+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 7. vasárnap, 20:25
A Momentum zárt ajtók mögött tartotta küldöttgyűlését, ahol nagy többséggel választották elnökké ismét Fekete-Győr Andrást. A párt több ismert politikusa azonban kiesett az elnökségből, vagy nem került be oda. A korábbi elnökségből csak egyetlen ember kapott újra bizalmat a küldöttektől.

Egy igen sikeres évet zárt a Momentum: a tavaly májusi EP-választásokon két képviselőt is tudtak küldeni az Európai Parlamentbe, az önkormányzati választásokon pedig több budapesti kerületben is polgármesteri vagy alpolgármesteri posztot szereztek (a párt adja Budapest főpolgármester-helyettesét is), de vidéken is lettek polgármesteri és alpolgármesteri sikerei. A közvélemény-kutatásokban pedig a második legerösebb ellenzéki párt immár a Momentum,

 

Mindezek után nem meglepő, hogy a centrista párt nagy többséggel újraválasztotta Fekete-Győr Andrást a most szombati küldöttgyűlésen. Az elnöknek két kihívója volt, akiknek nevét a párt nem akarta személyiségi jogokra hivatkozva nyilvánosságra hozni, információnk szerint a küldöttek egy része is csak a szavazás előtt tudta meg a neveket. Az egyik végül vissza is lépett, így végül egy János keresztnevű borsodi tag maradt Fekete-Győr ellenjelöltjeként.

 

Nagyobb verseny volt a hat elnökségi helyért. Az eddigi négyfős elnökségből csak egy személy került be az újba, kiesett Berg Dániel és Donáth Anna is.

 

Berg Dániel, Budapest 2. kerületének jelenlegi alpolgármestere végül visszavonta a jelöltségét (bár információink szerint nem lett volna meg a szükséges támogatása), szintén nem került be az új elnökségbe Buzinkay György és Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője.

 

Hajnal Miklós az egyetlen, aki újrázni tudott. Visszakerült a testületbe Orosz Anna, jelenlegi 11. kerületi alpolgármester, aki még a 2018-as parlamenti választás előtt már volt a párt vezetőségében. 

 

A testület többsége újoncokból áll, a széles nyilvánosság előtt bizonyosan kevéssé ismert nevekről van szó. Orosz és az eddig is elnökségi tag Hajnal mellett a testületbe

 

beválasztották a küldöttek az egykori fideszes, majd jobbikos politikus Körömi Attilát Pécsről, aki 2004-ben a magyar Országgyűlésben az európai uniós tagságunk ellen szavazott,

 

Bárdi Zsuzsannát, Budapest 7. kerületének alpolgármesterét, valamint Mándi Lászlót Debrecenből. Az utolsó körben pedig, ahol Donáth Anna küzdött még az elnökségi helyért, Tóth Endre győzött. A budaföki önkormányzati képviselő nem csak Donáthot, de Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest is megverte.

 

A MOMENTUM ÚJ VEZETÖSÉGE. FOTÓ: MOMENTUM / FB

 

Azaz a Momentum hat új elnökségi tagja: Hajnal Miklós, Orosz Anna, Bárdi Zsuzsanna, Tóth Endre, valamint vidékről Mándi László és Körömi Attila. Az eddigi helyett ezentúl tehát két nő is lesz az elnökségben: a kiesett Donáth helyett Orosz és Bárdi. Az Azonnalinak egy névtelenséget kérő küldött úgy jellemezte az eredményt, hogy „kemény, meglepetésekkel teli menet volt“. Nem is véletlen, hogy a tervezett délután 5 óra helyett csak este fél 9-re lett végleges eredmény az elhúzódó viták miatt.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás