+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 8. hétfő, 08:17
Hao Hajdong szerint már most élete legjobb döntése, hogy nyíltan nekiment a kínai rezsimnek. Valószínűleg soha nem térhet vissza az országba.

Az 1990-es és a 2000-es években nagyjából minden kínai háztartásban ismerős volt Hao Hajdong neve, de a focistát a napokban a diktatúra gyakorlatilag letörölte a helyi internetről, miután két videót is feltöltött Youtube-ra, amiben a Kínai Kommunista Párt bukását kívánja.

 

 

Hao Hajdong a kínából száműzött iparmágnás, és a kínai diktatúra egyik ismert kritikusa, Guo Wengui csatornáján beszél: első videójában kínaiul olvassa fel az „új kínai szövetségi állam kiáltványát”, ez Guo alternatívája lenne a remények szerint elbukó diktatúrára, majd ostorozni kezdi a pártot:

 

Hao Hajdong szerint a párt jóvátehetelten károkat okozott az emberiségnek, becsapta a demokráciát, kikerülte a törvényt, és úgy általában véve terrorszervezetnek minősítette az állampártot.

 

Bár elsőre csak egy sportoló kifakadásának tűnik a történet, annál azért többről van szó: Hao Kína történetének legeredményesebb focistája, 107-szer húzta fel a válogatott mezét, ő rúgta a válogatott történetének legtöbb gólját, és játszott a 2002-es világbajnokságon is. A most ötvenéves sportoló ezek után valószínűleg vissza sem mehet Kínába, hiszen azok akik nyíltan kritizálják a pártot, általában börtönben végzik.

 

Bár a Youtube nem elérhető Kínában, Hao szavai gyorsan elkezdtek terjedni, azóta persze már törölték is a kínai Twitternek számító Weibo-fiókját.

 

A második videó már nem kiáltvány, hanem egy 53 perces interjú feleségével, a tollaslabdázó Ye Zhaoyinggal, akivel együtt fejtegetik a vágyukat a diktatúra bedőlésére, illetve mindketten hangsúlyozták, hogy ezek a kijelentések életüknek már most a legjobb döntései közé tartoznak.

 

Az nem tiszta a videókból, hol készültek, ahogy az sem, hogy hogy került kapcsolatba a sportoló Gui Wenguival, aki amellett, hogy a kínai diktatúra nagy kritikusa, azért nyugaton is tudott találni furcsa támogatókat: a CNN szerint elég közeli viszonyban van azzal a Steve Bannonnal, aki korábban egyrészt Donald Trump főtanácsadója volt, másrészt mostanában azzal van elfoglalva, hogy Európában tart előadásokat a jobb- és néha szélsőjobboldalnak.

 

KIEMELT KÉP: GTV / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás