+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 17:14
Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny a további elnökségi helyekért. De hogyan is fog zajlani a párt vasárnapi tisztújítása? Megkérdeztük!

Vasárnap tartja tisztújítását a Momentum, a párt elnökségi helyeire sokszoros a túljelentkezés – tudta meg az Azonnali. Jelenleg a párt elnöke Fekete-Győr András, alelnöke Donáth Anna EP-képviselőjük, míg az elnökség további tagjai Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklós.

 

Ám mint a párt sajtóosztálya kérdésünkre elmondta,

 

a jövőben nem marad öt fős a párt elnöksége, az „a feladatok és a lehetőségek növekedése miatt” hét fősre fog bővülni, a helyekre pedig 34 aktív taguk pályázik.

 

A párt szerint az érdeklődés annak tudható be, hogy „a Momentum működésének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, ami a tagságunk számára is egy nagyon motiváló, inspiráló közeget teremtett”. Mint a párttól megtudtuk: annak érdekében, hogy a Momentumhoz való csatlakozást lehetővé tegyék a kettős állampolgársággal nem rendelkező magyarok számára is, alapszabályt módosítottak.

 

Ugyan sokáig úgy tűnt, a tavalyi EP-választáson megerősődő és Strasbourgba/Brüsszelbe két EP-képviselőt is kijuttató Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak egyáltalán nem lesz kihívója, ám végül két – a nyilvánosság előtt nem ismert párttag, mindketten vidéki alapszervezetekből – megpályázza a vezetői posztot. Az Azonnali információi szerint egyikük lényegében brahiból teszi ezt, másikuk pedig azért, mert nem tetszett neki Fekete-Győr Antall Józsefet méltató Facebook-posztja.

 

Persze kérdés, miért váltanák le Fekete-Győrt az új jelentkezők kedvéért, mikor a Momentum a DK mellett az ellenzék meghatározó erejévé tudta kinőni magát. Hogy kik indulnak a mostani elnökkel szemben, arra azt írta a sajtóosztály: mivel

 

az elnöki pozícióba és az elnökségbe jelentkezők közül többen jelenleg nem közszereplők, nem töltenek be tisztséget, így a fair verseny miatt egyik pályázót sem szeretnék kiemelni, megnevezni.

 

„De egy ilyen sikeres időszak után a regnáló elnökség újraindulása nem meglepetés” – írták.

 

Hozzátették: a tisztújításra egy programot, önéletrajzot és motivációs levet tartalmazó pályázattal lehetett jelentkezni. „A járványhelyzet miatt a belső kampány nagyon kreatívan zajlik, live vitákkal, videós bemutatkozásokkal, a tagság széleskörű bevonásával.” Végül egyébként a párt küldöttgyűlése fog az elnökről és az elnökség tagjairól dönteni a valószínűleg többfordulós választáson.

 

Hogyan is zajlik a választás?

 

Egyébként a Momentum alapszabálya szerint az elnököt és az elnökséget két évre választja meg a párt küldöttgyűlése. Értelemszerűen egy küldött csak egy elnökjelöltre szavazhat, míg az elnökség további tagjainak megválasztásánál minden küldött annyi szavazattal rendelkezik, ahány tag megválasztására a szavazás irányul. Azt, hogy ki legyen a párt alelnöke, a párt elnöke dönti el

 

És hogy milyen jogkörökkel jár a Momentum elnökségébe bekerülni? Egy elnökségi tag önállóan képviselheti a pártot, önállóan jogosult rendelkezni a párt bankszámlája felett, akadályoztatása esetén korlátozás nélkül helyettesíti a párt elnökét, és persze el kell látnia azokat a feladatokat is, amelyekkel a párt elnöke megbízza. 

 

FOTÓ: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk Firenzében, ki mivel próbálja megszólítani a helyieket.

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás