+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 3. szerda, 16:22
Két, a szlovákiai politikában jártas szakértőt kérdeztünk arról, mennyire formabontó, hogy Igor Matovič szlovák jobboldali kormányfő nemcsak a felvidéki magyar közszerplőket látta vendégül a pozsonyi várban Trianon 100. évfordulója alkalmából, de még a két nép büszke közös történetét is hangsúlyozta.

A teljes magyar sajtót bejárta a jól hangzó hír, hogy a szlovák jobboldali miniszterelnök, Igor Matovič nemcsak baráti találkozóra hívott nagyjából száz felvidéki magyar közéleti személyiséget a trianoni békeszerződés aláírásának közeledő századik évfordulójára időzítve, de még egy olyan beszédet is elmondott, ami nagyon messze áll attól a képtől, amit elsőként gondolnánk a két ország kisebbségi kérdésekkel terhes közös történelméből. Bár az esemény nem volt sajtónyilvános, mivel több újságíró is meghívást kapott (igaz, nem mindenki), közzétették a beszédet.

 

»Nyomd a maltert, Pista« – hallottam nemrég az egyik építkezésen itt nem messze, a pozsonyi várnál. Szeretném felszólítani ezért önöket, hogy nyomjuk együtt a maltert.

 

Építsük együtt Szlovákiát közösen! (...) A trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulóján a kezemet nyújtom a közös cselekvéshez közös dolgaink megoldása érdekében” – szólt többek közt a beszédben, kiemelve, hogy a magyar és a szlovák nemzet történelme tulajdonképpen közös, egyúttal a magyar közösség támogatását is kérte ahhoz, hogy megtisztítsa az országot a maffiától.

 

A pozsonyi várban elhangzott teljes beszédet magyar nyelven például ide kattintva lehet elolvasni, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy az innen szenzációsnak hangzó békejobb ígérete mögött valójában mi lehet.

 

Nagy dolog ez?

 

„Meglehetősen példa nélküli ez a beszéd, szlovák politikus ilyet még nem csinált” – mondta az Azonnalinak Tokár Géza, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, aki maga is jelen volt a rendezvényen. Tokár óva intett attól, hogy nagyon messzi következtetéseket vonjunk le a barátkozó miniszterelnöki beszédből, hiszen

 

szlovákiai hírügynökség nem is nagyon tudósított az eseményről, ami miatt egyelőre nincs is különösebben szlovák reakció.

 

Sőt: a kormányfő Facebook-oldalán sincs megemlítve az esemény.

 

 

„Nem mondanám, hogy túl volt propagálva, gyorsan is szervezték meg. Szerintem egyértelműen arra vezethető vissza ennek a rendezvénynek a léte, hogy Matovič szeretett volna valami értelmezhető gesztust tenni a szlovákiai magyar kisebbség felé, de azt is jelzi, hogy

 

a Magyar Közösség Pártjában vagy helyi magyar politikusok terén is vannak szövetségesei, ez a szövetség pedig eljutott arra a szintre, hogy kvázi Matovič tesz nekik szívességeket.”

 

Nagyjából hasonlót lát Kovács Balázs felvidéki magyar publicista is a beszéd mögött: „Itt nem is annyira a meghívottakat akarta lenyűgözni, hanem a választóit, hiszen a legutóbbi választáson a szavazói 10 százaléka magyar volt, és kalkulál feltehetőleg azzal, hogy ha a magyar pártok ilyen állapotban maradnak, akkor ez többre emelhető” – mondta Kovács, aki szerint a szimbolikus gesztusnak egészen gyakorlatias háttere is lehet.

 

„Az esemény szervezője a korábbi MKP-elnök Berényi József volt, aki a folyosói pletykák szerint a következő kisebbségi kormánybiztos lesz. Akár mozgástere is lehet a következő időszakban. Eddig ez a pozíció villámhárítóként szolgált a nemzeti kisebbségek és a kormány között.”

 

És valóban: Berényi József a rendezvényt követően interjút is adott a Körképnek, amelyben megemlítette azt is, hogy az MKP-sok átadtak egy memorandumot a miniszterelnöknek. „Ezzel kapcsolatban kicsit fura helyzet állt elő. Mert amikor Őry Péter a kötetlen beszélgetés alkalmából ezt átnyújtotta a miniszterelnöknek, akkor ő ahelyett, hogy belepillantott volna a dokumentumba, odaadta nekem azzal a mondattal, hogy nézd meg, mi van benne és mondd el. Gyakorlatilag az MKP ügyvivő testülete a szlovák miniszterelnökön keresztül eljuttatott egy memorandumot az MKP volt elnökének.” Mint az interjúból kiderül: ez a memorandum azóta is nála (mármint Berényinél) van, és bár beszélt azóta Matovičcsal, nem ez volt a téma.

 

De mennyire formabontó ez a beszéd a közös múltról?

 

Magyar szempontból az, szlovákból viszont nem különösebben, mondja Kovács Balázs: „Az a szemlélet, ami a történelmi Magyarországot nem valamiféle kisiklásként tekinti a független Szlovákiáért folytatott ezeréves küzdelemben, nem új. 2003-ban egy kereszténydemokrata szlovák politikus, Pavol Hrušovský parlamenti házelnökként mondott egy beszédet, amit újrahasznosított most Igor Matovič. Talán még mondatokat is átemelt egy az egyben. Úgyhogy ezt már hallottuk húsz éve, és ezek a mondatok akkor sem akadályozták meg abban, hogy a magyarok alkotmányos egyenlőségéről negatívan nyilatkozzon, és nem lett polgáribb szellemű az alkotmány sem.”

 

A nyelvoktatás fontos lehet

 

Felvetődik a kérdés, hogy akkor azon kívül, hogy a mérsékelt jobboldali politikus Matovič megveregettette a saját vállát a felvidéki magyar elittel, volt-e bármi használható a beszédben. Kovács Balázs szerint ha volt is ilyen, az a nyelvoktatásról szóló gondolat volt.

 

Személyes találkozásaim Dél-Szlovákiában egy kicsit azt mutatják, hogy komoly problémáink vannak a szlovák nyelv oktatásával a magyar iskolákban. Én mint miniszterelnök nem szeretném, hogy a fiatalok az államnyelv elégtelen ismerete miatt elhagyják Szlovákiát. Őszintén mondom, hogy nem szeretném, hogy Szlovákia elveszítse így a fiatal állampolgárait. Az oktatási minisztériummal együttműködve, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetséggel karöltve találjuk meg, kérem, a megoldást erre a nagyon fontos kérdésre is” – állt a beszédben. 

 

Kovács szerint ez azért fontos, mert tényleg nem hatékony a szlovákiai nyelvoktatás, ami sok esetben a magyar területről való elvonulást jelenti, valamint azt, hogy a szülők inkább szlovák nyelvű intézménybe iratják a gyerekeiket. „Ez a probléma megjelent a beszédben, de garanciát nem vállalt semmire” – mondta.

 

Igor Matovič lenne a magyarbarát politikus?

 

A publicista azért felhívta rá a figyelmet, hogy bármilyen nagy dolognak tűnik Magyarországról ez a barátkozás, Matovič politikai múltja nem feltétlenül ide mutat: „A miniszterelnök magyarokkal folytatott viszonya képlékeny. A 2010-es évek elején még nemzeti vonalon akarta lekörözni Robert Ficót, például az egyik leghangosabb támogatója volt a kettős állampolgárságot tiltó törvénynek. A fordulás látványos volt az évek során, de most,

 

amit Matovič megfogalmazott, az a szlovák polgári intellektuális mainstream, itt az a nagy dolog, hogy ezt Trianon napjára időzítette.”

 

De ki is a szlovák miniszterelnök? Olvasd el Illés Gergő cikkét a szlovák politika Vologyimir Zelenszkijbe öltött Puzsér Róbertjéről!

 

FOTÓ: Igor Matovič / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás