A magyar nép ezt nem érdemelte meg – Budapesten élő románok Trianonról

2020.06.04. 17:23

Mit gondolnak a Budapesten élő románok Trianonról? Van, aki szerint a fejünk fölött döntöttek és emiatt felesleges egymásra haragudni, és van, aki azért olvasott utána a témának, mert azt vette észre: Budapesten mindenki erről beszél. Az itt élő románok azt is elmondják, miben hasonlítanak és miben különböznek a románok és a magyarok. Videó!

„Ha ez a két nép összefogott volna, szétkúrtuk volna egész Európát. Most meg mi történik? Egész Európa kúrogat minket, ahogy akar!”

Ezt a véleményt egy 23 éve budapesten élő román férfi, Constantin fogalmazta meg, mikor arról kérdeztük, van-e magyar-román ellentét. Ő maga tősgyökeres, bocskoros románnak tartja magát, mégis azt mondja: nem érdemelték meg a magyarok, amit Trianonban kaptak, az túl súlyos volt, szerinte viszont nem is a románok hibásak ezért.

Az Azonnalinak nyilatkozott még egy néhány éve itt élő fiatal mérnök, egy kettős identitással idetelepült csángó, és az egyik kerületi román nemzetiségi önkormányzat vezetője is. Mindannyiuktól az alábbiakra voltunk kíváncsiak: 

+ Hogyan kerültek Budapestre?

+ Mit tudnak június 4-éről?

+ Van-e magyar-román ellentét, és hogyan lehetne ezt feloldani?

+ Diszkriminálták-e őket Magyarországon azért, mert románok?

+ Mik a hasonlóságok a magyarok és a románok között szerintük?

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek