány alatt a koronavírussal kapcsolatban megjelenő álhírek miatt, no meg azért, mert egyes országok ezeket felhasználva próbáltak nyomást gyakorolni az EU-ra – írja a Reuters.

 

„Tapasztalhattuk, hogy a dezinformációk nemcsak a demokráciát, hanem az emberek egészségét is közvetlenül veszélyeztetik.

 

Negatív hatásuk lehet a gazdaságra és aláaknázhatják a hatóságok intézkedéseit, gyengítve ezzel az egészségügyet” – mondta Jourová egy sajtótájékoztatón.

 

A cseh bizottsági alelnök azt is hangsúlyozta, hogy az álhírek újabban az oltásokat támadják – ennek köszönhetően Németországban már húsz százalékkal zuhant azok aránya, akik egy elkészülő COVID-19 elleni vakcinával beoltatnák magukat.

 

A Bizottság ezért

 

a legnagyobb közösségi médiumokat arra kötelezi, hogy havonta számoljanak be arról, hogyan adnak nagyobb teret a hiteles információk terjedésének,

 

és hogy próbálják elejét venni a koronavírussal kapcsolatos dezinformációknak és azok reklámozásának.

 

Nem csak a címben említett nyugati oldalakat akarja majd figyelemmel kísérni a Bizottság: a népszerű kínai videós alkalmazás, a TikTok ugyanúgy szerepel majd ezen a listán, mint a népszerű webböngészőt kiadó Mozilla.

 

A bizottsági elnökök elmondása alapján a most javasolt intézkedések beépülnek majd az európai demokráciáról szóló cselekvési tervbe és a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályba. A mostani, havonta kért jelentések pedig egy 2018 óta elfogadott trendbe épülnek be. Két évvel ezelőtt ősszel több nagy techcég, valamint reklámipari és hirdetőket tömörítő szervezetek elfogadtak egy gyakorlati kódexet (magyarul tényleg ez a hivatalos neve az EU-s szakzsargonban), ezzel pedig vállalták, hogy küzdenek az álhírek terjedése ellen felületeiken.

 

Első önértékelésüket a cégek 2019 októberében nyújtották be a Bizottságnak – az ígéret szerint ennek véleményezését a következő hetekben teszik közzé.

 

Borrell azt is elmondta: különösen Oroszország és Kína próbált meg zavart okozni álhírek terjesztésével.

 

Gyakorlati ellenlépésként a Bizottság várhatóan új kommunikációs és diplomáciai stratégiát dolgoz ki, valamint több támogatást nyújt majd a független sajtónak, oknyomozóknak és kutatóknak.

 

NYITÓKÉP: Věra Jourová az EP májusi, brüsszeli ülésén / Daina Le Lardic, Európai Parlament

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás