+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. június 6. szombat, 19:32
A Szigetköz keresztül-kasul bringázható és evezhető, van itt igazi látványpékségtől váron és kastélyokon át termálfürdőkig csomó minden, ráadásul a határok megnyitásának köszönhetően óvatosan átnézhetsz Pozsonyba és a Fertő-tóhoz is!

A Szigetköz Budapestről a leginkább nyugat-európai módon megközelíthető magyarországi úticél: vasúton a Budapest-Bécs-München/Frankfurt/Zürich Railjetre kell csak felszállni, közúton pedig Magyarország egyik legrégebbi autópályáján, az M1-esen kell autózni vagy 180 kilométert. Ha látod, hogy egyre több a szélerőmű az autópálya mellett, már tudni fogod:

 

megérkeztél a nyugat előszobájába.

 

 

1. Ezt csináld Mosonmagyaróváron

 

+ Városnézés. A Szigetköz fővárosa Mosonmagyaróvár, ez egy mára a belső migráció következtében nem hivatalosan ötvenezresre felduzzadt, itthoni viszonyok között kifejezetten jómódú város, ahol még a járvány alatti határzár alatt is érezni lehetett Parndorf szellemiségét. Az elsőre furcsa és hosszú név arra utal, hogy ez alapvetően két város összeolvadása: a korábban alapvetően németek, mi több, Heidebauerek lakta Moson (Wieselburg) és a főleg magyarok lakta Magyaróváré, vicces módon ezért két belvárost is meg lehet itt tekinteni, noha a mosoni inkább egy klasszikus és rendezett, tehát jó értelemben vett Moson vármegyei faluközpont képét mutatja. 

 

A magyaróvári belváros a tényleges belváros, noha az eddigi városvezetések fantáziátlansága miatt sajnos messze nem mérhető például Sopronhoz – holott az indokolatlanul négysávos Fő utcából simán lehetne a soproni Várkerülethez mérhető sétálós-kiülős részt csinálni a Városháza és a bíróság között, már csak azért is, mert sosem látott tempóban növekszik a város –, egy sétát azért így is megér: rengeteg a híd, van egy reneszánsz épület, egy felújítás alatt álló vár, mellette egy tó, ahol a fiatal csajok fotóztatják magukat, sok-sok templom, kicsit arrébb pedig a sétálóutca fagyizókkal meg a Borclub étteremmel. Persze ide egyelőre senki se várost nézni jön, eleve a belváros is korábban azért volt csak értelmezhető turisztikailag, mert közel van hozzá a termálfürdő, ezért ha értő szemekkel átbringázol rajta, lényegében ugyanúgy látsz mindent.

 

MAGYARÓVÁR VÁRA, MOSON KÖZPONTJA, MAGYARÓVÁR POSTÁJA.

 

+ Játszani. A Szigetköz élővilága annyira izgalmas és meglepően sokszínű, hogy még egy gyönyörűen fotózott természetfilm is készült róla. Ez az élővilág ihlette meg a Mosonban található Futura nevű élményközpontot is, ami egyfajta lokális Csodák palotája. Én felnőttszemmel is élveztem, de akinek vannak gyerekei, és rá tud szánni alsó hangon fél napot erre,

 

csak óvatosan, mert a gyerekek visszatérő vendégek akarnak majd lenni Magyarország legnagyobb tudományos játszóházában.

 

+ Termálfürdő. Június 12-én nyitja meg kapuit az utóbbi években felújított termál, ami egyben gyógyfürdő is, tehát lényegében mindent tud, amit a budapesti fürdők is.

 

2. Ezt csináld a környéken

 

+ Bringázás. Az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő Eurovelo-6-os bringaút gyakorlatilag elvezet a Szigetköz minden fontosabb látnivalójához: látod Mosonmagyaróvár belvárosát, a nemrég felújított halászi Duna-partot, a máriakálnoki búcsújáró helyet, lefordulhatsz a Lipóti pékség tényleges látványpékségként működő mintaüzeméhez, a kisbodaki boglyakemencékhez, elbringázol a Héderváry-kastély mellett, és fel fog tűnni az is, hogy vele szemben szobrot állítottak a krumplibogárnak (pontosabban a növényvédelemnek).

 

A Szigetközben azért jó bringázni, mert egyrészt rengeteg a kiépített bringaút, illetve mert a legtöbb közúton alig van forgalom, és ha van is, mindenki hozzászokott a kerékpáros turizmushoz, másrészt pedig azért, mert

 

teljesen lapos az egész, itt 60 kilométert egy nap alatt az is vidáman leteker, aki amúgy kifullad már egy kisebb emelkedőn is.

 

De miután most már át lehet ugrani Szlovákiába, Győrből egészen Pozsony belvárosáig el lehet tekerni, nagyrészt a töltésen.

 

+ Evezés. Ami a budapestieknek egy balatoni nyaraló, az a mosonmagyaróváriaknak egy ház stéggel a Szigetközben: Dunakilitin vagy Dunaszigeten vagy a környéken bárhol bele lehet ülni egy csónakba/kenuba/kajakba, és evezni akár a Mosoni-Dunán, akár a szlovák-magyar határt jelentő Öreg-Dunán, akár valamelyik holtágban, akár folyamatosan lefelé csordogálni, és közben keresni a hódvárakat, majd este vadkempigezni valahol. 

 

SZÓVAL LEHET EVEZNI. FOTÓ: SZIGETKÖZ / FACEBOOK

 

+ Látványpékség. A Szigetközből indult a lassan az egész országot meghódító Lipóti Pékség: ma Lipóton igazi látványpékséget nyitottak. Ez nem olyan, mint amikor a pult mögött kisütik a mirelit pékárut két egymás melletti sütőben, hanem egy rendes üzem, amiről felülről rá lehet látni úgy, hogy közben végig lehet kóstolni egy kávé mellett a nemrég kisült termékeket. Mindezt össze lehet kötni a lipóti termálfürdővel is: ez a tervek szerint június 13-án nyit majd.

 

+ Átugrani a szomszédba. Szlovákiában ott van Pozsony belvárosa, a dunacsúnyi víztározó, a zseniális Danubiana múzeum, a dévényi vár, kicsit messzebb pedig a Kis-Kárpátok. Ausztriában a Fertő-tó, annak strandjai (Illmitz és Podersdorf a két legjobb, mindkettőből megy komp Rustra), a rengeteg egykori Moson vármegyei település (így kéne kinéznie a falvaknak nálunk is), a jobbnál jobb burgenlandi borok Golstól Illmitzig, a halbturni/féltoronyi kastély. Habsburg-legitimista olvasóinknak pedig a még épp a magyar határ innenső oldalán fekvő Albertkázmérpusztát javaslom, ott forgatták ugyanis ezt:

 

 

3. Hol egyél és igyál?

 

Mosonmagyaróvár legjobb éttermei a MÁSik Oldal, a Lajta Garden és a Malomcafé, mindhárom a belvárosban van, közvetlenül vízpart mellett. Ha boroznál, mindegyik jó opció, na meg az egy sarokkal arrébb lévő Várkert kávézó: a borlapjuk annak ellenére is rendben van, hogy a magyar vendéglátásban megszokott módon egy boros nagyker keze nyomát érezni rajta. Ha eveznél, a Mosoni-Duna-parti Itató strandbüfé lángosa gyakorlatilag kötelező, itt a parton van több csónakház is, akiktől lehet bérelni kenut, kajakot, mentőmellényt. A Szigetközben a hotelek éttermei mellett a csárdák dominálnak: ott a dunakiliti Sári Csárda, a rajkai Tulipános Csárda vagy épp a halászi Party Csárda. 

 

4. Hol szállj meg?

 

Mosonmagyaróváron ott a Lajta Park, illetve nemrég megnyitott a termálfürdő új butikhotelje is, a Szigetközben Lipóton és Dunakilitin szintén vannak wellnesshotelek. Ahogy vízparti kempingek és kisebb, családi panziók is, csónak- és bringakölcsönzési lehetőségekkel.

 

Kedvet kaptál a hazaihoz, és olvasnál még insider tippeket belföldi úticélokról? Itt van tőlünk Eger, Miskolc és a Bükk, Kecskemét és környéke, illetve az Alpokalja!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás