700 éves hagyománnyal szakítottak a koronavírus miatt, de most újra helyben kell voksolniuk a brit képviselőknek

2020.06.03. 22:21

A brit Képviselőházban nem gombokkal szavaznak, hanem a javaslatot támogatók és ellenzők külön termekbe vonulnak, ahol megszámolják őket. A koronavírus miatt sokáig otthonról voksoltak, de most az előírások betartása mellett megszüntetik az otthoni szavazást.

700 éves hagyománnyal szakítottak a koronavírus miatt, de most újra helyben kell voksolniuk a brit képviselőknek

Rövid ideig szavazhattak otthonról a brit alsóház, a Képviselőház tagjai: az élesben először május 12-én használt otthoni szavazást június 2-án már el is törölték, írja a Sky News.

A konzervatív Jacob Rees-Mogg által jegyzett javaslat szerint a járvány kedvező alakulása és a fokozatos enyhítések jegyében már indokolt, hogy a képviselők fizikailag is részt vegyenek a törvényhozás munkájában, így csak személyesen szavazhatnak, de közben be kell tartaniuk a kormány távolságtartási rendelkezéseit. 

Ez azért okoz problémát, mert

a brit Képviselőházban nem gombokkal szavaznak, hanem a javaslatot támogatók és ellenzők külön termekbe vonulnak, majd pedig ott összeszámolják őket.

Természetesen minderről egy hosszú, járványügyileg is kifogásolhatatlan fizikai szavazással döntöttek kedd délután. Így alakulhatott ki az a jelenet, hogy nagyon hosszú sorban várakoztak egymás mögött a 650 fős Képviselőház tagjai. A járványügyileg is elfogadható személyes szavazás így nézett ki a gyakorlatban:

 

 

A javaslatot végül 261 szavazattal és 163 ellenszavazattal elfogadták, így a Képviselőházban ismételten csak fizikailag lehet majd szavazni.

Nem mindenki elégedett a döntéssel

A javaslatot többen is kritizálták, mondván, hogy ezzel sérülne az otthonaikba és körzetükbe visszavonult képviselők szavazati joga, ezért még egy kiegészítést is benyújtottak a javaslathoz, hogy továbbra is lehessen szavazni távolról. Ezt a Képviselőház elutasította, annak ellenére, hogy 31 konzervatív képviselő a kormánnyal szemben szavazott erről.

A járvány ideje alatt ugyanis egy vegyes rendszer volt érvényben, ahol 50 képviselő lehetett személyesen jelen a Képviselőházban, míg 120 képviselő online, a Zoom nevű alkalmazáson keresztül vehetett részt a parlamenti vitán. A szavazásoknál pedig SMS-es és e-mailes értesítést kapott az összes képviselő, majd negyedórájuk volt voksolni a parlament erre a célra kialakított rendszerén keresztül.

A keddi szavazás előtt egy munkáspárti képviselő, Chris Bryant azt mondta,

„mi leszünk a legnevetségesebb parlament a világon, úgy fogunk kinézni, mintha sorban állnánk az Eiffel-toronynál”.

Halfon szerint ezzel sok olyan képviselőt fosztanak meg a szavazati jogától, akik saját biztonságuk érdekében inkább elszigetelik magukat az otthonukban és a választási körzetükben, hiszen ezentúl Londonban kellene tartózkodniuk, hogy szavazhassanak. Alistair Charmichael, a Liberális Demokraták képviselője pedig azt kritizálta a javaslatban, hogy így minden szavazásnál el kellene utaznia Londonba, miközben ő több mint 1200 kilométerre lakik Londontól.

A konzervatív Robert Halfon pedig azt mondta, hogy

a Képviselőház hagyománytisztelő tagjainak „Tarzan-szerű mentalitása” miatt kell visszatérni a hagyományos, fizikai jelenlétet megkövetelő munkához,

mondván, ők úgy gondolják, „ha nem vagy itt, nem végzed jól a munkádat”.

Rees-Mogg ezután kedden bejelentette, hogy a kormány szerdán egy újabb indítványt fog beterjeszteni, hogy azoknak a képviselőknek is legyen lehetőségük részt venni bizonyos alsóházi eljárásokban, akik egészségügyi okokból nem tudnak személyesen jelen lenni a Képviselőház szavazásán.

Azzal, hogy a Képviselőházban lehetővé tették az otthonról történő szavazást,

egy közel hétszáz éves hagyományt törtek meg, viszont most minden visszaáll a korábbi rendszerre úgy, hogy közben betartják az előírt távolságtartást is.

NYITÓKÉP: A brit Képviselőház ülésterme, még a koronavírus-járvány előtt. House of Commons / LinkedIn

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek