+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Vitárius Bence
2020. június 4. csütörtök, 19:00
Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára hoztunk már nektek podcastot történészekkel, feldolgoztuk a magyarok nem hivatalos himnuszát, a Nélküledet Samir Nurkić horvát harmonikaművésszel hét balkáni nép stílusában, megkérdeztünk budapesti románokat, hogy hogyan látják ők a Trianon-évfordulót, most pedig itt az ideje a nagy kibeszélésnek!

 

Mik vezettek Magyarország feldarabolásához? Mik lettek a békediktátum következményei? Mit tehetünk azért, hogy feldolgozzuk Trianont?

 

Ezekről, és még sok más kérdésről beszélget Puzsér Róbert publicista és Kardos Gábor filozófus az évfordulón, és az is kiderül, hogy mikor beszéltek utoljára a szomszédainkkal.

 

A területi és lakossági veszteségeken túl Kardos szerint

 

Trianonnál a történelmi együttélés kultúráját is elvesztettük.

 

Puzsér úgy gondolja, hogy a békediktátum okainak megismeréséhez Kossuth Lajos Cassandra-levelét kell újra elővennünk: az 1867-es kiegyezéssel a reakciós nagyhatalmakhoz csatlakoztunk, és végsősoron emiatt csatlakoztunk a vesztes oldalhoz az első világháborúhoz. A hangsúly viszont nem a vesztes oldalon van, hanem a kapitalizmus és a feudalizmus közötti választáson – mi az utóbbit választottuk, és ez megakadályozta a polgárosodás lehetőségét is.

 

Kardos ennek kapcsán kiemeli, hogy

 

a régiós nagyvárosok elcsatolásával elvesztettük a polgárságot és az ország maradéka „vízfejűvé” vált.

 

Ezen túl, amit még fontosabbnak tart, az a legitimitás elvesztése: a csonka Magyarország, ha örökösnek képzeli magát, ugyanúgy illegitim, mint a többi utódállam.

 

A történeti okok keresése mellett a beszélgető felek a jövőbe is tekintenek és javaslatokat tesznek a feldolgozásra. Mindketten egyetértenek abban, hogy ehhez elengedhetetlen az egészséges diskurzus, a „mindent vissza” elfelejtése, de Kardos Igor Matovič szlovák kormányfő szerdai beszédét is előremutató példaként hozza fel. 

 

Kérdésünkre, hogy mikor beszéltek utoljára románnal, szerbbel, horváttal vagy szlovákkal, hosszas gondolkozás után tudtak csak válaszolni, mert nem nagyon volt ilyenben részük,

 

de Kardos szerint ha velük beszélünk, mindenképpen tartanunk kell magunkat ahhoz, hogy közben ne zárjuk ki őket semmilyen közös térből, az ugyanis méltatlan lenne a történelmi Magyarországhoz.

 

A területek visszaszerzésének vágya miatt Puzsér szerint elvesztettük önmagunkat, ez a Kardos által fantomfájdalomhoz hasonlított érzés pedig a békediktátum legsúlyosabb következménye.

 

Többet viszont nem árulunk el, nézzétek meg a közel egyórás Trianon-kibeszélőt!
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás