+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 10. szerda, 20:06
Az MSZP-nél Mesterházy Attila próbálhat majd a pártelnök Tóth Bertalan helyére pályázni, az LMP-nél pedig Kanász-Nagy Máté indulhat a jelenlegi férfi társelnök, Kendernay János ellen.

Az idei év a tisztújításoké: idén esett túl a procedúrán a DK, a Jobbik és a Momentum is, ám ez még hátra van az MSZP-nek, az LMP-nek és a Párbeszédnek is. Bár a Momentum tisztújítása a bizonyíték arra, hogy nem kell elnököt váltani ahhoz, hogy kisebb meglepetést okozzon a folyamat végeredménye (sokak meglepetésére Körömi Attila volt fideszes, illetve volt jobbikos politikust választották be az elnökségbe, miközben Donáth Annát nem) –, az MSZP és az LMP esetében még a pártelnöki posztok sem feltétlenül lefutottak. 

 

MSZP: Tóthék az esélyesek, de Mesterházyt sem lehet leírni

 

Ami az MSZP hivatalos álláspontját illeti, a párt nem volt túl bőbeszédű, mindössze ennyit írtak a tisztújítással kapcsolatos kérdésünkre: „Az MSZP belső ügyeiről nem kívánunk tájékoztatást nyújtani, az alapszabály módosítását követően nyilatkozni fogunk.” 

 

Ha a párt küldöttei elfogadják az új alapszabályt, akkor az MSZP-nél is társelnöki rendszer lesz – akárcsak a Párbeszédnél vagy az LMP-nél. Bár úgy tudjuk, vita volt róla a pártban, ám végül a társelnökök-jelölteknek nem lesz kötelező párban indulnia (a német szociáldemokratáknál legutóbb ez történt), de persze senki nem fogja megtiltani nekik, hogy egymás mellett kampányoljanak vagy éppen közös programmal induljanak.

 

Az Azonnali több szocialista politikussal is beszélt, akiktől megtudtuk: az MSZP alapszabály-módosításról szóló szavazása nemrég kezdődött meg online, és csak június vége felé fog lezárulni. Ha ez megtörtént, már augusztusban kezdetét veszi a pártnál a tisztújítás, ami egy alulról felmenő rendszerben fog történni, ez azt jelenti, először helyi szinten, az alapszervezetnél kezdődik meg a vezetőválasztás, majd legvégül a párt elnökségében. Utóbbira pedig – ha elmúlik a járványveszély – személyesen kerülne sor egy kongresszuson szeptember közepén, vagyis akkor fog kiderülni, kik alkotják majd a párt új vezetését.

 

Így jelenleg úgy tűnik, hogy ugyanúgy, mint a járvány előtt, úgy most is az alábbi nevek esélyesek az indulásra: a mostani elnök Tóth Bertalan újrázna, aki mellett Kunhalmi Ágnes indulna a női társelnökségért. Többek szerint bejelentkezhet az elnöki posztra – akár lesz társelnöki rendszer, akár nem – Mesterházy Attila volt MSZP-elnök is, akit bár kerestünk ezzel kapcsolatban, nem kívánt nyilatkozni.

 

MSZP-s forrásaink alapján bár nagyobb az esélye Tóthéknak, de nem lefutott a kérdés, hiszen „Mesterházy Attilát nem lehet soha sem leírni”.

 

Ami a további női jelölteket illeti, Tüttő Kata budapesti főpolgármester-helyettest ugyan szívesen látnák sokan a párt élén – akit szeretnek a pártban, és amúgy meglenne benne az ehhez szükséges ambíció és elkötelezettség is – de városvezetői elfoglaltságai miatt nem vállalná jó szívvel a posztot. Ugyanakkor ha elindulna, esélyes lehetne. Emellett hallani még az MSZP női tagozatát vezető, jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Gurmai Zitának a nevét, illetve Bangóné Borbély Ildikóé is felmerült, ám úgy tudjuk, utóbbi politikus valójában nem indulna, miután Kunhalmi Ágnest támogatja. 

 

AZ MSZP JELENLEGI VEZETŐJE, TÓTH BERTALAN, ÉS A PÁRTELNÖKSÉGET A HÍREK SZERINT ÚJRA FONTOLGATÓ MESTERHÁZY ATTILA. FORRÁS: TÓTH BERTALAN / FACEBOOK, MESTERHÁZY ATTILA / FACEBOOK.

 

LMP: ketten is kihívhatják Kendernayt

 

Az LMP-nél egyelőre még nem látni, mikor lehetne megtartani a tisztújítást a járványveszély miatt. A jelenlegi elnökség mandátuma információink szerint júliusban jár le, csakhogy augusztus 15-ig nem lehet nagyobb rendezvényt tartani a koronavírus miatt, az LMP pedig a személyes, nem pedig az online kongresszust preferálja. Utóbbit a párt sajtóosztálya is megerősítette, mint írták, bár vizsgálják a lehetőségét az online kongresszus megtartásának is, ám véleményük szerint ez jogilag aggályos lehet, ezért pontos időpontot még nem látnak.

 

A mostani két társelnök, Kendernay János és Schmuck Erzsébet is megerősítette az Azonnalinak: újra el kívánnak indulni. Mint Kendernay fogalmazott:

 

„nyugodt lelkiismerettel és ambíciókkal állok a megmérettetés elé”.

 

Míg úgy tudjuk, a női társelnököt korábban eleve nehezen találó LMP-ben nem nagyon látszik, hogy lenne kihívója Schmuck Erzsébetnek, Kendernaynak annál inkább lehet. Ugyanis több forrásunk is arról beszélt: megméretteti magát a tisztújításon a társelnökségért Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének jelenlegi titkára, egyben Újpest egyik alpolgármestere.

 

Kanász-Nagy az Azonnali megkeresésére úgy fogalmazott: egyelőre nem kívánja kommentálni, hogy indulna-e a társelnöki pozícióért.

 

A POTENCIÁLIS KIHÍVÓ, KANÁSZ-NAGY MÁTÉ ÉS A JELENLEGI TÁRSELNÖK, KENDERNAY JÁNOS. FORRÁS: KANÁSZ-NAGY MÁTÉ / FACEBOOK, KENDERNAY JÁNOS / FACEBOOK

 

A férfi társelnöki poszt megpályázásával kapcsolatban információink szerint Keresztes László Lóránt neve is felmerült, aki a tavalyi EP-választási bukás idején volt társelnök (Kanász-Nagy szintén tagja volt ennek az elnökségnek – szintén titkárként). Keresztes kérdésünkre azt jelezte: miután az LMP parlamenti frakciójának vezetője, éppen a költségvetéssel kapcsolatos viták kötik le az idejét, vagyis nemcsak hogy nem foglalkozott a kérdéssel, de még gondolkodni sem volt ideje ezen.

 

Marad-e társelnök Karácsony Gergely?

 

Utóbbi kérdés továbbra sem dőlt el a Párbeszédben információink szerint, ugyanis Karácsony Gergelynek a főpolgármesterség az ideje nagy részét leköti.

 

SZABÓ TÍMEA, A PÁRBESZÉD TÁRSELNÖKE PARLAMENTI FELSZÓLALÁS KÖZBEN. FORRÁS: SZABÓ TÍMEA / FACEBOOK

 

Ugyanakkor az, hogy Szabó Tímea maradjon a társelnök, szinte biztosnak látszik, legalábbis jelenleg nem látni, hogy lenne kihívója.

 

A párt hivatalos válasza szerint egyébként a tisztújítás májusban lett volna aktuális, de elhalasztották. „Pótlására szeptember közepén kerül majd sor, személyesen.” Arra viszont, hogy kik indulhatnak az elnökségi helyekért, azt válaszolták: mivel a tisztújítás szeptemberben lesz, ezek a kérdések jelen pillanatban túl koraiak.

 

NYITÓKÉP: Tóth Bertalan / Facebook, Kendernay János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás