+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 3. szerda, 22:21
A brit Képviselőházban nem gombokkal szavaznak, hanem a javaslatot támogatók és ellenzők külön termekbe vonulnak, ahol megszámolják őket. A koronavírus miatt sokáig otthonról voksoltak, de most az előírások betartása mellett megszüntetik az otthoni szavazást.

Rövid ideig szavazhattak otthonról a brit alsóház, a Képviselőház tagjai: az élesben először május 12-én használt otthoni szavazást június 2-án már el is törölték, írja a Sky News.

 

A konzervatív Jacob Rees-Mogg által jegyzett javaslat szerint a járvány kedvező alakulása és a fokozatos enyhítések jegyében már indokolt, hogy a képviselők fizikailag is részt vegyenek a törvényhozás munkájában, így csak személyesen szavazhatnak, de közben be kell tartaniuk a kormány távolságtartási rendelkezéseit. 

 

Ez azért okoz problémát, mert

 

a brit Képviselőházban nem gombokkal szavaznak, hanem a javaslatot támogatók és ellenzők külön termekbe vonulnak, majd pedig ott összeszámolják őket.

 

Természetesen minderről egy hosszú, járványügyileg is kifogásolhatatlan fizikai szavazással döntöttek kedd délután. Így alakulhatott ki az a jelenet, hogy nagyon hosszú sorban várakoztak egymás mögött a 650 fős Képviselőház tagjai. A járványügyileg is elfogadható személyes szavazás így nézett ki a gyakorlatban:

 

 

A javaslatot végül 261 szavazattal és 163 ellenszavazattal elfogadták, így a Képviselőházban ismételten csak fizikailag lehet majd szavazni.

 

Nem mindenki elégedett a döntéssel

 

A javaslatot többen is kritizálták, mondván, hogy ezzel sérülne az otthonaikba és körzetükbe visszavonult képviselők szavazati joga, ezért még egy kiegészítést is benyújtottak a javaslathoz, hogy továbbra is lehessen szavazni távolról. Ezt a Képviselőház elutasította, annak ellenére, hogy 31 konzervatív képviselő a kormánnyal szemben szavazott erről.

 

A járvány ideje alatt ugyanis egy vegyes rendszer volt érvényben, ahol 50 képviselő lehetett személyesen jelen a Képviselőházban, míg 120 képviselő online, a Zoom nevű alkalmazáson keresztül vehetett részt a parlamenti vitán. A szavazásoknál pedig SMS-es és e-mailes értesítést kapott az összes képviselő, majd negyedórájuk volt voksolni a parlament erre a célra kialakított rendszerén keresztül.

 

A keddi szavazás előtt egy munkáspárti képviselő, Chris Bryant azt mondta,

 

„mi leszünk a legnevetségesebb parlament a világon, úgy fogunk kinézni, mintha sorban állnánk az Eiffel-toronynál”.

 

Halfon szerint ezzel sok olyan képviselőt fosztanak meg a szavazati jogától, akik saját biztonságuk érdekében inkább elszigetelik magukat az otthonukban és a választási körzetükben, hiszen ezentúl Londonban kellene tartózkodniuk, hogy szavazhassanak. Alistair Charmichael, a Liberális Demokraták képviselője pedig azt kritizálta a javaslatban, hogy így minden szavazásnál el kellene utaznia Londonba, miközben ő több mint 1200 kilométerre lakik Londontól.

 

A konzervatív Robert Halfon pedig azt mondta, hogy

 

a Képviselőház hagyománytisztelő tagjainak „Tarzan-szerű mentalitása” miatt kell visszatérni a hagyományos, fizikai jelenlétet megkövetelő munkához,

 

mondván, ők úgy gondolják, „ha nem vagy itt, nem végzed jól a munkádat”.

 

Rees-Mogg ezután kedden bejelentette, hogy a kormány szerdán egy újabb indítványt fog beterjeszteni, hogy azoknak a képviselőknek is legyen lehetőségük részt venni bizonyos alsóházi eljárásokban, akik egészségügyi okokból nem tudnak személyesen jelen lenni a Képviselőház szavazásán.

 

Azzal, hogy a Képviselőházban lehetővé tették az otthonról történő szavazást,

 

egy közel hétszáz éves hagyományt törtek meg, viszont most minden visszaáll a korábbi rendszerre úgy, hogy közben betartják az előírt távolságtartást is.

 

NYITÓKÉP: A brit Képviselőház ülésterme, még a koronavírus-járvány előtt. House of Commons / LinkedIn

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás