+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 3. szerda, 07:43
Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon fognak megemlékezni az önkormányzatok Trianon századik évfordulójáról. Mutatjuk, mi várható június 4-én!

Idén június 4-én lesz száz éve annak, hogy Magyarország a trianoni békediktátum aláírását követően elvesztette területének kétharmadát. Az erre való megemlékezés jegyében Karácsony Gergely főpolgármester a napokban arra kérte a fővárosiakat: egy percre álljon le az élet Budapesten a szerződés aláírásának időpontjában, 16.30-kor. Emiatt még a BKV járatainak is le kell állniuk egy percre. De vajon a többi település és a budapesti kerületek hogyan emlékeznek meg Trianonról az ugyan lecsengő szakaszba lépett, de még azért az országban jelenlévő koronavírus-veszély közepette? Az Azonnali a budapesti kerületeket és a megyei jogú városok önkormányzatait kérdezte.

 

Harangszóval emlékeznek a legtöbben Trianonra

 

Az Azonnali kérdésére egyetlen vidéki önkormányzat jelezte, hogy náluk is leáll majd az élet, méghozzá Cser-Palkovics András székesfehérvári fideszes polgármester, aki a Facebook-oldalán részleteket is közölt: mint írta, a fehérvári intézmények és a közösségi közlekedés egy percre megáll náluk, továbbá kérik a lakosokat, hogy helyezzenek ki gyász- vagy nemzeti lobogót.

 

Ugyanakkor úgy tűnik, nem mindenkinek nyerte el a tetszését a leállós kezdeményezés, ugyanis a fideszes vezetésű Nagykanizsa válaszában azt írta:

 

„Az egyperces leállás Budapesten bizonyára nagyszabású program, de egy középvárosban ennél méltóbb és komolyabb szimbolikus megemlékezést tervezünk.

 

16.30-kor öt percre megszólal a város összes harangja.”

 

A városhoz hasonlóan több más település is jelezte: harangszóval mindenképpen megemlékeznek Trianonról. Erre egyébként többen is felhívást tettek, például a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vagy éppen a Magyar Püspöki Konferencia is. Így az alábbi kerületeken, illetve településeken – válaszuk szerint – egészen biztos lesz haragszó június 4-én 16.30-kor: XVI. kerület, XXII. kerület, Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Veszprém, Zalaegerszeg.

 

Van, ahol Ungváry Krisztián történész is besegített

 

Az önkormányzatok többsége persze nemcsak egy módon fog megemlékezni a békediktátumról, de mi az egyedibb ötletek közül mutatunk be néhányat a teljesség igénye nélkül.

 

A fideszes csepeli önkormányzat válaszában arról írt, fontosnak tartják az emlékezés szimbolikus formáit, azonban még inkább szeretnének hangsúlyt helyezni az olyan művelődési formákra, melyek segítenek a társadalomnak feldolgozni Trianon máig élő traumáját. Emiatt állandó és ingyenesen látogatható kiállítást és emlékhelyet hoznak létre Trianonról. A fideszes Budafok-Tétényben civil kezdeményezésre újabb országzászlót állítanak június 4-én, és persze a Székely Himnusz közös eléneklése sem fog elmaradni.

 

Akár csak több más önkormányzat, úgy Újpest terveit is felülírta a koronavírus,

 

de azért június 4-én fel tudják szentelni az erdélyi testvértelepülésüktől, Csíkszentgyörgytől kapott székelykaput szűk körben, és fel is avatják a momentumos vezetésű Újpest központjában a Városháza melletti téren.

 

Ami az V. kerületet illeti, „Hol a szabadság, ott a haza” címmel vers- és prózamondó versenyt hirdetettek a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen Trianon 100. évfordulója alkalmából a kerületi 7. és 8. osztályos és középiskolás tanulók számáraa fideszesvezetésű belvárosban. Emellett egy album megjelentetését is támogatni fogják, ami a területveszteségek témáját járja körül. „A tervezett kötetben 1920 előtt kiadott képeslapon keresztül lesznek bemutatva a régi, a mainál jóval nagyobb Magyarország azon helyszínei, melyek a velünk élő Trianont jelképezik” – írták kérdésünkre.

 

A független Baranyi Krisztina által vezetett IX. kerületi önkormányzat száz darab utcai dézsában elhelyezett fa kihelyezésével és így a „Június negyedike fasor” létrehozásával kíván megemlékezni a trianoni szerződés centenáriumáról – tudtuk meg Ferencváros önkormányzatától. A dézsákat a tervek szerint a Lónyai utcában és mellékutcáiban helyezik el, és a fákat az 1920-as adatok szerinti száz legnépesebb határon túlra csatolt magyar közösség településének nevével címkézik fel. Egyébként arra bíztatják az embereket, hogy az adott településnek dedikált fánál helyezzék el családi emlékeiket, dokumentumaikat. Amint az önkormányzat érdeklődésünkre írta:

 

„a koncepció kidolgozására és a Június negyedike fasornál tartott megemlékezésre Baranyi Krisztina polgármester Ungváry Krisztián történészt kérte fel.”

 

Mit terveznek a vidéki önkormányzatok?

 

Zalaegerszegen sok tervezett program fog elmaradni a koronavírus miatt, de országzászlót ők is fognak állítani, Győrben városi kisfilmet forgattak Trianonról, azt fogják bemutatni, az egri közintézményekre fekete zászlók fognak kerülni, Hódmezővásárhely megemlékező lapot fog eljuttatni polgárainak, Miskolcon pedig őrtüzeket fognak gyújtani több helyen is: például a Diósgyőri várnál, az Avasi kilátónál vagy a Szent István térnél.

 

A békéscsabaiak egyéb programok mellett például az Ismerős arcok zenekar online üzenetét nézhetik meg majd a város online felületein, de azt is tervezi az önkormányzat, hogy a város emblematikus épületeit nemzeti színnel világítsák meg este.

 

„Egy, tízezer magyar zászlóval és gyertyával kirakott nyolc méteres Nagy-Magyarország installáció készül el egy civil szervezettel karöltve június 4-én a Nagy-Magyarország emlékmű előtt,

 

amely mellé egy-egy szál virágot, gyertyát gyújthatnak a polgárok, akiket hirdetésben, felhívásban kérünk erre” – ezt már Nagykanizsa önkormányzata írta, megjegyezve, emellett imalánc és tűzlánc is lesz, szintén hagyományőrző civil szervezetek közreműködésével.

 

Aki még olvasna Trianon századik évfordulójáról az Azonnalin, az itt teheti meg, itt pedig a történészekkel készült Trianon 100 podcastsorozatunkat lehet meghallgatni.

 

FOTÓ: Evangélikus templom Székesfehérváron (Mister No / Wikimedia Commons)

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás