+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 10:58
Június 16-án dönthet a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről, hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón.
„Álláspontunk nem változott: cigánybűnözés nincs, mert a bűnözésnek nincs etnikuma, de cigány bűnözők vannak. Az állam feladata fellépni mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el”

 

 – ezt válaszolta az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

A minisztert a Deák téri késeléssel kapcsolatban kérdeztük, amely kapcsán ugyan az elkövetők etnikuma nem bizonyosodott be, de sokan cigánybűnözést emlegettek. A gyilkosággal kapcsolatban szervezett például demonstrációt a Mi Hazánk Mozgalom, illetve különféle szurkolói csoportok is tartottak megemlékezést, akiket az Azonnali arról kérdezett a helyszínen, hogy mitől cigánybűnözés a cigánybűnözés.

 

Gulyás szerint ezek a viták az elmúlt tíz évben kevésbé voltak hangosak, korábban 2006 és 2010 között a Jobbik hozta elő a cigánybűnözés fogalmát, és azzal érveltek mellette, hogy a kriminológiában létezik ilyen fogalom. Ez egyébként igaz is, Gönczöl Katalin kriminológus könyveiben említi ezt, tette hozzá. Ugyanakkor miután politikai kérdésekről beszélünk, a miniszter szerint az az álláspontjuk, amit 2007 körül Orbán Viktor már elmondott: nincsen cigánybűnözés.

 

 

Miről volt még szó? Többek közt az alábbiakról:

 

+ Gulyás megemlékezett a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról: „Magyarország véghez vitte azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után is életben maradt”. 

 

A veszélyhelyzet megszűnéséről, továbbá a járványügyi készültségről szóló jogszabályt június 16-a után tudja legelőbb elfogadni a parlament.

 

Ugyan a rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak a koronavírus miatti veszélyhelyzet vége után, de a színházak, múzeumok, fürdők kinyithatnak majd. 

 

+ A védett vásárlási idősáv fennmarad az időseknek a veszélyhelyzet végét követően is, ha a jelenlegi 9.00-12.00 közötti idősávban változtatás szükséges, akkor azt majd operatív törzs módosíthatja.

 

+ Látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban: ez fennmarad a veszélyhelyzet vége után is, ebben a kérdésben az országos tisztifőorvos dönthet másképp.

 

Az autós koncerteket azonnali hatállyal általánosan engedélyezik.

 

+ A közfoglalkoztatottak száma csak hétezerrel nőtt a válsághelyzet kezdete óta.

 

+ 5,1 milliárd forinttal támogatják a kultúrát a Magyar Művészeti Akadémiával való egyeztetést követően.

 

A miniszter újságírói kérdésekre is válaszolt, íme néhány válasz a teljesség igénye nélkül:

 

+ Lesznek-e pályázatok a forráshiányos önkormányzatoknak? Több programuk is van az önkormányzatoknak, kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatoknak.

 

+ Egyetért-e Kövér László házelnökkel, miszerint „megveszekedett nemzetgyűlölők” a DK és a Momentum? Gulyás szerint lehet, hogy vannak, akik nem szeretik az „éles, de igaz kijelentéseket”, de ha csak az elmúlt hónapok történéseit megnézzük, Gyurcsány Ferenc a védekezés időszakában mindent megtett, hogy támadja a kormány intézkedéseit itthon és külföldön. A Momentum meg az első volt, aki megengedte magának, hogy Romániában és Szlovákiában ne az ottani magyar közösségek pártjait támogassák. 

 

+ Messzemenőkig támogatja a kormány, hogy azoknál a családoknál, ahol a gyerekek erőszakosak voltak az iskolában, egy évig ne járjon családi pótlék. 

 

+ Miért a 40 órás szülői tanfolyam kötelező elvégzésének megszüntetésével rövidítenék az örökbefogadás folyamatát? A tanfolyam elvégzése négy nap, ezt most teszi ingyenessé a kormány, nem kell 120-160 ezer forintot fizetni majd érte. Ha a nevelőszülő szeretné örökbefogadni a már általa nevelt gyereket, akkor neki felesleges lenne ezt elvégezni.

 

+ Az egészségügyi dolgozóknak járó plusz juttatást a technikai dolgozók is megkapják-e? Igen, ennek részleteit Kásler Miklós ismerteti hamarosan.

 

+ A külföldről hazatérőknek a házi karantén kötelező elrendelése egész nyáron fent fog-e maradni? Azon vannak, hogy ezt a lehető leghamarabb megszüntessék, de persze a járványveszély nem ért véget. Ráadásul Horvátország esetén mindenki óvatos, mert ugyan az ő számaik jók, de a horvátok az olaszok felé is megnyitották a határaikat.

 

+ Ha két hét múlva lesz újabb kormányülés, ahogy ez a jelenlegi tervek szerint van, akkor

 

az azt követő kormányinfón már újra személyesen kérdezhetnek az újságírók, azaz nem Gulyásék válogatják ki, mely kérdésekre adnak választ.

 

FOTÓ: Gulyás Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás