+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. június 9. kedd, 08:13
A világszerte regisztrált új koronavírusos esetek száma az utóbbi napokban rekordokat döntött, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is elővigyázatosságra inti az országokat.

„Több mint hat hónapja tart a világjárvány, de még egy ország sem veheti le a lábát a gázpedálról, ha a védekezésről van szó” – mondta a WHO igazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz egy hétfői online konferencián a Reuters tudósítása szerint.

 

Habár Európában már lecsengőben van a járvány, vasárnap világszerte 136 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak

 

– ez a legnagyobb szám a Covid-19 megjelenése óta. Az új esetek háromnegyedét tíz országból jelentették, főként az amerikai kontinensről és Dél-Ázsiából.

 

A WHO-t rengeteg kritika érte, amiért asszisztált a kínai vezetés problémát eltussoló tevékenységéhez. Az ezt firtató kérdésre a szervezet egy másik vezetője, dr. Mike Ryan azt válaszolta, hogy utólag meg lehet majd vizsgálni, hogyan kommunikáltak a járványról, addig azonban „arra kell koncentrálnunk, hogy elejét vegyük a második hullámnak.”

 

A WHO szerint egyébként most Latin-Amerika válhat gócponttá. Különösen rossz a helyzet – ahogy arról már podcastunkban is volt szó – Brazíliában, ahol a második legtöbb esetet regisztrálták, a koronavírusban elhunytak száma pedig múlt héten meghaladta az olaszországiakat.

 

A szervezet epidemológusa, Maria van Kerkhove szerint átfogó fellépésre van szükség Dél-Amerikában, hogy megállíthassák a fertőzések terjedését. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy „a járványnak még messze nincs vége.”

 

Jelenleg hivatalosan hétmillió koronavírus-fertőzöttről és 400 ezer halálesetről, valamint 3,5 milló gyógyultról tudunk világszerte. 

 

NYITÓKÉP: A WHO vezetője, Tedros Gebrejeszusz egy 2018-as konferencián szólal fel / AI for Good Global Summit 2018, Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás