+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 17:14
Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny a további elnökségi helyekért. De hogyan is fog zajlani a párt vasárnapi tisztújítása? Megkérdeztük!

Vasárnap tartja tisztújítását a Momentum, a párt elnökségi helyeire sokszoros a túljelentkezés – tudta meg az Azonnali. Jelenleg a párt elnöke Fekete-Győr András, alelnöke Donáth Anna EP-képviselőjük, míg az elnökség további tagjai Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklós.

 

Ám mint a párt sajtóosztálya kérdésünkre elmondta,

 

a jövőben nem marad öt fős a párt elnöksége, az „a feladatok és a lehetőségek növekedése miatt” hét fősre fog bővülni, a helyekre pedig 34 aktív taguk pályázik.

 

A párt szerint az érdeklődés annak tudható be, hogy „a Momentum működésének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, ami a tagságunk számára is egy nagyon motiváló, inspiráló közeget teremtett”. Mint a párttól megtudtuk: annak érdekében, hogy a Momentumhoz való csatlakozást lehetővé tegyék a kettős állampolgársággal nem rendelkező magyarok számára is, alapszabályt módosítottak.

 

Ugyan sokáig úgy tűnt, a tavalyi EP-választáson megerősődő és Strasbourgba/Brüsszelbe két EP-képviselőt is kijuttató Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak egyáltalán nem lesz kihívója, ám végül két – a nyilvánosság előtt nem ismert párttag, mindketten vidéki alapszervezetekből – megpályázza a vezetői posztot. Az Azonnali információi szerint egyikük lényegében brahiból teszi ezt, másikuk pedig azért, mert nem tetszett neki Fekete-Győr Antall Józsefet méltató Facebook-posztja.

 

Persze kérdés, miért váltanák le Fekete-Győrt az új jelentkezők kedvéért, mikor a Momentum a DK mellett az ellenzék meghatározó erejévé tudta kinőni magát. Hogy kik indulnak a mostani elnökkel szemben, arra azt írta a sajtóosztály: mivel

 

az elnöki pozícióba és az elnökségbe jelentkezők közül többen jelenleg nem közszereplők, nem töltenek be tisztséget, így a fair verseny miatt egyik pályázót sem szeretnék kiemelni, megnevezni.

 

„De egy ilyen sikeres időszak után a regnáló elnökség újraindulása nem meglepetés” – írták.

 

Hozzátették: a tisztújításra egy programot, önéletrajzot és motivációs levet tartalmazó pályázattal lehetett jelentkezni. „A járványhelyzet miatt a belső kampány nagyon kreatívan zajlik, live vitákkal, videós bemutatkozásokkal, a tagság széleskörű bevonásával.” Végül egyébként a párt küldöttgyűlése fog az elnökről és az elnökség tagjairól dönteni a valószínűleg többfordulós választáson.

 

Hogyan is zajlik a választás?

 

Egyébként a Momentum alapszabálya szerint az elnököt és az elnökséget két évre választja meg a párt küldöttgyűlése. Értelemszerűen egy küldött csak egy elnökjelöltre szavazhat, míg az elnökség további tagjainak megválasztásánál minden küldött annyi szavazattal rendelkezik, ahány tag megválasztására a szavazás irányul. Azt, hogy ki legyen a párt alelnöke, a párt elnöke dönti el

 

És hogy milyen jogkörökkel jár a Momentum elnökségébe bekerülni? Egy elnökségi tag önállóan képviselheti a pártot, önállóan jogosult rendelkezni a párt bankszámlája felett, akadályoztatása esetén korlátozás nélkül helyettesíti a párt elnökét, és persze el kell látnia azokat a feladatokat is, amelyekkel a párt elnöke megbízza. 

 

FOTÓ: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás