+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 8. hétfő, 12:33
Egy norvég virológus legalábbis ezt állítja, mert olyan szekvenciákat talált a vírus felületén lévő tüskék fehérjeláncában, amik erre utalhatnak.

A koronavírus-járvány eredetét magyarázó összeesküvés-elméletek egyik legnépszerűbbike, hogy a vírus valójában nem is egy kínai húspiacon vásárolt denevérből származik, hanem egy laboratóriumból szökött ki, és mesterségesen lett előállítva (erről, és még sok más vírusos konteóról itt írtunk korábban az Azonnalin).

 

Ezt az elméletet azonban eddig egyetlen tudományos kutatás sem támasztotta alá, leginkább a kínai állam kétes ügyei erősítik meg a gyanakvást a konteósokban, ugyanis a kommunista állam az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) összejátszva módszeresen elhallgatott létfontosságú információkat a járványról (ezekről itt és itt írtunk részletesen).

 

Most viszont egy norvég virológus és egy brit tudós a Quarterly Review of Biophysics tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a vuhani koronavírust ha nem is ember hozta létre, de mesterségesen belenyúlhattak a struktúrájába.

 

A tanulmány szerint

 

a koronavírus felületén található tüskék fehérjeláncában olyan szekvenciák találhatók, amik mesterségesen kerülhettek oda.

 

A KÉRDÉSES SZEKVENCIÁK A PUBLIKÁLT TANULMÁNYBAN. FORRÁS: CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS

 

A szerzőpáros arra is rámutat a tanulmányban, hogy a vírus szinte egyáltalán nem mutálódott amióta elkezdett terjedni az emberek között, ez pedig azt jelentheti, hogy a vírus addigra már „kész volt”, és ez nagyon ritka az olyan vírusoknál, amik átlépik a fajok közötti határokat.

 

A vírusnak Birger Sørensen virológus szerint továbbá

 

vannak olyan tulajdonságai, amik erősen eltérnek a SARS-ért felelős koronavírustól, és korábban sosem voltak jelen a természetben.

 

A virológus szerint ezek a tulajdonságok az ún. „gain of function„” kísérletek során kerülhettek be a vírus struktúrájába.

 

Ezeknek a kísérleteknek a lényege, hogy mesterségesen növelik a vírus fertőzőképességét, viszont ez nem azért történik, hogy biológiai fegyverré változtassák a vírust, hanem csak annak laboratóriumi vizsgálatát könnyíti meg a kutatók számára.

 

Kína és az Egyesült Államok már régóta kutatja a különböző koronavírusok természetét,

 

Sørensen szerint pedig egy ilyen kutatás során kerülhetett ki véletlenül a vuhani vírus egy laborból.

 

A tanulmányra egyébként Sir Richard Dearlove, a brit titkosszolgálat, az MI6 volt vezetője hívta fel a figyelmet, a brit kormány nagy elégedetlenségére, ők ugyanis továbbra sem tartják megalapozottnak ezt az elméletet.

 

Ami viszont biztos: a tanulmányt a publikálás előtt már számos rangos folyóirat visszautasította, illetve többször kellett rajta módosítaniuk is a szerzőknek a megjelenése előtt, Sørensen kutatótársa, Angus Dalgleish pedig az euroszkeptikus, jobboldali populista UKIP színeiben indult a 2015-ös brit választásokon. Végzettsége szerint onkológus, de egy rákvakcinát fejlesztő biotechnológiai vállalatot is vezetett tizenöt éven át.

 

A szerzők tanulmányukban arra is figyelmeztetnek, hogy

 

amennyiben a koronavírus szerkezetét valóban módosították mesterségesen, a vakcina előállítása is sokkal lassabb lehet, mert egy ember által manipulált vírus egészen más megközelítést igényel a természetesnél.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás